Tässä Tokion olympialaisiin jo valitut suomalaiset – MTV Urheilu selvitti muut ehdokkaat ja keinot kisapaikkaan

Huippuaituri Annimari Korte kertoo olympiavalmisteluistaan – edessä 10 viikon leiri Floridassa 11:34
Huippuaituri Annimari Korte kertoi olympiavalmisteluistaan Viiden jälkeen -ohjelmassa 10. helmikuuta.

Suomalaisurheilijat ovat toistaiseksi hankkineet 13 paikkaa Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin. Tokion olympialaiset järjestetään 24.7.-9.8.

Saavutetuista paikoista viisi on maapaikkoja ja kahdeksan henkilökohtaisia paikkoja joko tulosrajan saavuttamisen tai riittävän korkean rankingin perusteella.

MTV Urheilu on listannut jo kisoihin valitut suomalaisurheilijat ja Suomen hankkimat maapaikat sekä selvittänyt lajikohtaisesti sitä, miten ja ketkä suomalaisurheilijat voivat vielä saavuttaa kisalipun. 

Olympiakomitea nimeää lisää urheilijoita kisajoukkueeseen vielä 21.4., 5.5., 2.6. ja 6.7.

Alla tilanne 12. helmikuuta. Alla olevia listoja päivitetään urheilijavalintojen edetessä. 

Tokion olympialaisiin jo nimetyt suomalaisurheilijat

Lotta Henttala, maantiepyöräily
Matti Mattsson, uinti
Satu Mäkelä-Nummela, trap-ammunta
Veli-Matti "Aku" Partanen, kilpakävely
Topi Raitanen, estejuoksu
Tuuli Petäjä-Sirén, purjelautailu
Kaarlo Tapper, purjehdus

Tokion olympialaisiin Suomen saavuttamat maapaikat

Miesten skeet-ammunta (maapaikan hankkija Lari Pesonen)
Naisten trap-ammunta (Satu Mäkelä-Nummela, valittu kisoihin)
Laser radial, purjehdus (Monika Mikkola)
Laser Standard, purjehdus (Kaarle Tapper, valittu kisoihin)
RS:X, purjelautailu (Tuuli Petäjä-Siren, valittu kisoihin)

Paikat Tokion olympialaisiin rankingjärjestelmän perusteella

Lotta Henttala, naisten maantieajo (valittu kisoihin)

Tokion olympialaisten tulosrajan rikkoneet urheilijat

Matti Mattsson, 200 metrin rintauinti (valittu kisoihin)
Veli-Matti "Aku" Partanen, 50 kilometrin kilpakävely (valittu kisoihin)
Topi Raitanen, 3000 metrin estejuoksu (valittu kisohin)
Antti Ruuskanen, keihäänheitto
Oliver Helander, keihäänheitto
Annimari Korte, 100 metrin aitajuoksu
Reetta Hurske, 100 metrin aitajuoksu

Näin suomalaiset voivat edetä Tokion olympialaisiin (tilanne 12. helmikuuta)

Ampumaurheilu

Suomella on kaksi maapaikkaa saavutettuna kisoihin. Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela on jo valittu kisoihin. Toisen maaikan on hankkinut Lari Pesonen Skeet-ammunnassa. Suomen ampumaurheiluliitto on tiedottanut, että kisoihin valitaan ensisijaisesti maapaikan hankkinut urheilija.

Suomalaisampujilla on vielä mahdollisuus hankkia maapaikkoja ilma-aseiden EM-kisoissa Puolassa 23.2.–3.3. ja Euroopan olympiakarsinnassa Tsekissä. Lisäksi mukaan pääsee rankingin perusteella yksi urheilija kuhunkin luokkaan. Olympiaranking tarkistetaan 20. huhtikuuta. Suomalaisista pienoiskiväärin asentokilpailussa ampuva Juho Kurki on rankingissä sijalla 15 ja toisena ranking-paikkaa jaettaessa.

Beach Volley

Beach Volleyn olympiapaikat jaetaan turnausmenestyksen ja rankingin perusteella. Turnauksista ansaittujen paikkojen lisäksi 15. kesäkuuta olympiarankingissa 15 parhaan joukossa olevat parit ansaitsevat maapaikan olympialaisiin. Yksi maa voi saada kuitenkin maksimissaan kaksi paikkaa miesten ja kaksi paikkaa naisten turnaukseen.

