Tanskan terveysviranomaiset kertoivat hiljattain, että kaikki halukkaat tanskalaiset saadaan rokotettua koronavirusta vastaan kesäkuun loppuun mennessä.
Viranomaiset kertovat tiedotteessa, että Tanskaan on tulossa ennen kesää arviolta 900 000 rokoteannosta enemmän kuin aiemmin odotettiin. Erityisesti lääkeyhtiö Pfizer pystyy toimittamaan rokotteita luultua enemmän.
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Tuija Kumpulaisen mukaan Suomessa ei ole tietoa Tanskan muuttuneesta aikataulusta. Kumpulainen vastasi Talouselämän kysymyksiin sähköpostilla. Kumpulaisen mukaan Pfizer on kertonut STM:lle, että EU-mailla on samat toimitusaikataulut.
– Tällä hetkellä meillä on tietoa maaliskuun toimituksista, mutta ei sen pidemmälle yhdestäkään myyntiluvallisesta tuotteesta, Kumpulainen kertoo.
Kumpulaisen mukaan terveitä aikuisia päästään varovaisen arvion mukaan rokottamaan alkukesästä, jos rokotustoimitukset pysyvät nyt tiedossa olevassa aikataulussa.
–Jos firmojen toimitusnopeudet paranevat eli lähenevät aiemmin luvattua, niin tilanne paranee.
Näin arvioi EK
Suomessa Elinkeinoelämän Keskusliitto on esittänyt Tanskan arvion kanssa samansuuntaisen näkemyksen Suomen rokotekattavuudesta.
EK arvioi, että suomalaisista 80 prosenttia saadaan rokotettua aikaisintaan heinäkuussa ja viimeistään syyskuussa. Heinäkuun skenaarion toteutumisen edellytyksenä on, että Pfizerin, Modernan ja Astra Zenecan rokotteet tulevat Suomeen suunnitelmien mukaan, ja että ainakin Johnson & Johnsonin rokote saa myyntiluvan nopeasti ja työterveyshuolto on laajalti mukana työikäisten rokottamisessa.
EK:n johtava asiantuntija Markku Rajamäki toivoo, että rokotuksissa otetaan huomioon erilaiset työtehtävät. Ihmiskontakteja vaativaa työtä tekevät henkilöt pitäisi rokottaa hänen mukaansa aiemmin kuin heidät, jotka pystyvät tekemään etätöitä.
Rajamäki arvioi, että jos rokotuskattavuus alkaa olla 80 prosentissa heinäkuussa, rajoituksia on mahdollista purkaa kesällä eikä esimerkiksi kaikkia kesätapahtumia tarvitse perua. EK:n laskelmien mukaan kolmen kuukauden ero skenaarioissa tarkoittaa ainakin kahden miljardin vaikutusta bruttokansantuotteeseen.
– Kaikki riippuu rokottamisesta. Palautumisen suunnittelun pitää alkaa nyt, Rajamäki sanoo.
Näyttö uupuu
STM:n Kumpulaisen mukaan nykytiedon mukaan rokotukset suojaavat ihmisiä vaikealta taudilta ja vähentävät terveydenhuollon kuormitusta.
Toistaiseksi ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että rokotteet suojaisivat saajaansa tartunnalta tai estäisivät tartunnan saaneen levittämästä tautia eteenpäin.
– Jos rokotteille syntyy tällainen teho, niin rajoitustoimenpiteiden purku on helpompaa, Kumpulainen sanoo.