Toivottavasti sinulla ei mene sormi suuhun, jos vastaantuleva aura-auto tekee näin

2:10imgMaansiirtokoneen kuljettaja Pekka Hakkarainen astuu lumiauran puikkoihin silloin, kun kinokset kasvavat Helsingin keskustassa. Hän kokee olevansa hyvällä asialla, vaikka kiitokseksi tulee myös keskisormen heiluttelua.
Julkaistu 05.01.2022 17:53

Ville Järveläinen

Vaikka aura-autot tekevät matkanteosta turvallisempaa meille kaikille, liittyy niiden kohtaamiseen riskejä, jotka jokaisen autoilijan on syytä tiedostaa.

Aura-auton työntäessä lumikinosta tien laitaan, voi kevyt pakkaslumi pöllytä ja viedä näkyvyyden lähes kokonaan. Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että mahdolliseen näkyvyyden hetkelliseen katoamiseen kannattaa varautua ennakkoon, jotta välttyy tarpeettomalta säikähdykseltä ja potentiaaliselta vaaratilanteelta.

Myös muut raskaat ajoneuvot, kuten esimerkiksi rekat ja linja-autot, voivat saada pakkaslumen pöllyämään niin, että näkyvyys heikkenee dramaattisesti.

Jos havaitset aura-auton puhdistavan lunta aivan tien keskilinjaa myöten, on silloin syytä siirtyä mahdollisimman lähelle tien oikeaa reunaa. Samalla oma ajonopeus tulee pitää maltillisena ja tarvittaessa on hiljennettävä vauhtia.

Lue myös: MTV aura-auton kyydissä: Hakkarainen auraa Helsingin katuja lumimyräkän jäljiltä – palautteeksi kansainvälisiä käsimerkkejä

Älä ohita aura-autoakaan turhaan

Liikenneturva huomauttaa, että ohituspaikkaa aura-auton takana kärkkyvän tulee laittaa jäitä hattuun ja miettiä, onko ohittamiselle edes tarvetta. Mikäli ohittamiseen päättää lähteä, tulee peliliike jättää hetkeen, jolloin edessä avautuvan tien voi nähdä kunnolla.

– Jos ohitusta ei ole pakko tehdä, kannattaa se välttää. Kuljettajat seuraavat peileistään liikennettä ja pysähtyvät ja päästävät autojonoja ohitseen, kun siihen on hyvä tilaisuus. Ajaminen aura-auton takana voi olla helpompaa kuin sen edessä auraamattomalla tiellä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara painottaa tiedotteessa.

Tienpintaan saattaa muodostua korkeita lumi- ja jääpolanteita, jotka vaikeuttavat ajamista entisestään. Silloinkin maltillinen ajonopeus on ratkaisevin tekijä, jotta auto pysyy hallinnassa.

Lue myös: Keksijä-Tapion kätevä Mökkiaura on avuksi arjessa ja sopii autoon kuin autoon: "Parhaimpia onnistumisiani"

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Autot