Tässä on aurinkokuntamme etäisin tunnettu kiertolainen: Farfarout kiertää Auringon kerran tuhannessa vuodessa!

Farfarout
NOIRLab: Credit: S. Sheppard
Julkaistu 14.02.2021 07:45
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Tähtitieteilijät ovat vahvistaneet, että vuonna 2018 havaittu Farfarout on aurinkokunnastamme tähän asti löydetyistä kappaleista kaukaisin. Aiheesta kirjoittaa NOIRLab sivuillaan.

Himmeä kappale havaittiin tammikuussa vuonna 2018 Havaijilla sijaitsevalla Subaru-teleskoopilla. Heti alkuun huomattiin, että kappale on erittäin kaukana, mutta etäisyyden tarkempi mittaus edellytti lisähavaintojen tekemistä.  Tämän jälkeen tutkijat ovat kartoittaneet Farfaroutin liikettä niinikään Havaijilla sijaitsevan Gemini North -teleskoopin kautta, sekä Chilessä sijaitsevien teleskooppien avulla määritelläkseen kappaleen kiertoradan.

Nyt on onnistuttu vahvistamaan, että Farfaroutin (Tositosikaukaunen) nimi ei ole tuulesta temmattu. Kappale sijaitsee tällä hetkellä 132 kertaa kauempana auringosta kuin Maa. Esimerkin vuoksi: Pluto sijaitsee keskimäärin 39 kertaa kauempana auringosta kuin Maa. 

Lue myös: Antenni taas toiminnassa: Nasa pääsee lähettämään viestejä tähtienväliseen avaruuteen yksinäiselle kulkijalle

Farfarout on etäisen kappaleen lempinimi. Kappaleen virallisempi nimi on 2018 AG37. Tätä ennen etäisyysennätystä piti nimissään toinen kappale, jonka nimi on puolestaan laimeasti Farout. Farout sijaitsee 124 kerttaa kauempana Auringosta kuin Maa.

Farfaroutin kiertorata on kuitenkin erittäin soikea. Kaukaisimmillaan se käy 175 kertaisen AU:n, eli Maa-Aurinko-etäisyyden päässä ja lähimmillään taas 27 AU:n etäisyydellä.Tutkijat arvioivat Farfaroutin olevan halkaisijaltaan noin 400 kilometriä. Kappaleelta kestää kiertää Auringon ympäri noin tuhat vuotta.

Farfarout2

Kuvassa Farfaroutin sijainti sinisten kohdistusviivojen keskellä. Kuva: NOIRLab – S. Sheppard

Farfarout ei välttämättä saa pitää aurinkokuntamme etäisimmän kappaleen titteliä pitkään, sillä tähtitieteilijät löytävät jatkuvasti uusia kappaleita tehokkaamman teknologian ansiosta.

Suomessa Farfaroutista kirjoitti ensimmäisenä Avaruus sivuillaan.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus