Tapahtui viimeksi keskiajalla: Taivaalla loistaa juuri ennen jouluaattoa äärimmäisen harvinainen "Joulutähti"

Kun pinta pettää. Tässä Nasan tuoreessa kuvassa Saturnus näyttää rauhalliselta kuin sylikoira helteellä. Todellisuudessa sen pintaa repivät jatkuvasti supermyrskyt, joiden vertaisia maapallolla ei ole.
NASA
Julkaistu 05.12.2020 19:40
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Tässä kuussa tähtitaivaalla on tarjolla hieno yllätys, äärimmäisen harvinainen "Joulutähti". 

Kyseessä ovat jättiläisplaneetat Jupiter ja Saturnus, jotka linjautuvat kiertoradoillaan Maasta katsoen niin lähekkäin, että ne näyttävät muodostavan eräänlaisen kirkkaan kaksoisplaneetan.

CBS News kertoo, että edellisen kerran planeetat näyttäytyivät Maasta katsottuna näin lähekkäin toisiaan keskiajalla noin 800 vuotta sitten, vuonna 1226.

Jupiter on aurinkokuntamme jättiläinen.

Käytännössä jättiplaneetat näyttävät yötaivaalla siltä kuin ne olisivat päällekkäin. Nyt joulukuun aikana planeetat näkyvät pimeällä yötaivaalla lähestyvän toisiaan jatkuvasti.  Jupiter näyttäytyy tällä hetkellä kirkkaampana kuin mikään tähti. Saturnus on hieman himmeämpi, mutta sekin on valovoimaisuudessaan kirkkaimpien tähtien tasolla.

Forbes kertoo, että 21.12. planeetat ovat lähimmillään toisiaan. Todellisuudessa planeetat eivät ole lähelläkään toisiaan, mutta ne näyttävät siltä Maasta käsin katsottuna.

0:50img

Video vuodelta 2016: Tältä Saturnus näyttää kesällä.

Tapahtuma on havaittavissa kaikkialla maapallolla, kunhan sää on kirkas. Jupiter ja Saturnus näyttävät olevan erittäin lähellä toisiaan noin kuukauden verran.

Seuraavan kerran Jupiter ja Saturnus linjautuvat tähtivaivaalla yhtä lähekkäin vuoden 2400 jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus