Tarkkana! Tällaiset lumikasat eivät sovellu lasten leikkipaikoiksi

Teiden lähellä olevat lumikasat eivät sovi lasten leikkipaikoiksi.

Lumikasoissa leikkiminen kuuluu olennaisesti lasten leikkeihin talvella, mutta jokainen kinos ei sellaiseen sovellu, muistuttaa Liikenneturva tiedotteessa

Riskit liittyvät siihen, että kinokset, penkat ja lumikasat saattavat estää näkyvyyden suojateillä ja risteyksissä.

On vanhempien ja huoltajien vastuulla, että lapset leikkivät turvallisissa paikoissa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.

– Lapsilla on hyvä mielikuvitus keksiä kaikenlaisia leikkejä ja näin kuuluukin olla. Vanhempien vastuulla on katsoa turvalliset paikat talviseen touhuamiseen ja seurata myös lasten tekemistä. Esimerkiksi autoteiden varsilla tai muutoin liki liikennettä olevat lumikasat eivät sovi leikkipaikoiksi tai pulkkamäeksi, Rossi sanoo tiedotteessa.

– Pulkka liukuu lumella yllättävän pitkälle, joten laskupaikkana kannattaa suosia vain varmasti turvallisia mäkiä.

Lasten mielestä voi olla myös jännittävää seurata talvella liikenteessä olevaa aurauskalustoa ja kauhakuormaajia.

– Katsellessa täytyy muistaa pitää riittävästi etäisyyttä ja kiertää työkoneet riittävän kaukaa. Kuormauksen yhteydessä työkoneet voivat peruuttaa tai muutoin liikkua yllättävästi, jolloin reilu välimatka on tarpeen, Rossi muistuttaa.

Autoilijat, tarkkana!

Suojatietä kannattaa lähestyä autolla aina varoen. Nopeuden hidastaminen on erityisen tärkeää silloin, kun lumikinos- tai -kasa estää näkemästä tai pakkautunut lumi on liukastanut tienpinnan.

– Kuljettajan vastuulla on hidastaa ja tarvittaessa pysäyttää auto ennen suojatietä, jos näkyvyys on rajoittunut esimerkiksi kasautuneen lumen takia. Lumikasa voi helposti piilottaa taakseen tielle tulevan jalankulkijan, Rossi muistuttaa.

Arkimatkaan kannattaa varata tavallista enemmän aikaa, jos lunta on paljon tai keli on liukas tai loskainen.

– Näin malttaa ajaa tavalla, joka tekee liikenteestä turvallisen myös muille liikkujille, Rossi sanoo.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat