Kommentti: Kamala Harris tiesi mitä teki – varapresidenttivalinta tasoittaa tietä Valkoiseen taloon

Kamala Harrisin ehdokkuus on nostanut esiin epämukavia, mutta tärkeitä kysymyksiä maassa, jossa rotuerotteluun ja sukupuoleen perustuvan syrjinnän arvet ovat yhä jäljellä. Harrisin valinta varapresidenttiehdokkaaksi, 60-vuotias Minnesotan kuvernööri Tim Walz, on oiva keino tasoittamaan vaalilipuketta, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltti. 

Tim Walz on poliittisesti maltillinen, maanläheinen maanviljelijöiden ystävä. Täydellinen vastapaino liberaalille värilliselle naiselle. 

Walz on kuitenkin ajanut myös konservatiivisia arvoja arvostavassa Minnesotan osavaltiossa kuvernöörinä läpi monta liberaalia uudistusta, kuten aborttioikeuden lakiin kirjaamisen. 

Harris selvästi tiesi mitä teki hänet valitessaan. 

Kamala Harrisin kampanja on lähtenyt käyntiin paremmin kuin moni osasi odottaa. Hän on kerännyt tuplamäärän rahaa Donald Trumpiin verrattuna ja tuoreimmissa kannatuskyselyissä Harris on noussut Trumpin rinnalle ja jopa ohi, maanlaajuisesti ja vaa’ankieliosavaltioissa. 

Trump on tehnyt närkästymisensä Harrisin noususta selväksi: viime viikolla hän hyökkäsi Harrisin rotua vastaan, viikonlopun aikana hänen kampanjansa listasi kaikki Harrisin epäonnistumiset ja "huonot puolet" – Trumpin kampanjan näkövinkkelistä.

Kampanjaväki esimerkiksi korosti sitä, kuinka vasemmalle Harris sijoittuu puoluekartalla, jopa enemmän laidalle kuin Bernie Sanders. 

Harrisin nousua kannatuskyselyissä selittää se, että hän on onnistunut mobilisoimaan uusia äänestäjiä, etenkin naisia ja värillisiä. CBS Newsin ja YouGovin tuoreen kyselyn mukaan vielä heinäkuussa vain 58 prosenttia Yhdysvaltojen mustasta väestöstä sanoi äänestävänsä marraskuun vaaleissa. Nyt luku on noussut 74 prosenttiin Harrisin myötä. 

Saman kyselyn mukaan Harris ja Trump ovat vaa’ankieliosavaltioissa 50–50 tasapelissä. Maanlaajuisesti Harris johtaa yhdellä prosenttiyksiköllä. 

Toisaalta Harrisin nousua kyselyissä selittää myös se, että historiallisesti uudet, peliin mukaan nousevat ehdokkaat herättävät aluksi kiinnostusta ja saavat kannatusta, joka voi myöhemmin laantua. 

Peli on siis täysin auki. 

Onko Amerikka valmis?

Harrisin presidenttiehdokkuudesta ei voida puhua nostamatta esille tärkeää seikkaa: onko Yhdysvallat valmis värilliselle naispresidentille?

Yhdysvallat on maa, jossa rotuun, sukupuoleen ja perheeseen liittyvät kulttuurilliset kysymykset jakavat maata, katkerastikin. Etelävaltioiden poikki ajaessa on helppo pistää merkille, kuinka monta konfederaation lippua kotien saloissa edelleen liehuu tähtilippujen sijasta. 

Donald Trumpin valtava suosio myöskin osoittaa, että hänen viljelemälleen retoriikalle on maassa tilaa ja kysyntää. Vasta viime viikolla Trump väitti virheellisesti, että Kamala Harris olisi "yhtäkkiä muuttunut mustaksi, kun hän aiemmin oli intialainen", vihjaten, että Harris käyttäisi rotuaan hyväksi. 

Trumpilla on pitkä historia halventavista kommenteista naisia kohtaan, erityisesti heitä, jotka haastavat hänet. 

Trumpin kampanjan tiedottaja Karoline Leavitt sanoi, ettei Trumpin kritiikissä Harrisia kohtaan ole kyse rodusta tai sukupuolesta. 

– Hän on heikko, epärehellinen ja vaarallisen liberaali, ja siksi Amerikan kansa hylkää hänet 5. marraskuuta, Leavitt sanoi Harrisista. 

Harrisin äiti on intialainen ja isä Jamaikalta. Harris on kuitenkin identifioitunut mustaksi jo nuoresta saakka ja toiminut useissa mustien etuja ajavissa järjestöissä. 

