Nopeaa turvavälivaatimuksen poistoa tartuntatautilaista ei näytä olevan tulossa.
Muun muassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on vaatinut kiireellistä muutosta pykälään 58d, jossa säädetään kahden metrin turvaväleistä sisätiloissa esimerkiksi kulttuuritilaisuuksissa. Henrikssonin mukaan tähän tarvittava lakimuutos ei todennäköisesti olisi lakiteknisesti yhtä työläs kuin esimerkiksi koronapassisäädökset.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo MTV Uutisille, että tartuntatautilain muutokset ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn yhtenä pakettina syyskuun loppupuolella eikä erillistä muutosta pykälään 58d ole siis luvassa ennen sitä, sillä koronapassin mahdollinen käyttöönotto vaikuttaa asiaan.
Määräaikoja on menossa umpeen esimerkiksi rajojen terveysturvallisuusasioissa lokakuun puolivälissä, joten paketti on saatava eduskunnan käsittelyyn hyvissä ajoin ennen sitä.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti eilen, että se ei vielä lievennä Uudellamaalla voimassa olevia rajoituksia. Näin siitä huolimatta, että sosiaali- ja terveysministeriö antoi ohjauskirjeen, jonka mukaan matalan riskin yleisötapahtumissa ei kiihtymis- ja leviämisalueillakaan edellytetä kahden metrin turvaväliä eikä yleisöä tarvitse lohkoa osiin.
Kansliapäällikkö Varhilan mukaan tartuntatautilain muutoksen jälkeen tapahtumissa olisi käytössä joko koronapassi tai tapahtuman riskitason arviointi, sillä molempien käyttö samaan aikaan aiheuttaisi sekaannuksia.
Varhilan mukaan pohdinnassa on sekin, olisiko koronapassin käyttö vapaaehtoista vai velvoittavaa ja olisiko se edellytys turvaväleistä luopumiselle. Varhila sanoo, että jos koronapassi on edellytys turvaväleistä luopumiselle, luovutaan samalla koronatilanteen luokittelusta perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheisiin.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kirjoitti eilen Twitterissä, että ”koronapassilla olisi mahdollista luopua kahden metrin turvaväleistä”. Tämä herätti ihmetystä myös hallituskumppaneissa. Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo vastasi Kiurulle, että ”kahdesta metristä voidaan luopua helposti ja nopeasti passeista riippumatta”.
Varhila ei innostu Kurvisen ehdotuksesta
Koronapassin hyöty rajoitusten nopeassa avaamisessa on kyseenalaistettu, sillä valmistelussa kestää vielä viikkoja ja tuona aikana rokotekattavuus ehtii kasvaa. Kansliapäällikkö Varhila tuo kuitenkin esiin, että 12 vuotta täyttäneiden rokotukset ovat vasta alkaneet ja nykyisellä 8-12 viikon annosvälillä tämä ikäryhmä olisi saanut kaksi rokoteannosta vasta marraskuun puolella.
– Kyllä me olemme joka tapauksessa lokakuun puolella ennen kuin olemme siinä missä Tanska on, eli 83 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta, sanoo Varhila MTV Uutisille.
Varhila sanoo, että laissa on myös syytä olla erilaisia työkaluja kuten koronapassi siltä varalta, että koronatilanne vielä kriisiytyisi.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ehdotti MTV:n Uutisextrassa, että hallitus voisi keventää rajoituksia nopeammin, jos vapaaehtoinen koronapassi otettaisiin käyttöön riittävän laajasti.
Varhila ei innostu Kurvisen ehdotuksesta. Hän arvioi, että jos asiasta ei ole erikseen säädetty, aluehallintovirastot eivät voi sitä toteuttaa päätöksenteossa, ja hallitus on nimenomaan halunnut, että päätösvalta on alueilla.