Suomalaisista lähimpänä olympiapaikkaa on pari Taru Lahti-Liukkonen/Anniina Parkkinen. He ovat tammikuun lopun olympiarankingissa sijalla 25. Nina Ahtiainen/Riikka Lehtonen ovat sijalla 51. Tällä hetkellä viimeinen olympialaisiin rankingin perusteella pääsevä pari on sijalla 19 oleva japanilaiskaksikko. Ranking sulkeutuu 14. kesäkuuta.

Yksi olympiapaikka on jaossa vielä toukokuussa Turkissa pelattavan Continental Cupin kautta.

Golf

Golfin 60 olympiapaikkaa jaetaan rankingin perusteella. Se sulkeutuu miehissä 22. kesäkuuta ja naisissa 29. kesäkuuta. Mukaan pääsevät 15 maailmanrankingissa korkeimmalle sijoitettua pelaajaa, kuitenkin niin, että samasta maasta voi päästä mukaan ainoastaan neljä urheilijaa. Loput 45 paikkaa annetaan rankingissa seuraavilla sijoilla oleville, kuitenkin niin, että samasta maasta voi olla enintää kaksi edustajaa.

Suomalaisista lähimpänä olympiapaikkaa helmikuun alun rankingin perusteella ovat Mikko Korhonen (sijoitus olympiarankingissa 51), Kalle Samooja (56), Sanna Nuutinen (51) ja Ursula Wikström (53).

Jousiammunta

Jousiammunnan olympiapaikat jaetaan turnausmenestyksen perusteella. Euroopan olympiakarsinta järjestetään 20.-26. toukokuuta Turkissa, missä on jaossa neljä paikkaa kisoihin. Viimeinen olympiakarsinta on vuorossa Berliinissä 21.-28.6. Siellä on saatavilla yksi paikka. Suomalaisista lähimpänä olympiapaikkaa ovat Taru Kuoppa ja miesten joukkue Antti TekoniemiSamuli PiippoAntti Vikström.

Judo

Suomalaiset eivät tällä hetkellä ole lähellä olympiapaikkaa, mutta paikka saattaa vielä aueta. Jokaiseen painoluokkaan valitaan 18 rankingin parasta urheilijaa, kuitenkin vain yksi maata kohden. Näiden lisäksi paikka voi aueta rankingin perusteella Euroopan maanosakiintiöstä. Olympiaranking umpeutuu 30. toukokuuta.

Karate

Olympialaisissa painoluokkia on yhdistelty, joten normaalisti yli 68 kiloisten luokassa otteleva Titta Keinänen hakee olympiapaikkaa yli 61 kiloisten sarjasta. Jokaiseen painoluokkaan pääsee kymmenen kilpailijaa, joista neljä valitaan olympiarankingin perusteella, kolme karsintaturnauksesta, kaksi maanosakiintiöstä ja yksi lajin synnyinmaasta Japanista.

Keinänen on helmikuun alun olympiarankingissa sijalla 15. Ranskassa 8.-10. toukokuuta järjestettävässä olympiakarsinnassa on mahdollisuus saavuttaa paikka. Turnauksessa paikkoja on jaossa kolme painoluokkaa kohden.

Miekkailu ja nykyaikainen viisiottelu

Kalpamiekkailija Niko Vuorinen on Suomen olympiatoivo miekkailussa. Tie kisoihin on kuitenkin haastava. Rankingissa Vuorinen ei ole lähellä olympiapaikkaa. Mahdollisuus kisoihin on 15.-26. huhtikuuta järjestettävä Euroopan karsinta, josta paikka aukeaa yhdelle urheilijalle.

Nykyaikaisessa viisiottelussa Laura Salminen on lähellä olympiapaikkaa. Paikkoja jaetaan maanosien mestaruuskilpailuiden parhaille ja MM-kilpailuiden parhaille. Näiden lisäksi kuusi olympiarankingin parasta valitaan mukaan. Salminen on helmikuun alun olympiarankingissa kolmantena. Ranking sulkeutuu 31. toukokuuta MM-kisojen jälkeen.