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Katso myös: "Luuletteko, että putositte juuri kookospalmusta?" Tästä Kamala Harris -meemissä on kyse.

Ei vain musta, vaan myös musta nainen

Yhdysvalloilla on kuitenkin ollut jo musta presidentti, Barack Obama, mutta ei naispresidenttiä. Hillary Clintonin odotettiin päihittävän Trumpin ja kun näin ei tapahtunut, maassa alkoi keskustelu siitä, olivatko amerikkalaiset sittenkään valmiita naispresidentille. 

Harrisin myötä monet asiantuntijat ovatkin sanoneet, että Harrisiin kohdistuva kritiikki on tähtitieteellisesti suurempaa kuin Obamaan, koska hän ei ole vain musta, hän on musta nainen. 

Mustana naisena Harris on alttiina stereotypioille ja ennakkoluuloille, jotka eivät vaikuta hänen valkoisiin tai miespuolisiin kollegoihinsa samalla tavalla. Harrisin jokaista liikettä, poliittista kantaa ja julkista esiintymistä analysoidaan kriittisemmin. 

Englannin kielessä termillä "misogynoir" kuvataan nimenomaan mustiin naisiin kohdistuvaa vihaa, joka ilmenee stereotypioina, jotka kuvaavat mustia naisia vihaisina, aggressiivisina tai epäpätevinä.

Lisäksi Harrisia vastaan puhuu konservatiiviäänestäjien keskuudessa se, että hän pysyi naimattomana pitkään keskittyen uraansa, eikä hänellä ole biologisia lapsia. Muun muassa Trumpin varapresidenttiehdokas J.D. Vance on kohauttanut viime aikoina puhumalla törkeään sävyyn lapsettomista naisista. 

Varapresidentti tärkeämpi kuin koskaan

Nämä syyt huomioon ottaen, on sanomattakin selvää, että Harrisin varapresidenttivalinnalla on valtava merkitys, koska kampanja pystyy sillä tavoin tasoittamaan äänestyslipuketta. Värillisen, liberaalin naisen vastapainoksi tarvitaan maltillisempaa politiikkaa ajava mies. 

Harrisin varapresidenttifinaalikolmikko edustikin melko pitkälle tätä linjaa, 60-vuotias Arizonan senaattori Mark Kelly, 60-vuotias Minnesotan kuvernööri Tim Walz, sekä 51-vuotias Pennsylvanian kuvernööri Josh Shapiro. 

Ehdokkaiden joukossa nähtiin myös muita nimiä, kuten liikenneministeri Pete Buttigieg. Hän on kuitenkin hyvin vasemmalle nojaava ja homoseksuaali – ei siis täydellinen valinta tasapainoittamaan Harrisin lipuketta. 

Finaalikolmikosta putosi hieman yllättäen ensimmäisenä pois Mark Kelly, amerikkalaisten suosikki Harrisin varapresidenttiehdokkaaksi kannatuskyselyiden mukaan. Hän on entinen sotilas ja astronautti, poliittisesti keskitien kulkija.

Liberaalein näistä kolmesta oli Pennsylvanian kuvernööri Josh Shapiro, demokraattipuolueen nouseva tähti, jolla on lakitausta, kuten Harrisilla. Hänen puolestaan kuitenkin puhui se, että hän on hyvin suosittu Pennsylvaniassa, jossa on paljon maaseudun äänestäjiä, joita Harris tarvitsee. 

Shapiro on myös juutalainen. Yhdysvalloilla ei ole ennen ollut juutalaista varapresidenttiä.

Kuka tahansa näistä kolmesta olisi ollut oiva valinta ja Harrisin itse varapresidenttinä luulisi tietävän, kuka on hänen kampanjalleen parhaaksi. 

Harris lienee järkeillyt Walzin poliittisen kokemuksen, maltillisuuden, sekä vahvan maaseutukannatuksen olevan täydellinen vastapaino äänestyslipukkeeseen.

Kävi vaaleissa miten tahansa, Harris-Walz -lipuke jää historiaan; lipun kärjessä nähdään värillinen nainen ja vasta hänen jälkeensä kuusikymppinen, valkoinen mies. 

Harris toistaakin usein haastatteluissa neuvoa, jonka hän sai edesmenneeltä äidiltään Shyamala Gopalan Harrikselta: 

– Kamala, saatat olla ensimmäinen, joka tekee monia asioita, mutta varmista, ettet ole viimeinen.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat