Tanskan vaaleissa on muutama erityisen mielenkiintoinen piirre. Esimerkiksi se, että pääministeri ilmoittaa vaalien ajankohdan halutessaan, kunhan se sopii tiettyyn aikaraamiin.
Näin siis pääministeri Helle Thorning-Schmidt myös teki, sillä seurauksella, että kampanjointi on lyhyt ja ytimekäs. Kyseessä eivät siis ole ennenaikaiset vaalit, vaan normaali käytäntö.
Toinen mielenkiintoinen piirre on se, miten tarkkaan kannatusta seurataan. Päiväfrekvenssillä. Kolmen viikon ajan voi selvästi nähdä, mitä tapahtui minäkin päivänä suosion joko noustessa tai laskiessa. Esimerkiksi pääministerin laittaessa itsensä henkilönä peliin näkyi nousevana trendinä saman tien.
Sinisellä eli porvaripuolella esillä oleva Venstren puoluejohtaja Lars Lökke Rasmussen on menettänyt kansan luottamuksen jo reilu vuosi sitten. Luksusmatkoille ja muiden maksamille puvuille tuli nyt vaaleissa lisähintaa. Persoonan korostaminen ei kannata.
Professori Kasper Hansen Kööpenhaminan yliopistosta kiteytti Lars Lökke Rasmussenin tilanteen.
– Hän on ihmisten mielestä epäluotettavampi kuin koskaan.
Maahanmuuttoa ja pakolaisia
Samanlaista terminologista väärinymmärrystä harjoitetaan Suomen lisäksi Tanskassa, jossa pakolaisen ja maahanmuuttajan status näyttää sekoittuvan samaksi massaksi.
Maahanmuutto on yksi Tanskan vaalien suurista teemoista. Itse asiassa puhutaan paljon pakolaisista maahanmuuton yhteydessä.
– Täällä on kysymys ehkä nyt enemmänkin yksityiskohdista, ei niinkään suuresta kuvasta. Tässä on paljolti kyse siitä, paljonko rahaa tulisi antaa pakolaisille, kun he tulevat maahan.. On kyse siitä, pitäisikö heidän antaa työskennellä heti kun he tulevat vai vasta sitten, kun he ovat käyneet tarvittavan prosessin läpi ,valaisee professori Hansen.
Tanskalaisen äänestäjän eli Christinen mielestä asialle on syytä tehdä jotain.
– Meidän täytyy hoitaa osamme maailman pakolaisista, mutta joitakin vaatimuksiakin on oltava.
Venstren Rasmussen kommentoi maahanmuuttoasiaa ulkomaiselle lehdistölle. Hänen mielestään Tanskaan tulevien on jaettava tanskalaiset arvot ja annettava panos yhteiskunnalle. Vapaamatkustaminen ei käy.
1:17
Se lienee kuitenkin selvä, että porvaripuolella Tanskan oikeistopopulistit saivat nyt omaa agendaansa näyttävästi esille. Jännittävää on se, että oikeistopopulistit etenevät kahdella linjalla. Maahanmuuttokriittisyys on toinen, toinen on hyvinvoinnin turvaaminen. Hyvinvoinnissa käsitykset lähenevät jo valtaa pitäviä sosiaalidemokraatteja.
Ulkopolitiikka loistaa poissaolollaan
Tanskassa ei paljon puhuta vaalien aikana ulkopolitiikasta. Kysyttäessä pääpuolueiden poliitikot pitävät kuitenkin Tanskan EU:ssa, vaikka kriittisyyttä ei voi peitellä. Eurokeskusteluun saa kadunmieheltä kaiken kertovan kommentin.
– Ei kukaan puhu eurosta, Kreikka on pitänyt siitä huolen.
Ovensuukyselyjen tulos
Tanskan vaalien yksi erikoisuus on ovensuukyselyjen julkaisuaika. Niitä ei kerrota vaalihuoneiden sulkeutuessa iltakahdeksalta, vaan tuntia ennen. Asiantuntijoiden mukaan tällä ei ole vaikutusta vaalitulokseen. Ei, vaikka nukkuvat äänestäjät ennuste herättäisikin.
Äänestysprosentista odotetaan jälleen korkeaa. Viimeksi vastaavissa vaaleissa se oli 88.
Professori Hansen veikkaa vaalien voittajaksi oikeistoa eli sinisiä. Tämä tarkoittaisi liberaalien vähemmistöhallitusta, joka saisi tukea konservatiiveilta, oikeistopopulisteilta eli Tanskan kansanpuolueelta ja Liberaalilta allianssilta. Liberaali allianssi on nostanut suosiotaan. Tyypillinen äänestäjä on nuori, koulutettu mies, joka haluaa laskea veroja. Enemmistöhallitus jää haaveeksi ja hallitusneuvottelut tulevat tällä tuloksella olemaan vaikeat.
Lisäksi Hansen epäilee Rasmussenin lähtölaskennan alkaneen. Mutta koska monet tanskalaiset päättävät kantansa vasta äänestyskopissa, tilanne on auki torstaihin. Helle saattaa vielä yllättää.