Tapahtuma-ala saamassa uuden "Vastuullisuus-leiman" – epidemian aikana kirjavasti vaihdelleisiin turvallisuuskäytäntöihin halutaan yhtenäisempi linja

7:45imgVideolla Suomen Olympiakomitea ry:n toimitusjohtaja Mikko Salonen kertoo myös arvionsa siitä, miten urheilutapahtumia järjestetään ensi vuonna.
Julkaistu 22.12.2020 09:28

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Tapahtuma-alalle on luotu periaatteet tapahtumien järjestämiseksi turvallisesti myös koronaepidemian aikana. Oikein toimiva tapahtuma voi tulevaisuudessa saada Vastuullinen tapahtuma -leiman.

Ohjeita on valmisteltu yhteistyössä viranomaisten ja tapahtuma-alan kesken.

– Tapahtumia on Suomessa järjestetty satoja kesän alusta lähtien. Näiden tapahtumien hyviä käytäntöjä on nyt koottu yhteisiksi periaatteiksi. Niiden tarkoituksena on auttaa tapahtumanjärjestäjiä soveltamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä yhä tarkemmin ja laajemmin, kertoo Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedt MTV:n Uutisaamussa.

– Keskeisiä siellä ovat jo tähän asti tutuksi tulleet asiat, eli turvaetäisyydet säilytetään ja hygieniasta huolehditaan ja näin poispäin. Lisäksi siellä mennään tapahtumissa paikkatasolle ja mietitään millaisilla ratkaisuilla erilaisissa tapahtumapaikoissa voidaan esimerkiksi estää ruuhkautumista, Sahlstedt jatkaa.

Suomen Olympiakomitea ry:n toimitusjohtajan Mikko Salosen mukaan koronaepidemian aikana järjestettyjen tapahtumien turvallisuuslinjaukset ovat olleet kirjavia.

– Nyt työhön on saatu mukaan myös viranomaistasot – ei pelkästään tapahtumajärjestäjät. Kun ensi vuoteen mennään ja tautitilanne helpottaa ja tapahtumia voidaan jälleen järjestää, niin näillä periaatteilla voidaan mennä eteenpäin tiiviissä yhteistyössä, Salonen sanoo.

"Ihmiset uskaltavat tulla, jos tapahtuma on turvallinen"

Hänen mukaansa "rangaistusta" ei ole luvassa säännöistä poikkeavalle tapahtumanjärjestäjälle, mutta yleisökato saattaa olla seurauksena, mikäli turvallisuusperiaatteista poiketaan.

– Tällä hetkellä ei ole mekanismia, millä voitaisiin sanktioida, mutta käytännössä se on suuri yleisö, joka äänestää jaloillaan: Jos he eivät tule, niin kyllä siinä on riittävästi kovaa sanktiota. Ajatuksena on se, että jos on tämä vastuullisen tapahtuman leima, niin ihmiset uskaltavat tulla. Se kannustaa järjestämään tapahtumat vastuullisesti.

Pandemia jättää pysyvän jäljen

Sahlstedt uumoilee, että vaikka koronapandemia aikanaan menisi ohi, jättää se kuitenkin jälkensä myös siihen, miten tapahtumia järjestetään tulevaisuudessa.

– Yleisötutkimukset kertovat, että parannettu hygienia jää pysyväksi käytännöksi. Jonkinlaiset parantuneet turvallisuuskäytännöt sieltä jäävät tapahtumatuotantoon elämään.

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri