Koronakriisi vei työt ja jätti työvoimapulan: Tapahtuma-alalla pelätään jatkotoimien riittämättömyyttä: "Se olisi kuolinisku"

2:19img
Ensin korona vei työt, nyt ala kärsii työvoimapulasta – yrittäjä toivoo, että tapahtuma-alalle saadaan ennustettavuutta
Julkaistu 09.09.2021 06:14
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Tapahtuma-alalla kärsittiin työvoimapulasta ennen koronapandemian iskemistä. Nyt kun rajoituksia aletaan hiljalleen purkaa ja tehdään paluuta normaaliin, on ala jälleen saman ongelman edessä. Moni alalla työskennellyt huippuosaaja ja freelancer on hakeutunut muualle varmemman toimeentulon perässä.

Bright Finlandin toimitusjohtaja Jarno Uusitalo tuntee ja tunnistaa alaa vaivaavan työvoimapulan. Epävarmuus tulevaisuudesta ja toimeentulosta on ajanut päteviä tekijöitä muihin töihin.

– Tilanne on epämääräinen ja ristiriitaisten puheiden täyttämä, niin työntekijät eivät ole uskaltaneet tulla takaisin.

Myös alaa opiskelevat ja valmistumassa olevat nuoret ovat jääneet tyhjän päälle.

– Sen vaikutus tulee näkymään pahemmin vasta myöhemmin.

Uusitalo kertoo, että useat ihmiset ovat lähteneet kouluttautumaan myös täysin toiselle alalle.

– Sellaisia tekijöitä on entistä vaikeampi houkutella takaisin. Kyllä ihmiset hakevat näin pitkän kriisin jälkeen turvallisuutta ja ennustettavuutta.

Katso myös: Näin elokuussa tapahtuma-alalla suhtauduttiin tulevaisuuteen

8:21img

Koronapassi todella, todella tärkeä

Koronapassia Uusitalo pitää todella tärkeänä. Tämän lisäksi yrityksiä pitää tukea esimerkiksi starttipakettien avulla ja kannustaa työllistämään.

– Sen avulla voidaan varmistaa, että mikäli toimia pitää jälleen kiristää, niin pystytään silti jatkamaan tällä alalla toimimista ja sillä turvataan vakaampaa toimeentuloa tekijöille.

Uusitalo painottaa sitä, että mikäli rajoituksia joudutaan jälleen kiristämään, niin myös sen varalle olisi suunnitelma, miten alalla toimitaan.

– Jos jatkossa tilanteen pahentuessa meillä on käytössä samat työkalut kuin eli kategorisesti kielletään ja perutaan kaikki, niin se on kuolinisku alalle.

Uusitalon mukaan tapahtuma-ala on paljon muutakin kuin pelkkiä konsertteja.

– On kokouksia, konferensseja, messuja, jotka ovat elintärkeitä ihmisille, ja niitä on pakko päästä tekemään.

"Luotto Suomeen heilunut"

Tapahtuma-alan tulevaisuuden toimitusjohtaja näkee kaikesta huolimatta valoisana. Ala kasvaa ja tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Uusitalo on kuitenkin huolissaan siitä, miten päätösten viivästyminen esimerkiksi koronapassin suhteen tulee hidastamaan tätä kasvua.

– Pelkään, että jäämme kansainvälisesti jälkeen konferensseissa ja konserteissa, koska näyttäydymme niin epävarmalta, ettei tänne kannatta tulla vaan tehdä se esimerkiksi Tukholmassa tai muualla, missä on ennustettavampaa ja selkeämpää. Se tuo ison takapakin Suomelle, kun järjestäjät kisaavat kansainvälisistä tapahtumista.

– Perinteisesti Suomi on koettu todella turvallisena, helppona ja vakaana tulla, mutta luotto on kansainvälisesti heilunut.

Lue myös: "Se on törkeää" – Tapahtumateollisuus lataa täyslaidallisen ministeri Kurviselle vapaaehtoisesta koronapassista

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus