Venäjä jatkoi tiistaina ilmaiskujaan eri puolille Ukrainaa, muun muassa etelään ja lännessä aivan Puolan rajan pinnassa sijaitsevaan Lviviin asti. Iskuissa on tuhottu voimalaitoksia ja eri puolilla maata on ollut laajoja sähkökatkoja.
Samaan aikaan Bryssellissä valmistaudutaan Naton huomiseen puolustusministereiden kokoukseen, jossa on määrä sopia uudesta tuesta Ukrainalle.
Suomi osallistuu Naton kokoukseen ensimmäistä kertaa virallisena tarkkailijajäsenenä.
Lue myös: Naton pääsihteeri linjaa: Putin aloitti sodan, ja sota päättyy Putinin vetäessä venäläisjoukot Ukrainasta
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi, että puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) on määrä tavata muun muassa Unkarin sekä Turkin puolustusministerit. Lisäksi Suomen delegaatio osallistuu useisiin suuriin kokouksiin.
Piuholan mukaan Suomen Nato-jäsenyyden ei odoteta etenevän kokouksessa Turkin ja Unkarin osalta.
– Kaikkosen johdolla Suomen pieni delegaatio saa osallistua kaikkiin keskusteluihin ja sillä on puheoikeus. Ainoa, mihin Suomi ja Ruotsi eivät saa osallistua, on Naton ydinasepelotteeseen liittyvä kokous.
Lavrov väläytti neuvotteluja, Biden ristipaineessa
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tänään maansa olevan valmis neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa esimerkiksi ensi kuun G20-huippukokouksessa Indonesiassa. Hänen mukaansa vakavaa neuvotteluehdotusta ei ole kuitenkaan tullut.
– Olemme sanoneet, ja monta kertaa olemmekin, että emme koskaan kieltäydy neuvotteluista. Jos meille tehdään ehdotus, harkitsemme sitä, Lavrov lausui.
MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo Bidenin jo aiemmin väläytelleen jonkinlaisen tapaamisen mahdollisuutta. Presidentti sai kuitenkin kritiikkiä liittolaisiltaan esitettyään vaihtoehtoa, jossa Venäjälle tarjottaisi jonkinlainen ulospääsy sodasta.
Lue myös: "Ei pidä ihmiselämää juuri minään" – tällainen on Venäjän uusi häikäilemätön sotajohtaja "Kenraali Harmageddon"
Biden ei ole vielä vastannut mitään Lavrovin ehdotukseen.
– Biden on ikään kuin kahden kuoren välissä. Hän haluaa auttaa Ukrainaa, mutta kongressissa erityisesti republikaaneilta on tullut voimistuvaa kritiikkiä siitä, paljonko rahaa ja lisäapua Yhdysvallat voi Ukrainalle oikein antaa.
Tuoreimpana merkittävänä apuna presidentti Biden on luvannut Ukrainalle kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä, joiden toimitusten arvioidaan nyt vauhdittuvan Venäjän tekemien laajojen ohjusiskujen takia.
Ensimmäiset Saksan toimittamat kehittyneet ilmatorjuntajärjestelmät saapuivat Ukrainaan tänään.
2:04Venäjä on jatkanut ohjusiskujaan eri puolille Ukrainaa