"Aina tulee ostettua uutuuksia. Ehkä rikkinäisen voi vielä korjata? Käytän tätä vielä joskus." Mikä on sinun tekosyysi tavaran hamstraamiselle?
AVA kysyi lukijoiltaan, omistavatko he liikaa tavaraa. Kyselyyn tuli yli 1300 vastausta. Vastanneista huikea 74 prosenttia tunnusti omistavansa liikaa tavaroita, joita säilöttiin siitä huolimatta, että ne olivat rikkinäisiä ja tarpeettomia.
Ammattijärjestäjä Sandy Talarmo kävi läpi lukijoiden ongelmatilanteita ja antoi ratkaisuja tavaranpaljouden aiheuttamiin ongelmiin.
Ongelma: "Aina tulee uutuuksia ja ne tuntuvat paremmilta kuin jo olemassa oleva. Tulee ostettua, vaikka entinenkin olisi vielä käypä".
Sandyn vastaus: Olen huomannut, että ainakin ostoksia tehdään miettimättä niitä kamalan pitkälle. Omista valinnoistaan kannattaa tulla tietoiseksi. Asiaan on syytä alkaa kiinnittää huomiota viimeistään silloin, kun tavaraa on enemmän kuin sille olisi tilaa tai todellista käyttöä – tai enemmän kuin mihin olisi varaa.
Jo ostopäätöstä tehdessä on hyvä miettiä, onko tavaralle kotona oma paikkansa, onko sille pitkäaikaista käyttöä ja missä tunnetilassa hankintaa ollaan tekemässä. Tarvitsenko vai haluanko? Voisinko olla ilman?
Ihmiset hamstraavat tavaroita, joihin liittyy voimakkaita tunteita tai mielikuvia. Tavaroita, jotka edustavat jotain, josta on vaikea päästää irti. Ihmisillä on erilaisia tarpeita, todellisia ja kuviteltuja, joihin jotkut tietyt tavarat erityisesti vastaavat. Esimerkiksi varautumisen tarve liittyy usein vahvasti tavaroiden säästämiseen.
Ongelma: "Koska säilytystilaa on kohtuudella, ei tule heitettyä mitään pois."
Sandyn vastaus: Periaatteessa kannattaisi heittää pois kaikki sellainen, mikä ei enää palvele. Mielessään voi kysyä, vastaako tämä tavara sitä, mitä nykyisin olen. Kuuluuko tämä yhä elämääni? Tuleeko tästä hyvä mieli? Miksi säilytän tätä? Tavara, jolla on ollut joskus suurikin merkitys, voi ajan kuluessa muuttaa merkityksensä tai kadottaa sen kokonaan.
Kuitenkin, jos itse kokee, että kotona on hyvä olla ja siellä on kaikki tasapainossa, ei tietenkään ole pakko luopua mistään. Joskus voi kuitenkin katsella ympärilleen ja kyseenalaistaa näkemäänsä. Voi miettiä, vievätkö jotkut tavarat enemmän energiaa kuin tuovat. Asteittainen tavaroiden tarkastelu on mukavampaa puuhaa kuin se, että kerralla pitäisi päättää koko omaisuutensa kohtalo.
Kaikkea tilaa ei tarvitse täyttää. Voi nauttia siitä, että jokaiselle tavaralle on paikkansa, ja että tavarat on helppo ottaa käyttöön ja laittaa takaisin paikoilleen.
Ongelma: "Liikaa kamaa tulee jätettyä siivouksen yhteydessä talteen. Jos niitä vaikka joskus tarvitsee."
Sandyn vastaus: Tällainen ajattelutapa on hyvin yleinen, ja se on ihan ymmärrettävää. Pula-ajasta ei ole vielä niin kauan, etteikö sieltä olisi säilynyt tätä mentaliteettia ja ohjenuoraa ihan näille päiville saakka. Sen jälkeen tavaramäärä ja valikoimat ovat kuitenkin kasvaneet räjähdysmäisesti. Monet ohjeet ja asenteet, jotka ovat aikoinaan olleet tärkeitä ja tarkoituksenmukaisia, eivät välttämättä enää nykypäivänä palvele meitä. Tähän herääminen ja uuden opettelu ei käy hetkessä. Itseään on turha soimata. Hedelmällisempää on tulla asioista tietoiseksi ja alkaa nyt toimia toisin.
Ohjeita ja asenteita voisi päivittää vaikka siten, että kaikkea ei tarvitse omistaa itse, asioita voi lainata, ja ajantasaista tietoa löytyy kirjastosta ja netistä.
Voi miettiä, haluaako tavaroille varata tilaa vain kaiken varalta. Mikä on todennäköisyys, että tavaraa vielä joskus tarvitsee? Olisiko korvaavia ratkaisuja? Voiko tavaran tarvittaessa lainata? Voisiko olla kokonaan ilman?
Ongelma: "Kaikkea on liikaa, mutta tavarat eivät ole vielä niin vanhoja, että viitsisi heittää pois."
Sandyn vastaus: Jos ajattelisikin niin, että kun tavaran on ostanut tarpeeseen ja tarve on täytetty, on tavara lunastanut hintansa. Nyt siitä olisi jo enemmän iloa jollekin toiselle, ja jälleenmyyntiarvokin on uusissa tavaroissa yleensä parempi. Myös tarpeeseen lahjoittamalla voi saada paremman mielen kuin tarpeetonta säilömällä.
Jatkossa voi miettiä, kannattaako tavara ostaa yksittäiseen tai lyhytaikaiseen tarpeeseen, vai voisiko sen lainata tai vuokrata jostain. Joskus voi pärjätä ilmankin.
Ongelma: "Vanhoja rikki menneitä tai muuten toimimattomia tavaroita ei raaski heittää pois, jos ne saisi vielä joskus korjattua."
Sandyn vastaus: Kaikki, mikä todellisuudessa tulee korjatuksi, kannattaa korjauttaa. Itseltään voi kysyä, onko valmis hoitamaan korjauksen heti tai vähintään parin viikon sisällä. Jos tavara haudataan saman tien takaisin säilytyspaikkaansa, se ei todennäköisesti koskaan päädy korjattavaksi ja takaisin käyttöön. Silloin tavarasta kannattaa luopua.
Lue myös:
Muodin ammattilainen opastaa: Siivoa kaappisi turhista vaatteista
AVA/Maria Aarnio
Kuvat: Colourbox