Puolustusvoimat testasi perjantaina ensimmäistä kertaa erittäin vaarallisia taistelukaasuja, joiden käyttö kiellettiin ensimmäisen kerran Geneven sopimuksessa jo vuonna 1925.
Aineiden valmistaminen ja varastointi on kuitenkin edelleen mahdollista. Säkylän varuskunnassa testattiin välineistöä ja ohjeita sinappikaasun ja sariinin käsittelyssä. Harjoittelua varten aineet on laimennettu. Varsinainen koulutus alkaa ensi vuonna.
Eversti Martti Lampisen mukaan kyse on Suomen suojelun suorituskyvyn parantamisesta.
– Voimme samalla myös avustaa viranomaisia entistä paremmin. Tarve koulutukselle on ollut olemassa jo pitkään, sanoi Lampinen.
Kanerva: Terroristit valmiita käyttämään inhottavia keinoja
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kommentoi taistelukaasujen käyttöä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. Hän korosti, että kaikkiin tilanteisiin on hyvä varautua ja erilaiset aineet pitää tuntea.
– Oli kyse sitten rock-konsertista tai valtiovierailusta, niin terroristit ovat erittäin pirullisia ja kykenevät käyttämään inhottavia keinoja tavoitteensa saavuttamiseksi. Kun moraalia ei ole, niin he voivat turvautua tällaisiin aineisiin vaikka siviiliväestöä kohtaan.
Kansainvälisistä kieltosopimuksista huolimatta kemiallisia aineita käytetään aseena maailmalla. Esimerkkinä Ilkka Kanerva mainitsee Lähi-Idän valtiot ja entisen venäläisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin tapauksen. Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin murhata hermomyrkyllä Britanniassa vuonna 2018.
– Meillä ei ole varaa tehdä samaa johtopäätöstä kuin naapurimaamme muutama vuosi sitten. Eli että maailma ei voisi enää tulla niin hulluksi, että aseellista voimaa tai pirullisia konsteja ei enää käytettäsi. Valtioiden lisäksi pitää varautua myös terroristijärjestöjen uhkaan.