"Planeetta 9" saattaa olla jotain aivan muuta kuin on luultu

Aurinkokuntamme ulkolaidoilla olevat kivenkappaleet kiertävät Aurinkoa erikoisilla radoilla. 

Ilmiön aiheuttajaksi on jo pitkään esitetty toistaiseksi havaitsematonta planeettaa, Planeetta 9:ää. Teorian mukaan Planeetta 9 olisi painovoimallaan vetänyt aurinkokuntamme ulko-osien kappaleita poikkeuksellisen kalteville kiertoradoille. Toistaiseksi Planeetta 9:n etsintäyritykset eivät ole kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Tuoreiden simulaatioiden mukaan kyse voi olla kuitenkin aivan muusta. Tutkijat havaitsivat simulaatioissaan, että muinainen vieras tähti on saattanut kulkea Aurinkokuntamme ohi ja sekoittanut painovoimallaan samalla kappaleiden kiertoratoja poikkeukselliseen liikkeeseen. Aiheesta uutisoi Science Alert -tiedesivusto.

Saksalaisen Jülich-tutkimuskeskuksen Astrofyysikko Susanne Pfalznerin tutkimusryhmän mukaan noin 0,8 Auringon massainen vieras tähti olisi kulkenut aikoja sitten Auringon ohi noin 16,5 miljardin kilometrin etäisyydeltä. Etäisyys on 110 kertaa suurempi kuin Auringon ja Maan välinen etäisyys.

Tutkimus ei kuitenkaan sulje pois Planeetta 9:n olemassaolon mahdollisuutta. Mahdollinen planeetta on saattanut jäädä havaitsematta esimerkiksi sen takia, että se kiertää Aurinkoa niin kaukana ja erottuu liian himmeänä tullakseen havaituksi.

Hypoteesi muinaisen tähden ohilennosta selittäisi kuitenkin Aurinkokunnan ulkoreunan kappaleiden oudot liikkeet melko helpolla tavalla.

– Tämän mallin kauneus on sen yksinkertaisuudessa. Se vastaa useisiin Aurinkokuntaa koskeviin kysymyksiin vain yhdellä aiheuttajalla, Pfalzner kommentoi. 

Tutkimus on julkaistu Nature Astronomy ja The Astrophysical Journal Letters -julkaisuissa.

Lue myös:

    Uusimmat