Sinilevä on yhä useamman uima- ja mökkirannan riesa. Sitä voi kuitenkin yrittää pitää kurissa kotimaisten sinileväpuomin ja suodattimen avulla. Keksinnöt tehnyt insinööritoimisto keskittyy nyt myös sinilevän ruoan, eli fosforin torjuntaan.
Sinilevähavainto omassa mökki- tai uimarannassa on yleensä suuri järkytys. Kesän riemut haalistuvat, kun sinilevän saastuttamassa vedessä ei voi uida, sitä ei voi juoda eikä käyttää edes pesu- tai löylyvetenä.
Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Sanna Suikkanen kertoo, että yksittäisen ihmisen keinot taistella levää vastaan ovat vielä hyvin vähäiset. Sinilevän ei kuitenkaan tarvitse välttämättä lopettaa normaalia rantaelämää.
– Ympäristökeskus osallistui kesällä 2011 tutkimukseen, jossa tutkittiin kelluvan sinileväpuomin tehokkuutta esimerkiksi uimarantojen läheisyydessä. Puomi osoittautui tutkimuksissa toimivaksi. Sinilevien myrkyt voivat kuitenkin päästä suodatinkankaiden läpi, Suikkanen toteaa.
Suomalaiskeksintö suodataa sinilevän saunakelpoiseksi
Insinööritoimisto Saloy Oy:n lanseeraaman sinileväpuomin avulla levän voi pysäyttää metrien päähän rannasta. Ranta ympäröidään torjuntapuomilla, joka ankkuroidaan paikoilleen ja kiinnitetään rantaan molemmista päistä.
Firman toisen keksinnön avulla leväinen vesi voidaan suodattaa ämpärin tai saavin kokoisella suodattimella sauna- ja pesuvedeksi.
– Sinileväpitoinen vesi pannaan saaviin tai ämpäriin, ja suodatin painetaan veteen reunoja pitkin. Keskeltä voi sitten kauhoa turvalliset sinilevättömät vedet. Sinilevät voi huuhtoa kankaasta esimerkiksi kastelukannulla ennen seuraavaa käyttökertaa, Saloy Oy:n toimitusjohtaja, vesirakennusinsinööri Tapio Salminen selvittää.
Niin puomi kuin ämpärisuodatinkin ovat Salmisen mukaan maailmassa ainoita laatujaan.
– Sanotaan näin, että tietäisin, jos maailmalla olisi vastaavia tuotteita. Meidän menetelmämme ovat siis aika poikkeuksellisia. Eikä ensimmäistäkään tuotetta ole palautettu toimimattomana, Salminen kehaisee.
Myös purojen fostoripäästöille halutaan stoppi
Tapio Salminen muistuttaa, että sinilevän puomittaminen ja suodattaminen ovat vain laastaria haavoihin. Tällä hetkellä Saloy Oy keskittyykin sinilevän raaka-aineen, eli fosforin, torjumiseen purovesistä. Fosfori kulkeutuu järviin ja mereen jokia ja puroja pitkin. Salminen kehuu, että Saloy Oy on tässäkin asiassa ”kehityksen keihään kärki”.
– Sinilevähän tarvitsee fosforia elääkseen. Me yritämme tappaa sinilevät nälkään poistamalla fosforin. Saamme ferrisulfaatin avulla nyt noin 90 % purovesien fosforista pois – ja ilman ulkopuolista energiaa.
Ravinteiden kierrätyshankkeessa purovesistä poistettu fosforipitoinen liete kierrätetään takaisin pellolle. Näin lannoituksen tarve vähenee. Saloy Oy tekee asian eteen parhaillaan yhteistyötä ympäristöministeriön kanssa.
Sinilevä on myös hyödyksi
Salminen tähdentää vielä, että sinilevä on elämän kannalta hyvin hyödyllinen bakteeri. Se on elänyt maapallolla jokusen aikaa ihmistä kauemmin: 3 000 miljoonaa vuotta.
– Se on itse asiassa maapallon vanhin eläin ja tavattoman hyödyllinen otus. Sinilevää voidaan kiittää esimerkiksi maapallon ilmakehästä. Ihmisen toiminnan vuoksi sinilevä vain on ylikasvanut, ja siitä on tullut haitallinen juttu.