Tarja kuvasi uskomattoman näyn, joka paljastaa salatun maailman ympärillämme: "Näitä ei yleensä ihmissilmä havaitse"

Tarja Rytylä kohtasi aamulenkillä harvinaisen kauniin näyn, joka todistaa pienten kanssaeläjiemme joukkovoiman.

Perjantaiaamuna teuvalainen Tarja Rytylä oli lähdössä viemään koiraa aamulenkille, kun talon viereisellä pellolla odottikin yllättävä näky.

– Pääsin tuosta portailta kymmenkunta metriä, katsoin aurinkoon päin ja totesin, että onpas kaunista.

Rytylälle tuli kiire hakea sisältä kameraa. Peltoa peitti nimittäin hämähäkkien seitti, joka aamu-usvan kanssa muodosti jopa mystiseltä näyttävän maiseman.

Voit katsoa videolta artikkelin alusta, miltä seitti näytti myöhemmin päivällä.

Kun Rytylä julkaisi kuvan seitin peittämästä pellosta Facebookin Luontokuvaus -ryhmässä, osa kommentoijista epäili poikkeuksellista kuvaa tekoälyllä tehdyksi.

– Kun jotakin tuollaista löytää, niin eihän sitä itsekään usko ennen kuin sen oikein kunnolla pääsee näkemään, Rytylä toteaa.

Kuva on kuitenkin aito. Hämähäkkien ahkerointi ja seittien peittämät alueet eivät ole Suomessa harvinaisia, mutta kuvassa olosuhteet ovat osuneet poikkeuksellisella tavalla kohdalleen.

– Onpa kerta kaikkiaan upea kuva! toteaa myös Oulun yliopiston professori ja hyönteistutkija Marko Mutanen sähköpostitse.

Rytylän lähipelto oli käännetty vain kahta päivää aiemmin, eli hämähäkit olivat ahkeroineet seittipeiton vain kahdessa yössä.

– Hämähäkkejä on paitsi paljon, ne ovat myös tavattoman nopeita rakentamaan seittirakennelmansa. Tässä on kyse joukkovoimasta. Hämähäkkejä on tuhansittain tämänkin kuvan alueella, Mutanen sanoo.

Ihmissilmiltä salattu maailma

On tavallista, että varvikossa ja matalassa kasvillisuudessa on tuhansia hämähäkkejä aaria kohden.

Seittejä on paljon, mutta niiden näkyminen edellyttää oikeita olosuhteita, eli hyvin kapeat seitit ovat keränneet esimerkiksi kosteutta tai kuuraa ympärilleen.

– Seitti itse on niin ohutta, että näitä seittitelttoja ei yleensä ihmissilmä havaitse.

Mutasen mukaan ilmiö liittyykin erityisesti kuulaisiin syysaamuihin, jolloin seitit voi nähdä, jos on tarpeeksi varhain liikkeellä.

Mutasen mielestä tällaiset näyt muistuttavat, miten paljon ympärillämme on elämää, vaikka emme aina sitä näekään.

– Tällainen ilmiö varmasti auttaa huomaamaan, miten uskomaton määrä luonnossa elää kaikenlaisia pikkueläimiä. On syytä huomata, että hämähäkit ovat petoja, joten niiden saaliseläimiä on siellä vielä paljon runsaammin. Niitä on miljoonia hehtaaria kohden.

Korjattu Marko Mutasen titteli yli-intendentistä professoriksi kello 11.04.

Lue myös:

    Uusimmat