Nyrkkeily

Nyrkkeilyn paikat jaetaan maaosien karsintaturnausten ja maailman karsintaturnauksen perusteella. Mira Potkonen, Elina Gustafsson ja Arslan Khataev tavoittelevat olympiapaikkaa Euroopan karsinassa 13.-23. maaliskuuta Lontoossa.

Olympiamitalistin ja Euroopan mestarin Potkosen ja niin ikään EM-kultaa voittaneen Gustafssonin mahdollisuudet olympiapaikkaan ovat hyvät. Khataev oli viime syksynä MM-kilpailuissa 10:s. Krenar Aliun tilanne on vielä arvoitus, sillä hän on mahdollisesti vaihtamassa sarjaa. Maailman olympiakarsinta järjestetään Pariisissa 13-24. toukokuuta.

Olympiasoutu

Soudun olympiapaikat jaetaan MM-menestyksen ja karsintaregattamenestyksen perusteella. Suomalaisista yksikkösoutajat Robert Ven ja Eeva Karppinen tavoittelevat olympiapaikkaa Euroopan karsintaregatassa Italiassa 27.-29. huhtikuuta. Jaossa on kolme paikkaa olympialaisiin. Viimeisessä karsintaregatassa Sveitsissä 17.-19. toukokuuta jaossa on vielä kaksi paikka. Etenkin Venin mahdollisuudet kisapaikkaan ovat hyvät. Hän sijoittui vuoden 2015 ja 2018 MM-kilpailuissa 15:nneksi ja on ollut parhaimmillaan maailmancupissa kolmas.

Paini

Painin olympiapaikat jaetaan MM-menestyksen (sarjan kuusi parasta) ja olympiakarsintamenestyksen perusteella. MM-kisoista Suomi ei paikkoja saavuttanut. Unkarissa 19.-23. maaliskuuta järjestettävästä Euroopan karsintaturnauksesta olympialaisten maapaikan saavuttavat kaksi sarjan parasta. Sama määrä paikkoja on saatavilla maailman olympiakarsinnassa Bulgariassa 30. huhtikuta – 3. toukokuuta.

Turnauksiin eivät saa osallistua olympialaisten maapaikan maalleen jo saavuttaneet urheilijat. Olympiapaikkaa tavoittelevat suomalaisista etenkin kreikkalais-roomalaisessa painissa Petra Olli ja Elias Kuosmanen. Vapaapainissa Ville Heino on potentiaalinen menestyjä.

Painonnosto

Lajin olympiavalinnat ovat lukuisien dopingtapausten vuoksi poikkeuksellisessa tilassa. Moni maa saa nimetä kisoihin vain yhden mies- ja naisnostajan, vielä useampi kaksi. Tästä tilanteesta johtuen kisapaikkoja saattaa aueta, vaikka rankingsijoitukset eivät siihen oikeuttaisikaan. Ranking sulkeutuu 30. huhtikuuta. Lähinnä Anni Vuohijoki ja Meri Ilmarinen elättelevät toiveita paikasta maanosakiintiöstä.

Purjehdus

Purjehduksen viimeiset Euroopan olympiapaikat jaetaan Italian maailmancupissa urheilijoille, jotka eivät onnistuneet saavuttamaan paikkaa vuosien 2018 ja 2019 MM-kisoissa tai alueellisissa kisoissa. Italiassa urheillaan 13.-19. huhtikuuta.

Jo valittujen Tuuli Petäjä-Sirénin ja Kaarle Tapperin lisäksi Monika Mikkonen ja Tuula Tenkanen ratkaisevat Mikkosen MM-kisoissa 2018 hankkiman maapaikan saajan MM-kisoissa Australiassa helmikuun lopulla.

Pöytätennis

Benedek Olah tavoittelee olympiapaikkaa miesten kaksinpeliin. Euroopan karsintaturnaus järjestetään Venäjällä 12.-18. huhtikuuta. Turnauksessa on jaossa neljä paikkaa kisoihin. Qatarin maailmankarsinnasta 28.-31.5. paikka aukeaa kahdelle urheilijalle. Rankingin perusteella Olahin mahdollisuudet ovat huonot. Tammikuun rankingissa Olah oli sijalla 109. Anna Kirichenkolla (ranking 233) on omat pienet mahdollisuutensa kisoihin.

