Omistatko metsää? Sen kunto on hyvä tarkistaa kesän alussa. Pahimmassa tapauksessa naapurin metsään levinnyt tuho lankeaa metsällisen maksettavaksi. Kai tunnistat kirjanpainajan, kuusta taloudellisesti merkittävimmin tuhoavan kuoriaisen?
Kova tuuli tai lumi ovat voineet koetella puita talven aikana, joten oman metsän kunto on hyvä tarkistaa kesän alussa. Erityisesti varttuneet ja hakkuukypsät kuusimetsät kannattaa tarkastaa juhannukseen mennessä.
Metsätuholain mukaan vahingoittuneet havupuut on hakattava ja kuljetettava pois metsästä ja välivarastosta, jos niitä on enemmän kuin kaksikymmentä hehtaarilla tai yli kymmenen prosenttia. Näin varmistetaan, että metsätuholaiset eivät pääse lisääntymään vahingoittuneissa puissa. Kuolleita tai lahonneita puita ei tarvitse poistaa.
Vahingoittuneet puut on poistettava seuraaviin päivämääriin mennessä:
– Etelä- ja Keski-Suomessa männyt viimeistään 1. heinäkuuta 2013 ja kuuset 1. elokuuta 2013.
– Pohjoisessa määräajat ovat kaksi viikkoa myöhäisemmät.
Vahingoittuneet kuuset on kuitenkin hyvä poistaa jo aiemmin erityisesti Etelä-Suomessa.
Jos metsänomistaja ei poista vahingoittuneita puita ajoissa ja tuho leviää naapurin metsään, hänen on korvattava tuhot naapurille. Jos taas hyönteistuho leviää lakisääteiseltä suojelualueelta talousmetsään, korvausvelvollinen on valtio.
Vanhat kuusikot kannattaa uudistaa ajoissa
Noin puolen sentin pituiset kirjanpainajat iskeytyvät varttuneiden kuusten paksun kuoren alle ja ovat taloudellisesti merkittävin kuusta vioittava tuholaissuku. Niiden aiheuttamat tuhot ovat lisääntyneet viime vuosina huolestuttavasti erityisesti Salpausselän eteläpuolisella alueella.
Kirjanpainajan iskeymän tunnistaa siitä, että hyönteisen syömiä reikiä löytyy lähes koko rungon pituudelta. Varmoja merkkejä ovat myös hieno puru rungon pinnalla, neulasten ruskettuminen ja kaarnan irtoileminen vihreälatvaisesta kuusesta.
Ainoa hoitokeino on kaataa puut kiireesti ja tarpeeksi laajalta alueelta. Jos kirjanpainajatuhoon ei puututa, se voi edetä säännöllisenä rintamana jo vaurioituneen puuston ympärillä tai pesäkkeittäin kuusikon sisällä. Vanhat kuusikot ovat kaikkein alttiimpia tuhoille ja ne kannattaakin uudistaa ajoissa. Hyönteisten vaurioittaman puun arvo voi laskea kymmenesosaan terveen puun hinnasta.
Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö
(MTV3)