Puolustusvoimat harjoittelee Salisburyn hermomyrkkyiskun kaltaiseen tilanteeseen – näkyy usean kaupungin katukuvassa

Suomessa on menossa kansainvälinen harjoitus, jossa harjoitellaan vaativien kemiallisten, biologisten, ydinaseperäisten ja räjähtävien aineiden uhkien torjumista ja niiden rajoittamista. Harjoituksessa harjoitellaan muun muassa Salisburyn hermomyrkkyiskun kaltaisen tilanteen torjumista, kertoo majuri Karri Kinisjärvi.

Vuonna 2018 venäläiset tiedustelu-upseerit myrkyttivät novitshok-hermomyrkyllä Britannialle ja Venäjälle vakoilleen Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julija Skripalin Britannian Salisburyssa. He selvisivät, mutta neljä kuukautta myöhemmin myrkylle altistunut nainen kuoli.

– Salisburyn isku osoitti Euroopalle, että tällainen voi tulla vastaan meidän maaperällämme. Jos se tapahtui Britanniassa, miksei se voisi tapahtua muuallakin, Kinisjärvi sanoo.

Kinisjärvi kertoo, että isku näytti, miten vaikeasta, pitkäkestoisesta ja laajasti eri toimijoita koskeva tilanteesta voi olla kyse.

Suomessa on alettu testaamaan hengenvaarallisia taistelukaasuja – puolustusvaliokunnan puheenjohtaha Ilkka Kanerva:"Kyse on varautumisesta" 9:51
Katso videolta, miten Puolustusvoimat harjoitteli toimintaa kemiallisten aseiden varalta.

Uhka-arvio: Isku olisi tarkoin kohdennettu sabotaasi

Kinisjärven mukaan kemiallisten, biologisten tai ydinaseperäisten iskujen uhka ei ole kuitenkaan lisääntynyt Suomessa. Puolustusvoimien uhka-arvioiden mukaan Suomeen mahdollisesti kohdistuva isku olisi todennäköisesti yksittäisen toimijan tekemä tarkoin kohdistettu sabotaasi, ei laaja hyökkäys kemiallisilla tai biologisilla aineilla.

Yhteispohjoismaiseen Reccex 23 -harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimien lisäksi joukkoja Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta, yhteensä reilut 200. Harjoituksen osallistuu myös muita viranomaisia, kuten poliisi, Rajavartiolaitos ja pelastuslaitos.

Harjoitus pidetään elokuun 28. ja syyskuun 8. päivän välisenä aikana. Tämän viikon torstain ja ensi viikon alun välillä joukot harjoittelevat pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Porissa. Muuten harjoitukset pidetään pääosin Puolustusvoimien harjoitusalueella Säkylässä tai sen lähialueilla Satakunnassa.

Reccex-harjoituksia on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Kyseessä on yhdestoista harjoitus. Edellisen kerran harjoitus pidettiin Suomessa vuonna 2017.

Harjoituksissa ei käytetä vaarallisia aineita

Kinisjärvi sanoo, että Venäjän täysmittaisen hyökkäyssodan aloittaminen Ukrainassa ei vaikuttanut harjoituksen järjestämiseen. Harjoitusta oli suunniteltu hänen mukaansa jo ennen sotaa.

Kemiallisten ja biologisten aseiden iskujen torjumista on harjoiteltu Suomessa jo pitkään. Kinisjärvi kertoo, että tällä kertaa Puolustusvoimat haluaa saada kokemusta tilanteiden harjoittelemisesta todellisissa ympäristöissä eli kaupungeissa.

– Olemme harjoitelleet monesti harjoitusalueilla. Siellä puuttuu keskeinen elementti, kuten sivulliset ihmiset eli se, miten otetaan huomioon se, että alueita pitää eristää tai se, että ihmisiä pitää kontrolloida.

Kinisjärven mukaan harjoituksen tarkoituksena on myös osoittaa, että Suomella ja muilla Pohjoismailla on kyky toimia tällaisessa tilanteessa.

Harjoituksessa käytetään säteilevää ainetta

Kaupungeissa suoritettavissa harjoituksissa ei ole mukana vaarallisia kemiallisia ja biologisia aineita, vaan niitä simuloivia aineita. Kaupungeissa ei käytetä myöskään aitoja räjähteitä.

Kinisjärvi kertoo, että säteilevän aineen torjuntaharjoituksessa käytetään oikeasti säteilevää ainetta, mutta säteilylähteet ovat hyvin matala-aktiivisia.

Säteilevä alue on hänen mukaansa vain joitain metrejä. Harjoitusta valvoo Säteilyturvakeskuksen kouluttaja.

– Säteilyannokset, joita harjoituksesta saattaa kertyä ovat reilusti alle sallittujen määrien, Kinisjärvi sanoo.

Kinisjärvi kertoo, että joukot harjoittelevat kaupungeissa monenlaisia tilanteita, kuten pommiuhka- ja räjähdystilanteissa toimimista, salakuljetuksen estämistä ja kotietsintöjen suorittamista. Harjoituksen aikana kaupunkien kaduilla liikkuu puolustusvoimien ajoneuvoja ja joukkoja sekä muita viranomaisia. Kaupunkilaisille ei aiheudu harjoituksista vaaraa, mutta pientä haittaa saattaa tulla.

– Harjoituksessa voi olla tilanteita, joissa jalankulkijoita joudutaan hieman ohjailemaan, mutta katuja ei juuri katkaista.

Puolustusvoimilla kokemusta kielletyistä aineista

Puolustusvoimilla on kokemusta myös oikeista kemiallisessa ja biologisessa sodankäynnissä käytetyistä aineista. Kinisjärvi kertoo, että Puolustusvoimat on harjoitellut Säkylän harjoitusalueella muutaman vuoden ajan sinappikaasulla ja hermomyrkky sariinilla.

Kansainvälinen sopimus kieltää kemiallisten aseiden valmistuksen, varastoinnin ja käytön. Kinisjärven mukaan Puolustusvoimat saa Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) luvalla valmistaa edellä mainittuja aineita pieniä määriä tutkimus- ja koulutuskäyttöön.

Kinisjärven mukaan oikeilla aineilla harjoittelu on tärkeää erityisesti psyyken kannalta. Tällöin henkilö ei ole oikean tilanteen tullessa ensimmäistä kertaa tekemisissä aineiden kanssa.

Puolustusvoimat saavat puolestaan oppia esimerkiksi ilmaisinvälineiden toiminnasta ja siitä, miten erilaiset sääolosuhteet vaikuttavat aineisiin sekä ilmaisin- ja tunnistusvälineisiin.

Sitaattia korjattu 1.9. kello 20.06.

Lue myös:

    Uusimmat