Tasoristeyksiin ei korvamerkitä rahaa – rahat parannustöihin otetaan suurista poteista

Raasepori (1)
Lehtikuva
Julkaistu 27.10.2017 18:38

MTV UUTISET – STT

Ensi vuodelle tasoristeyksille varattu erikseen 2,5 miljoonaa, lisäksi hankerahaa pariin ongelmalliseen tasoristeykseen.

Puomilaitteisto valoineen on kallein laite

Tasoristeysten turvallisuuden parantaminen on kallista. Liikennevirasto on varannut ensi vuodeksi 2,5 miljoonaa euroa, joilla sekä parannellaan että poistetaan tasoristeyksiä. Nämä ovat vaihtoehdot rahan käyttämiseksi:

  • Korvaava tieyhteys noin 100 000 euroa kilometriltä
  • Puomilaitteisto valoineen 250 000 euroa
  • Pelkkä puomijärjestelmä 100 000–200 000 euroa
  • Äänivaroituslaite 50 000 euroa
  • Näkymien parantaminen 10 000 euroa
  • Stop-liikennemerkin pystyttäminen 1000 euroa.

Lähde: Liikennevirasto

Tasoristeyksille ei ole viime vuosina ollut keskitettyä korjausohjelmaa, vaan korjauksia on tehty muun radanpidon yhteydessä tai isojen väylähankkeiden kyljessä, kertoo Liikenneviraston johtava asiantuntija Vesa Männistö.

Männistön mukaan esimerkkinä tästä on Seinäjoki-Oulu-väli, jossa on poistettu viime vuosina 105 tasoristeystä. Kaikkiaan Suomessa oli viime vuoden lopulla arviolta noin 3 000 tasoristeystä.

Männistö sanoo, että liikenne- ja viestintäministeriö ei anna korvamerkittynä rahaa tasoristeyksiin.

– Ensi vuodelle on varattu erikseen 2,5 miljoonaa euroa, joilla tehdään parantavia toimenpiteitä ja tasoristeysten poistoja, kertoo Männistö.

Tämä rahamäärä on hyvin rajallinen, sillä tasoristeysten turvallisuuden parantaminen on kallista. Esimerkiksi korvaava tieyhteys maksaa noin 100 000 euroa kilometriltä eli 10 kilometriä kiertotietä maksaa miljoonan. Puomilaitteisto valoineen on sen sijaan 250 000 euroa. Pelkkä puomijärjestelmä puolestaan maksaa 100 000–200 000 euroa.

Rahat perusväylärahoista ja suurista ratahankkeista

Rahat ensi vuoden korjauksiin tulevat ministeriön rautateiden perusväylänpitoon myöntämästä potista, johon on ensi vuonna varattu nettomääräisesti 319 miljoonaa. Summaan lisätään vielä ratamaksuista kertyvät noin 50 miljoonan tulot.

– Tuosta loppusummasta on varattu korjaamiseen ja pieniin parantamisiin noin 140 miljoonaa, mistä tuo 2,5 miljoonaa otetaan. Loput rahat menevät päivittäiseen kunnossapitoon, sähköön ja liikenteen hallintaan, kertoo Männistö.

Hänen mukaansa valtion budjetin korjausvelka-ohjelmassa on ensi vuonna myös parin suuren tasoristeyksen poisto, jossa laitetaan 12,5 miljoonaa ongelmallisten tasoristeyksien poistamiseen Pöytyällä Turku–Toijala-rataosuudella ja Hangon ratapihalla.

Perusrahoituksen lisäksi valtio osoittaa vuosittain budjetissaan suuremmille väyläverkon kehittämishankkeille rahaa. Näiden hankkeiden yhteydessä saatetaan tehdä tasoristeyksiin muutoksia ja parannuksia. 

Tasoristeyssuosituksista vain osa pantu toimeen

  • Onnettomuustutkintakeskus on antanut yhteensä 80 tasoristeysonnettomuuksiin liittyvää turvallisuussuositusta vuosina 1988–2015.
  • Suurin osa on osoitettu Liikenteen turvallisuusvirastolle, Liikennevirastolle ja tienpitäjille.
  • Suosituksista on pantu toimeen 47. Viidentoista suosituksen käsittely on kesken, 18:aa ei toteuteta. 
  • Osa suosituksista jäi panematta toimeen, koska vanhentuneesta teknologiasta ehdittiin luopua.
  • Toimeenpantiin muun muassa suositus, että junista olisi syytä poistaa vanhat kääntömekanismilla toimivat istuimet, koska ne eivät ole matkustajille riittävän turvallisia.
  • Uusin toimeenpantu suositus on, että veturinkuljettajien koulutuksessa on otettava mukaan ohjeistus, miten toimia, kun tasoristeystörmäys uhkaa.

Tuoreimmat aiheesta

Raaseporin tasoristeysturma