Analyysi: Perinteisesti Yhdysvaltojen presidentit ovat pysytelleet taka-alalla maan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa. Presidentti Donald Trump on tässäkin asiassa toista maata, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.
Tankkeja kadulla. Hävittäjät suhaisevat ihmisjoukon yli. Suurin ilotulitus miesmuistiin. Suuren johtajan puhe.
Ei, ohjelma ei kuulu minkään banaanitasavallan merkkipäivään, vaan Yhdysvaltojen torstaiseen itsenäisyyspäivään. Tuolloin presidentti Donald Trumpin monivuotinen haave suuresta sotilasparaatista toteutuu.
200-vuotisjuhlakin jää kakkoseksi
Perinteisesti Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää on juhlittu pääkaupungissa Washingtonissa tätä hillitymmillä tavoilla: koko perheen tapahtumilla, konserteilla ja teatteriesityksillä. Ainoat sotilaat kaduilla ovat marssineet juhlatamineissa halki kaupungin.
Tänä vuonna presidentti Trump haluaa tehdä kaiken aiempaa suuremmin. Kaduille tuodaan M1 Abrams -tankkeja, joita ei tosin ajeta, jotta kadut eivät vaurioituisi liiaksi. Washington D.C:n ilmatila suljetaan kokonaan kahdeksi tunniksi, jotta Sinisiksi enkeleiksi nimetty taitolentoryhmä pääsisi esiintymään.
Ilotulituskin on suurempi ja kalliimpi kuin koskaan. Jopa suurempi kuin vuonna 1976, jolloin Yhdysvallat juhli 200-vuotispäiväänsä.
Trump ei malta jättää iskupaikkoja hyödyntämättä
Donald Trumpia edeltäneet presidentit ovat pysytelleet itsenäisyyspäivänä taka-alalla. Edellisen kerran presidentti on puhunut Washingtonin keskeisellä National Mallilla vuonna 1951, jolloin Harry S. Truman puhui maan itsenäisyysjulistuksen 175-vuotismerkkipäivänä.
Kaikki edellä mainittu sopii tietysti Donald Trumpin kaltaiselle henkilölle. Talous kukoistaa ja asevoimia uudistetaan, joten miksikäs syytä Amerikan suuruuden juhlimiseen ei olisi.
Harmi vain, että juhlassa korostetaan Yhdysvaltojen mahtavuuden sijaan yhtä miestä. Donald Trump on kerta toisensa jälkeen osoittanut olemaan kykenemätön pitämään politiikkaa epäpoliittisiksi miellettyjen tilaisuuksien ulkopuolella.
Eihän kukaan usko, että hän tälläkään kertaa malttaisi puheessaan olla iskemättä joko demokraatteja tai mediaa vastaan. Voiko tällainen show kahden ja puolen vuoden presidenttikauden jälkeen yllättää enää ketään? Todennäköisesti ei.
Mutta torstai jää historiankirjoihin yhtenä Donald Trumpin narsismin tiivistelmänä.