Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät jälleen torstaina jokaviikkoisen katsauksen koronavirustilanteesta.
Suomessa on suljettu ravintolat tällä viikolla kiihtymis- ja leviämisvaiheiden alueille. Lisäksi uudistetun tartuntatautilain nojalla yksityisten tilojen, kuten kuntosalien, henkilömäärien rajoitukset ovat olleet reilun viikon voimassa osassa maata ja myös liikkumisrajoituksien valmistelusta on uutisoitu.
Paikalla tilaisuudessa olivat STM:stä strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen ja THL:stä ylilääkäri Taneli Puumalainen.
Tällainen on epidemiatilanne juuri nyt
Puumalaisen mukaan Suomessa raportoidaan tänään 720 tapausta, joista 480 pääkaupunkiseudulla.
Puumalainen kertoo, että positiivista on se, että yli 80-vuotiaissa taudin ilmaantuvuus on vähentynyt. Se todennäköisesti kertoo rokotteen toimivuudesta. Muissa ikäryhmissä ilmaantuvuus on kasvanut.
Osaltaan yli 80-vuotiaiden ilmaantuvuuden lasku voi johtua kriisitietouden kasvamisesta ja kontaktien vähenemisestä.
Rokotukset eivät kuitenkaan vielä merkittävästi hidasta epidemian leviämistä, mutta rokotukset on vähentänyt menehtyneiden määrää.
THL:n ja STM tuoreen koronkatsauksen mukaan koko Suomessa ilmaantuvuus on 151 tapausta 100 000 ihmistä kohden kahden viikon jaksolla.
Tartuttavuutta kuvaava R-luku on puolestaan 1,1–1,3 välillä. Yksi koronapositiivinen siis tartuttaa 1,1–1,3 ihmistä.
Lue myös: Ulkomailta tulee Suomeen vain hyvin vähän koronaa – THL: Rajatoimenpiteitä ei silti järkevää höllätä
Korkein ilmaantuvuus on Husin alueella, 308 tapausta 100 000 asukasta kohden. Vantaalla ilmaantuvuus on 450, Helsingissä 400.
Tilanne on vaikea erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla. Sairaalahoidon tarve on edelleen kasvanut lähes koko maassa, STM ja THL:n tiedotteessa kerrotaan.
Sekä Husin alueella että Varsinais-Suomessa näyttää siltä, että virusmuunnos aiheuttaa nyt valtaosan uusista tautitapauksista ja selittää epidemian nopeaa kiihtymistä, Puumalainen kertoo.
Lue lisää: YK: Koronan seurauksena jopa 1,4 miljoonaa ei-toivottua raskautta
Rokotukset etenevät
Kumpulaisen mukaan Suomi on pärjännyt rokotusvauhdissa hyvin. Erot maiden välillä voi riippua myös rokotusjärjestyksestä.
Eniten viikonpäivistä rokotetaan torstaina. Viikonloppuna ja viikon alkupäivinä rokotetaan vähemmän.
Keskimäärin toisella vuosineljänneksellä Suomeen tulee keskimäärin noin 450 000 rokotetta viikossa.
Puumalaisen mukaan Suomessa on aihetta pohtia, painotetaanko rokotuksia Suomessa. Muun muassa Norjassa Oslon aluetta on painotettu, mutta tämä on aika harvinaista (kansainvälisesti), Puumalainen toteaa.
Puumalainen kuitenkin muistuttaa, että rokotusstrategian nopea muutos ei ole mahdollinen, sillä esimerkiksi Pfizerin rokote vaatii erityisen kylmää säilytystä.
Lue myös: Kysely: Yli kolmannes suomalaisista pitää sulkutoimia liian löysinä – ”Ei voi ainakaan sanoa, että virukseen suhtauduttasiin leväperäisesti”
Kumpulainen muistuttaa, että rokotteita tulee muuntaa, kun myös koronavirus muuntuu. Tällä hetkellä ainakin brittimuunnosta vastaan rokotteet toimivat, ja todennäköisesti rokotteet toimivat ainakin vakavaa koronatautia vastaan myös eteläafrikkalaisen muunnoksen osalta.
Suomi hankkii myyntiluvallisia rokotteita
Kumpulaisen mukaan, mikä tahansa rokotevalmistaja voi hakea, mistä tahansa maasta tuotantolupaa rokotteelle. Rokotetuotanto on kuitenkin tarkoin säänneltyä. Venäläisen Sputnik-rokotteen tekniikkaa on tarjottu Suomelle.
Sputnik on tällä hetkellä arvioinnissa Euroopan lääkevirastossa.
– Suomen kanta on se, että hankimme myyntiluvallisia valmisteita, Kumpulainen toteaa.
Suomi ei siis tämän perusteella hanki muita rokotteita kuin niitä, jotka ovat Euroopan lääkeviraston hyväksymiä. Muutoin voisi Kumpulaisen mukaan tulla ongelmia esimerkiksi rokotehaittojen kohdalla.
Miten lähellä Suomi on liikkumisrajoituksia?
THL:n mukaan Suomella pitää olla valmiuksia nopeasti reagoimaan, jos koronatilanne pahenee.
STM:n Voipio-Pulkin mukaan ulkonaliikkumisen rajoitukset eivät sinänsä vähennä kontakteja. Hän sanoo, että muissa Euroopan maissa rajoituksissa on tarkasti määritelty, kenen kanssa saa esimerkiksi tavata.
Mediatietojen mukaan THL on suositellut hallitukselle liikkumisrajoituksien suunnittelemista.
THL:n Puumalaisen mukaan tärkeintä on, että Suomessa ollaan valmiita reagoimaan. Jos Suomessa ajaudutaan Viron tielle, toimet voisivat olla ajankohtaisia, hän sanoo.
Lue myös: Tehoaako nykyinen koronarokote myös muuntoviruksiin ja uskaltaako sen ottaa? THL:n ylilääkäri oikoo vääriä käsityksiä
Suomalaiset käyvät hyvin testeissä
Tartunnanlähde saadaan selville tällä hetkellä koko maassa reilussa 60 prosentissa tapauksista. Jäljityksen nopeus on avainasemassa myös muuntoviruksen aiheuttamien tartuntaketjujen rajaamisessa, tiedotteessa kerrotaan. STM:n mukaan jäljitys on koko maan tasolla kohtuullisella tasolla.
STM:n Voipio-Pulkki kertoo, että suomalaiset käyvät hyvin nyt koronatesteissä. Positiivisten osuus on kasvanut testeissä, mikä kertoo Voipio-Pulkin mukaan siitä, että tautia on laajasta väestössä. Hänen mukaansa tehohoidossa on tällä hetkellä vielä paikkoja, mutta alueellisesti tilanne voi olla tiukka. Näin on hänen mukaansa ollut esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa.
Puumalaisen mukaan Euroopassa koronatilanne on kääntynyt jälleen huonompaan suuntaan. Virossa Puumalaisen mukaan nopea muutos on erityisesti ollut Virossa.
Tarkennettu Kumpulaisen kommentteja Sputnik-rokotteista 11.3.2021 klo 12.10.