Koronaviruksen mutaatiot aiheuttavat suurta epävarmuutta ympäri maailmaa. Niin sanottu brittimuunnos kurittaa nyt erityisen kovalla kädellä väestömäärältään Suomen kaltaista Irlantia.
Rokotukset koronavirusta vastaan on käynnistetty lukuisissa maissa, mutta uutena huolenaiheena ovat aiempaa sitkeämmät virusmuutatiot. Tällä hetkellä tiedossa on ainakin Britanniasta, Etelä-Afrikasta, Japanista ja Brasiliasta lähtöisin olevia virusmuunnoksia.
Brittimuutaatio leviää myös Irlannissa, jossa koronavirustartuntoja on Worldometer-sivuston mukaan varmistettu tähän mennessä lähes 148 000 ja viruksen aiheuttamia kuolemia yli 2 340.
Maan terveysviranomaisten arvion mukaan jopa neljännes uusista tautitapauksista ja päiväkohtaisista tartuntahuipuista on brittimuunnoksen aikaansaannoksia. The Journalin mukaan virusmuunnos havaittiin Irlannissa ensi kertaa joulupäivänä.
Maan silmiinpistävän jyrkästi nousseissa tartuntaluvuissa ei sittemmin olekaan ollut hurraamista.
Lue myös: Euroopan pisin baarien sulkemisaika saa jatkoa Irlannissa – “Ei ole oikea aika avata pubeja”
Jäätävä lukema
Joulukuun ensimmäisellä viikolla Irlannin päiväkohtaiset tartuntamäärät olivat keskimäärin 300 tapauksen luokkaa. Tammikuun alkupuoliskolle tultaessa tilanne on muuttunut dramaattisesti.
Päiväkohtaisia tartuntoja on ollut tammikuun aikana useita tuhansia. Viime perjantaina tartuntapiikki kävi huipussaan. Lukema oli peräti 8 227 vahvistettua tartuntaa.
Perjantaina Irlannissa todettiin myös ensimmäistä kertaa Etelä-Afrikasta peräisin olevaa mutaatiota. Sen ei kuitenkaan ole arvioitu vaikuttaneen räjähdysmäisiin lukuihin samalla voimalla kuin brittimuunnoksen.
Suomi ja Irlanti ovat väestöllisesti lähes samankokoiset maat, vaikka pinta-alaltaan huomattavasti pienemmän Irlannin väestöntiheys onkin lähes viisinkertainen väljästi asuttuun Suomeen verrattuna.
Irlannin väkiluku oli viime vuonna reilut 5,1 miljoona, Suomen noin 5,5 miljoonaa.
Lue myös: Traficom keskeyttää matkustajalennot Britannian ohella Irlannista ja Etelä-Afrikasta
Synkkiä sanoja
Irlannin terveysviranomaiset arvioivat, että myös päivittäisten koronakuolonuhrien määrä saattaa tulevien viikkojen aikana nousta yli sadan. Toistaiseksi päiväkohtaisten kuolonuhrien määrä on kuitenkin pysynyt alle kahdessakymmenessä tammikuun aikana.
Tautitilanne on joka tapauksessa luonut irlantilaissairaalloille ennenkokemattomia paineita.
The Irish Times -lehden mukaan Letterkennyn yliopistosairaalassa pääosin hengitysvaikeuksista kärsiviä koronapotilaita jouduttiin taannoin hoitamaan seitsemässä ambulanssissa sairaalan pihassa, koska hoitohuoneet ensihoitoyksikössä olivat loppuneet kesken.
Irlannin pääministeri Micheál Martin totesikin joulukuun lopussa uusista rajoituksista kertovan tiedotustilaisuudessa yhteydessä, että brittimuunnoksen leviämisvauhti on ylittänyt kaikkein “pessimistisimmätkin” arviot.
Lue myös: Suomalaistutkijat: Koronaviruksen uusi mutaatio huomattavasti tartuttavampi, tällaiset toimet saavat kannatusta – "Näin nopeaa muutosta ei olla aikaisemmin nähty"
Osasyynä löyhä joulukuri?
Osa maan asiantuntijoista ei kuitenkaan usko, että hurjat tautilukemat olisivat täysin B117-mutaatiosta johtuvia. Immunologi Derek Dorethyn mukaan tartuntojen voimakas nousu johtuu todennäköisesti joulunajasta, jolloin ihmiset ovat löysänneet koronakuriaan ja tavanneet toisiaan.
Samankaltaisen arvion esittää Husin johtajaylilääkäri Asko Järvinen MTV Uutiset Liven haastattelussa. Brittimuunnoksen leviäminen voi hänen mukaansa osaltaan johtua joulunajasta, jolloin ihmiset ovat saattaneet tavata toisiaan suosituksista huolimatta. Asiasta on kuitenkin mahdoton saada täsmällistä tietoa.
Lisäksi Järvinen huomauttaa, että talvisen vuodenajan ilmasto-olosuhteet ovat koronaviruksen leviämiselle kaikkein otollisimmat – verrattuna kuivaan ja kuumaan kesäaikaan.
Järvisen mukaan brittiläisessä ja eteläafrikkalaisessa virusmuunnoksessa on kyse siitä, että viruksen geenimutaatiossa ihmisen solukkoon tunkeutuvasta piikkiproteiinista tulee aiempaa tehokkaampi.
Siksi se tarttuu ihmiseen alkuperäisversiota herkemmin.