Ratamelonta

Ratamelonnassa Pauliina Polet ja Netta Malinen tavoittelevat paikkaa naisten kaksikossa ja Polet myös yksikössä. Ratamelonnan Euroopan karsintaregatta melotaan Puolassa 21.–22. toukokuuta. Lisäksi Saksassa käydään tärkeä maailmancupin kisa 29. toukokuuta–1. kesäkuuta.

Koskimelonnassa olympiavalintaikkuna on auki kesäkuulle saakka. Suomalaisista paikkaa tavoittelee Iisa Mäenpää.

Ratsastus

Ratsastuksen olympiaranking sulkeutui vuodenvaihteessa. Suomi on saamassa yhden maapaikan, jonka saa todennäköisesti kouluratsastaja Henri Ruoste. Kenttäratsastaja Elmo Jankari on lähellä varasijaa.

Rullalautailu

Lizzie Armanto valitaan olympialaisiin. Hän on kisoissa myös mitalisuosikki. Myös Heini Ojala ja Jaakko Ojanen tavoitelevat paikkaa kisoissa, mutta paikan saavuttaminen ei näytä todennäköiseltä.

Sulkapallo

Olympialaisiin valitaan sulkapallon 26. huhtikuuta sulkeutuvan rankingin perusteella 34 parasta urheilijaa. Sijoilta 1–16 voidaan nimetä kaksi saman maan edustajaa, sijoilta 17–34 yksi maan edustaja. Jos jostakin maanosasta ei ole edustajaa, nousee kyseisen maanosan paras pelaaja kisapaikalle. Kalle Koljonen oli tammikuun lopussa olympiarankingin jaetulla 34. sijalla. Airi Mikkelän olympiaranking oli niin ikään jaettu 34:s.

Taekwondo

Suvi Mikkonen on mahdollinen suomalaisedustaja Tokiossa. Mikkonen tavoittelee olympiapaikkaa 24.-25. huhtikuuta Euroopan karsintaturnauksessa, jossa painoluokkien kaksi parasta saa kisapaikan.

Tennis

Tenniksen kaksinpeliin otetaan suoraan mukaan 56 urheilijaa 8. kesäkuuta julkaistavan rankingin perusteella. Kuitenkin niin, että jokaisesta maasta voi olla mukana enintään neljä urheilijaa. Loput kahdeksan paikkaa jaetaan maanosien kiintiöistä parhaiten sijoittuneille urheilijoille, joiden maasta ei ole vielä edustusta.

Suomalainen tennislupaus Emil Ruusuvuori on vahvasti tyrkyllä olympialaisten kaksinpeliin. Hän oli 31. tammikuuta maailmanlistan sijalla 104 ja olympiarankingissa sijalla 61. Euroopalla on lisäksi yksi maanosapaikka.

Nelinpeliin pääsee suoraan mukaan kymmenen parasta urheilijaa 8. kesäkuuta julkaistavan rankingin mukaan. He saavat valita oman parinsa kilpailuun. Henri Kontinen oli helmikuun 10. päivä nelinpelirankingissa sijalla 31. Loput paikat jaetaan parien yhteisrankingin perusteella. Sitä kautta suomalaisilla ei ole kisoihin mahdollisuuksia.

Triathlon

Suomalaiset ovat kaukana olympiatriathlonin edustuspaikoista. Lajin olympiaranking sulkeutuu 19. toukokuuta. Sekä miesten että naisten yksilökilpailuun pääsee 55 urheilijaa, joista 51 valitaan rankingin perusteella. Yhdestä maasta voi osallistua kilpailuun kolme urheilijaa. Olympiarankingin ainoa suomalainen Henrik Goesch on helmikuun alun listauksessa sijalla 165.

Voimistelu

Telinevoimistelun olympiapaikkoja on jaossa vielä Bakun EM-kisoissa 27.-31. toukokuuta. Oskar Kirmes tavoittelee paikkaa kuusiottelussa. Myös Elias Koski tähtää kisoihin. Emil Soravuo on paikkajahdissa permannolla.

Rytmisen voimistelun EM-kisoissa Ukrainassa 22.-24. toukokuuta Suomi tavoittelee paikkaa joukkuekilpailuun. Paikkoja on saatavilla vain yksi. Suomi lähtee kilpailuun Ukrainan jälkeen kakkossuosikkina. Yksilöistä Rebecca Gergalo tavoittelee kisapaikkaa.

Uinti

Olympialaisten uinnin aikarajat täytyy olla tehtynä 29. kesäkuuta mennessä. A-rajan tehneet urheilijat valitaan suoraan kisoihin. Myös b-rajalla on mahdollista päästä mukaan.

Jo kisoihin valitun Matti Mattsonin lisäksi Ari-Pekka Liukkonen, Tapio Junninen, Riku Pöytäkivi, Teemu Vuorela, Ida Hulkko, Laura Lahtinen, Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen tavoittelevat paikkaa kisoissa ainakin b-rajan kautta.

Uinnin olympiarajat tulee olla tehtyinä 1. maaliskuuta 2019 ja 29 kesäkuuta 2020 välisenä aikana. Suomi tavoittelee paikkaa myös viestijoukkueelle. Viesteihin valitaan 16 joukkuetta.

Yleisurheilu

Yleisurheilun olympiapaikat jaetaan lajikohtaisen tulosrajan rikkoneille urheilijoille. Loput paikat täytetään lajikohtaisen rankingin mukaan 29. kesäkuuta. Yksilölajeihin valitaan juoksuissa 27-56 urheilijaa, kenttälajeissa 32 urheilijaa, moniotteluissa 24 urheilijaa, kävelyissä 60 urheilijaa ja maratonille 80 urheilijaa.

Rajan rikkoneita suomalaisurheilijoita on kuusi (tilanne 12.2.). Heistä kaksi on jo valittu kisoihin.

Veli-Matti "Aku" Partanen, 50 kilometrin kilpakävely (valittu kisoihin)
Topi Raitanen, 3000 metrin estejuoksu (valittu kisohin)
Antti Ruuskanen, keihäänheitto
Oliver Helander, keihäänheitto
Annimari Korte, 100 metrin aitajuoksu
Reetta Hurske, 100 metrin aitajuoksu

Tulosrajan jo rikkoneiden lisäksi kisoihin on mahdollisuus ainakin seuraavilla suomalaisurheilijoilla:

Nooralotta Neziri, 100 metrin aitajuoksu
– olympiaraja 12,84, viime kauden paras 12,89, ennätys 12,81, ranking helmikuun alussa 21.

Sara Kuivisto, 1 500 metriä
– olympiaraja 4.04,20, viime kauden paras ja ennätys 4.08,85, ranking helmikuun alussa 52.

Camilla Richardsson 3000 metrin esteet
– olympiaraja raja 9.30,00, viime kauden paras ja ennätys 9.35,27, ranking helmikuun alussa 32.

Kristiina Mäkelä, kolmiloikka
– olympiaraja 14,32, viime kauden paras ja ennätys 14,38 (hallissa).

Ella Junnila, korkeushyppy
– olympiaraja 196, viime kauden paras ja ennätys 195, ranking helmikuun alussa 27.

Taika Koilahti, pituushyppy
– olympiaraja 682, viime kauden paras ja ennätys 669, ranking helmikuun alussa 31.

Wilma Murto, seiväshyppy
– olympiaraja 470, viime kauden paras 451, ennätys 471, ranking helmikuun alussa 40.

Krista Tervo, moukarinheitto
– olympiaraja 72,50, viime kauden paras ja ennätys 70,18, ranking helmikuun alussa 32.

Maria Huntington, seitsenottelu
– olympiaraja 6420, kauden paras ja ennätys 6339, ranking helmikuun alussa 30.

Miia Sillman, seitsenottelu
– olympiaraja 6420, kauden paras ja ennätys 6209, ranking helmikuun alussa 29.

Simo Lipsanen, kolmiloikka
– olympiaraja 17,14, kauden paras 16,98, ennätys 17,14, ranking helmikuun alussa 26.

Lassi Etelätalo, keihäänheitto
– olympiaraja 85,00, kauden paras 84,11, ennätys 84,98, ranking helmikuun alussa 14.

Toni Kuusela, keihäänheitto
– olympiaraja 85,00, kauden paras ja ennätys 83,40, ranking helmikuun alussa 33.

Lue myös:

    Uusimmat