Ihmiskunnan tulevaisuudesta huolissaan oleva kosmologian professori Kari Enqvist kertoo illan Peter Nymanin haastattelussa, että suurin ongelma ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta on liika väestö.
Ihmiskunnan tulevaisuudesta huolissaan olevat tutkijat julkaisivat vastikään listauksen, jossa he luettelevat 13 toteuttavaa asiaa, jotta ihmiskunta välttyy tulevaisuudessa tuholta.
Listalla on muun muassa vaatimuksena elinympäristön suojelu, ruokajätteen vähentäminen, väestönkasvun hillitseminen ja uusiutuva energia.
Professori Kari Enqvist kertoo Nymanin haastattelussa, että tutkijoiden varoitukset kannattaisi ottaa tosissaan.
– Se, että he ovat tällaisen julkilausuman ja listan tehneet, on osoitus siitä, että he ovat oikeasti huolissaan ja vakavissaan, Enqvist toteaa.
"Tähtäin pidempi kuin vaalivuosi"
Nyman huomauttaa haastattelussa, etteivät tällaiset vakavat asiat kuitenkaan saa niin paljoa palstatilaa esimerkiksi mediassa kuin vaikkapa sote.
– Tämä on tietysti asia, jossa tähtäin on pidempi kuin vaalivuosi ja se ei kosketa ihmisiä sillä tavoin kuin päivänkohtaiset asiat. Toiseksi: kaikki seikat, jotka pitäisi ottaa suositusten kautta haltuun ja hoitoon, ovat aika ikäviä, Enqvist kertoo haastattelussa.
Enqvistin mukaan pääsyy ja ajuri esimerkiksi massasukupuutolle ja ilmastonmuutokselle on ihmismäärä.
– Niin kuin julkilausumassa sanotaan, että se pääsyy ja ajuri kaikelle tälle, sanotaan nyt vaikka esimerkiksi massasukupuutolle ja ilmastonmuutokselle, on yksinkertaisesti se, että ihmisiä on liikaa, Enqvist toteaa.
"Onko maapallon väestö jo liian suuri?"
Professori arvioi, ettei väestönkasvun uhka ole enää niin suuri esimerkiksi elintason nousun myötä, mutta uhka on silti hänen mielestään olemassa.
– Sitten voi kysyä, onko maapallon väestö mennyt jo liian suureksi? Jos ajatellaan, että pitäisi laskea hiilidioksidipäästöjä, mistä ne puolitetaan? Yksinkertaisin keino on, että puolitetaan maailman väestön luku, professori sanoo.
Monet toimet vastenmielisiä
Monet tutkijoiden ehdottamat toimet ihmiskunnan pelastamiseksi ovat professorin mukaan kuitenkin vastenmielisiä hyväksyä ihmisille, koska niissä puututaan esimerkiksi perusoikeuksiin.
– Jos ajatellaan esimerkkinä: mitä jos Suomessa säädettäisiin laki, joka sanoo, että kahden lapsen jälkeen ei makseta enää ollenkaan lapsilisää? Professori kysyy.
Illan Peter Nymanin lähetyksessä kello 22.35 miehet keskustelevat myös muun muassa tieteen avusta tulevaisuuden ongelmiin sekä keinoälystä.