Vuoden isä Fabrizio, 41, oppi hyvän isän mallin omasta lapsuudestaan – yksi asia on yllättänyt: "En ajatellut, että oppisin näin paljon itsestäni"

Vuoden isä 2020 Fabrizio Trotti
Espoolainen Fabrizio Trotti on yksi kolmesta Vuoden isä -palkinnon saajista.
Julkaistu 08.11.2020 06:33
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Jokainen isä on jollekin se maailman paras isä. Espoolainen Fabrizio Trotti on kuitenkin yksi kolmesta, jotka on valittu tänä vuonna Vuoden isä -palkinnon saajaksi.

– Tämä on todella suuri kunnia, ja olen hyvin ylpeä saavutuksestani. Kyllähän tämä yllätyksenä tuli, mies kertoo.

41-vuotiaalla Trottilla on vaimo ja kaksi lasta: 7-vuotias tytär ja 5-vuotias Intiasta adoptoitu poika. Lisäksi he toimivat tukiperheenä 12-vuotiaalle tytölle.

– Isänä olen läsnäoleva ja välittävä, ja tykkään tehdä paljon asioita yhdessä lasteni kanssa. Perheemme on hyvin läheinen ja rakastava ja halailemme ja pussailemme paljon, hän kertoo.

Malli omalta isältä

Trotti kasvoi itse perinteisessä ja rakastavassa italialaisessa perheessä, johon kuului vanhemmat ja isoäiti. Lapsuus oli Trottin kuvailujen mukaan tavallinen, ja perhe vietti paljon aikaa yhdessä.

Lapsuudestaan Trotti uskoo saaneensa myös hyvän mallin siihen, millainen on hyvä isä.

– Oma isäni oli aina paikalla, häntä kiinnostivat minun asiani ja tekemisenä ja hän opetti minua, Trotti listaa.

Katso myös toisen Vuoden isä-palkinnon saaneen viiden lapsen sijaisisänä toimivan Petrin videohaastattelu. Juttu jatkuu videon jälkeen...

3:09img

Muita hyvän isän malleja Trotti on saanut keskustelemalla isyydestä ja aivan tavallisista jokapäiväisistä asioista muiden isien kanssa. Hän on myös mukana adoptioperheiden tukitoiminnassa.

– Puhumme siellä paljon esimerkiksi adoption vaiheista ja haasteista ja tietysti myös tunteista, mitä tapahtumista herää. Se on todella tärkeää ja opettavaista kaikille.

Iloa, haasteita ja yllätyksiä

Trotti on ollut isä reilut seitsemän vuotta. Näiden vuosien aikana erityisesti yksi asia isyydessä on yllättänyt hänet.

– En koskaan ajatellut, että oppisin näin paljon itsestäni. Kyse ei ole ollut vain lasten kasvamisesta ja kasvattamisesta, vaan olen kasvanut todella paljon myös itse ihmisenä, hän kertoo.

– On pitänyt kohdata omat tunteensa ja pelkonsa ihan eri tavalla kuin ennen. Koen tulleeni isyyden myötä myös paremmaksi ihmiseksi.

Trottin mukaan parasta isyydessä on se, kun näkee omien lastensa kasvavan ja voi seurata heidän kehittymistään ja oppimistaan. Isyydessä on myös omat haasteensa.

– Kun ei ollut vielä lapsia, niin voi tehdä mitä halusi ja milloin halusi. Isänä täytyy ajatella aina ensimmäisenä lapsia ja heidän tarpeitaan ja halujaan. Vasta sen jälkeen, jos aikaa jää, niin ajattelee itseään.

Hänen mukaansa onkin tärkeää antaa lapsille tarpeeksi aikaa ja huomiota.

– Lasten kanssa pitää olla koko sydämellään ja antaa heille huomiota ilman häiriötekijöitä. Se on monesti nykypäivänä hankalaa.

Lue myös: Nerokas isänpäiväkortti valmistuu minuuteissa: Tarvitset vain kartonkia ja karkkia – onnistuu poropeukaloltakin

Näillä perusteilla vuoden isäksi

Palkitsemisperusteluissa Trottia kuvaillaan seuraavasti:

– Fabrizio tulee kolmen kulttuurin perheestä, jossa on sekä biologisia lapsia että adoptiolapsia. Fabrizio on toiminut vertaistukena isille ja kehittänyt mentoritoimintaa nuorille. Hän on myös käyttänyt paljon perhevapaita ja näyttänyt arjessa tasa-arvoisen vanhemmuuden esimerkkiä.

Trottin lisäksi 2020 Vuoden isä -palkinnon saivat siilinjärveläinen Petri Hartikainen ja oululainen Vesa Ilola.

Kaikki kolme isää edustavat sosiaali- ja terveysministeriön mukaan turvallista ja vastuullista isyyttä sekä edistävät esimerkillään hyvää arkea ja kunnioittavat lapsen oikeuksia ja etua.

Lisäksi palkittavat isät ovat STM:n mukaan esimerkillisellä tavalla edistäneet sukupuolten tasa-arvoa perhe-elämässä, löytäneet keinoja olla lasten tukena erityistilanteessa sekä elämäntyöllään tai vaikuttamistoiminnassa nostaneet esiin isyyteen liittyviä kysymyksiä.

Palkitsemisemisperusteissa korostuvat myös sukupuolen ja perhekäsityksen monimuotoisuus sekä työ maahanmuuttaneiden parissa.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhemmuus