Rokotteita ei sittenkään kohdennettane Suomen pahimmille korona-alueille – THL vastaa, miten rokotustahdissa pysytään hoitajien kesälomien aikana

8:51img
Miten Suomen rokotetahti kiihtyy? THL:n Mia Kontio kertoi asiasta maanantain Viiden jälkeen -ohjelmassa
Julkaistu 03.05.2021 18:58
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Koronarokotteiden kohdentamista pahimmille tartunta-alueille ei välttämättä tarvita Suomessa lainkaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio vahvisti MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kohdentamista tarvittaisiin alueille, joiden koronailmaantuvuus on 100 tartuntaa 100 000 asukasta kohden 14 päivän aikana. Suomen koronatilanne on kuitenkin helpottunut viime viikkoina niin paljon, että pahimmillaankin ilmaantuvuus on Uudellamaalla noin 90. Kontion mukaan THL päättää keskiviikkona, onko kohdentaminen tarpeen.

– Suurin osa riskiryhmäläisistä on saanut rokotteen tai heillä on mahdollisuus saada aika rokotteeseen ensi viikolla, jolloin kohdentamisen pitäisi alkaa, Kontio jatkaa.

THL raportoi, että koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut runsaat 1,69 miljoonaa ihmistä.

– Todella hyvä luku, Kontio tiivistää.

Kuka rokottaa, kun hoitaja lomailee?

Mutta millaisena tahti pysyy? Suurin osa perusterveistä työikäisistä on määrä rokottaa kesällä, jolloin rokotteita antavien hoitajien olisi määrä pitää kesälomiaan. Kun vihdoin rokotteita riittäisi, loppuvatko rokotteenantajat kesken?

– On aina mahdollista, että henkilökunnasta olisi kesällä pulaa. Toivoisin, että rokottamiseen varaudutaan kunnissa myös kesällä lisätyövoimalla. Hyvin todennäköisesti rokottamiseen tarvitaan ainakin isoissa kunnissa työterveyden apua, Kontio sanoo.

Nurmijärvellä rokotustahti on ollut yksi hitaimmista Keski-Uudenmaan sote-alueella. Tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen kertoo, että kesälle on luvassa enemmän rokotteita kuin mitä talven aikana on saatu.

– On ykkösprioriteetti, että rokotetoiminnan pitää olla jatkuvaa, Kosonen sanoo.

Koronatilanne vaikuttanut hoitajien lomatilanteeseen

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn kyselyssä neljännes vastaajista (26 prosenttia) kertoi, että koronatilanne on vaikuttanut siihen, miten kesälomat vahvistetaan heidän työpaikallaan.

Vastaajista hieman yli kolmasosa (35 prosenttia) kertoi, että lomat on tänä vuonna vahvistettu aiempaa myöhemmin.

Noin puolet kertoi saavansa pitää enintään neljän viikon pituisen yhtäjaksoisen loman. Enintään kolmen viikon jatkuvan loman sai pitää viidesosa (21 prosenttia).

Tehyn sovelluksen kautta tehtyyn kyselyyn vastasi vajaat 4  500 tehyläistä aikavälillä 23. huhtikuuta–2. toukokuuta.

Lahjoittaako Suomikin ylijäämä-Astransa?

Ruotsi päätti tänään lahjoittaa ylimääräisiksi jääviä Astra Zeneca -rokotteita Covax-ohjelmaan, joka välittää rokotteita maailman köyhimmille valtioille. Kun Suomessakin parjattua AZ-piikkiä on jäämässä yli, lähteekö Suomi Ruotsin tapaan lahjoitustalkoisiin?

– Kannatan samaa, lopetamme muutenkin Astra Zenecan tilauksen Suomeen.

Kontio kertoo, ettei ole ihan varma, onko rokotteita tarjottava ensin muille EU-maille, mutta viimeistään sen jälkeen suomalaisillekin tarkoitettuja rokotteita lahjoitetaan Covaxin kautta köyhemmille valtioille.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus