Tarkkana metsässä: Tietyt sienet ovat koiralle jopa tappavia – tunnista myrkytyksen oireet

koira, kärpässieni
Millaisia ovat koiran sienimyrkytysoireet?Shutterstock
Julkaistu 14.08.2022 15:15

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Jotkut sienistä ovat koirille tappavan myrkyllisiä. 

Aiemmin olemme kertoneet, millaiset ruoat voivat viedä koiran päivystykseen. Eläinlääkäriasemien ja eläinsairaaloiden verkosto Evidensia varoittaa tiedotteessaan koiranomistajia myös myrkkysienistä. 

Tiedotteessa muistutetaan, että tietyt sienet voivat olla lemmikeille jopa tappavan myrkyllisiä. Tällaisia sieniä ovat ihmisellekin myrkylliset lajit, kuten valkokärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki, myrkkynääpikkä ja raaka korvasieni. Jos koiran siis ottaa sienimetsälle, kannattaa olla tarkkana ja seurailla, mitä lemmikki suuhunsa pistää. Yllä olevalla videolla kerrotaan, kuinka myrkylliset sienet tunnistaa metsässä.

Lue myös: Tunnistatko tappavan myrkyllisen kavalakärpässienen, joka on levinnyt Suomessa ilmastonmuutoksen seurauksena?

Koiran sienimyrkytyksen oireet

Sienien myrkyllisyydessä on eroja: sienet sisältävät eri sienimyrkkyjä, ja oireet vaihtelevat niiden laadusta riippuen.

– Esimerkiksi amatoksiineja sisältävät sienet, kuten valkokärpässieni, aiheuttavat akuutin maksavaurion. Jos koira pääsee syömään muskariinia sisältävää myrkyllistä sientä, kuten risakkaita, oireita voivat olla kuolaaminen, ripuli, silmien vuotaminen sekä pahoinvointi, Evidensian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ja eläinlääketieteen tohtori Mirja Kaimio Eläinsairaala Tammistosta valistaa tiedotteessa.

ValkokärpässieniKuvassa valkokärpässieni.Shutterstock

Lue myös: "Mindy kuolee!" huusi porvoolainen koiranomistaja kauhuissaan – lemmikin lämpöhalvaus on pahimmillaan hengenvaarallinen

Punakärpässienessä on muskariinin lisäksi keskushermostoon vaikuttavia hallusinogeenisiä myrkkyjä. Myrkyt voivat Kaimion mukaan voivat aiheuttavat koiralle koordinaatiohäiriöitä, saada sen ääntelemään tai käyttäytymään aggressiivisesti, nostaa ruuminlämpöä tai saada lemmikin silmät liikkumaan tahdosta riippumattomalla tavalla puolelta toiselle.

Oireiden ilmaantuminen myrkytystapauksissa voi eläinlääkärin mukaan viitata jo vakavaan, pahimmillaan pysyviä vaurioita aiheuttavaan myrkytystilaan. Kaimio suositteleekin ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiran tiedetään tai epäillään syöneen jotain myrkyllistä.

Metsässä saattaa piillä myös punkkeja. Miten borrelioosi oireilee koiralla? Juttu jatkuu videon alla.

1:13imgJos koira sai punkin ihoonsa eilen ja vaikuttaa tänään kuumeiselta, voit hengähtää: borrelioosista tuskin on kyse. Oireet eivät ala viikossa tai kahdessakaan, muistuttaa eläinlääkäri.

Lue myös: Sureeko koira kuollutta kaveriaan tai lintu menehtynyttä poikastaan? Tutkija kertoo vastauksen, jota et ehkä kestä kuulla: "Nämä ovat vaikeita kysymyksiä"

Tässä tapauksessa koiran sienimyrkytyksen ensiapuna voi olla oksennuttaminen

Jos koira on syönyt myrkyllistä sientä alle kaksi tuntia aiemmin, ensiapuna lemmikin voi oksennuttaa. Koiralle voi antaa myös lääkehiiltä. Lääkehiili sitoo itseensä lemmikin nielemiä myrkyllisiä aineita ja estää niiden imeytymistä sen elimistöön.

Ensisijaisesti Kaimio kuitenkin suosittelee koiranomistajia ottamaan aluksi yhteyttä eläinlääkäriin tarkkojen ohjeiden saamiseksi, sillä oksennuttaminen tai lääkehiilen antaminen pitäisi tehdä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun lemmikki on syönyt myrkkysientä.

– Jos tarvikkeiden hankkimiseen menee aikaa, on järkevämpää lähteä suoraan eläinlääkärin hoitoon, Kaimio neuvoo.

myrkkynääpikkä, sieniKuvassa myrkkynääpikkä.Shutterstock

On myös tilanteita, joissa koiraa ei tule oksennuttaa tai sille ei tule antaa lääkehiiltä. Esimerkiksi nielemisvaikeuksista kärsivän koiran suuhun ei saa laittaa mitään.

– Jos koiralla on jo myrkytysoireita, oksennuttaminen on haitallista eikä sitä pitäisi tehdä, Kaimio toteaa myös.

Jotta koira ei napsi suuhunsa myrkyllisiä sieniä, kannattaa sille opettaa jätä-käsky. Lue lisää peruskäskyistä, jotka jokaisen koiran olisi hyvä osata.

Vuonna 2019 uutisoitiin sienimyrkytyksen saaneista, "zombiemaisesti" käyttäytyneistä turisteista. Videolla kerrotaan, millaisia oireita sienimyrkytys aiheuttaa ihmisellä:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lue myös: Miksi koira syö ruohoa? Monta selitystä erikoiselle käytökselle – ota tässä vaiheessa yhteys eläinlääkäriin

Lue myös: Koiranomistaja, muista nämä – Suomen suvessa piilee vaaranpaikkoja lemmikille: "Kuolema voi tulla minuuteissa"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Evidensia

Tuoreimmat aiheesta

Koirat