Tässäkö ratkaisu lakkojumiin? Yksi taho loistaa poissaolollaan neuvottelupöydissä

SDP:n kansanedustaja Lauri Lyly kaipaa työmarkkinakiistan neuvotteluihin mukaan myös työnantajia. Vientiyritykset pelkäävät, että työpaikat ja investoinnit katoavat Suomesta lakkojen jatkuessa.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti eilen jatkavansa poliittisia lakkoja, koska tapaaminen hallituksen kanssa ei johtanut neuvotteluiden aloittamiseen työelämäuudistuksista. Lakot ovat jatkuneet jo lähes kaksi viikkoa. 

Muun muassa Teollisuusliitto, Sähköliitto ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ovat kertoneet jatkavansa poliittisia lakkoja suoraan viikolla. Lakko pitää satamien tavaraliikenteen pitkälti pysähdyksissä, mutta henkilöliikenne toimii normaalisti. 

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi AK:n liittojen ilmoittama uuden lakkoviikon tulevan aiempaa kalliimmaksi. EK:n tiedotteessa hän ilmoitti olevansa erittäin pettynyt SAK:n päätökseen jatkaa poliittisia lakkoja.

– Monet yritykset menettävät asiakkaita, ja useammat yritykset joutuvat keskeyttämään tuotantonsa. SAK on päättänyt lähestulkoon sulkea Suomen.

EK:n mukaan uusi lakkoviikko aiheuttaa alustavan arvion mukaan 260 miljoonan euron vahingot. EK arvioi, että yhteensä poliittiset lakot hallitusta vastaan tuovat jo noin puolentoista miljardin euron menetyksen bruttokansantuotteeseen.

Huomenta Suomessa vierailleen kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin mukaan hallitus on ollut avoin neuvottelemaan työmarkkinauudistuksista sekä tarkastelemaan niiden yksityiskohtia. 

– Eilinen ratkaisu oli ilman muuta pettymys. Hallituksen suunnasta oltiin valmiita etsimään ratkaisua ja kuulemaan työmarkkinajärjestöjen asiantuntemusta ja ajatuksia liittyen paikallisen sopimisen yksityiskohtiin, Sirén sanoo.

– Tämän keskustelun jatkamisen sijasta SAK:n puolella päätettiin paitsi jatkaa myös koventaa lakkotoimia. 

Hallituksen ja ammattiliittojen väliset keskustelut näyttävät olevan umpisolmussa. Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan neuvottelujen epäonnistumisesta, eikä kumpikaan halua menettää kasvojaan tärkeissä periaatteellisissa kysymyksissä. 

SDP:n kansanedustaja Lauri Lylyn mielestä aikaisempiin kriisitilanteisiin nähden panostus neuvotteluihin ja tilanteen ratkaisuun on ollut puutteellista. 

– Työnantajia minä kaipaan neuvottelupöytään. Orpon hallitus on se muurinmurtaja tässä koko ajan ja työnantajat ovat Orpon hallituksen selän takana, eikä niitä näy missään, Lyly kommentoi. 

– Minua ihmetyttää erittäin paljon se, että työnantajat ovat päässeet näin vähällä tässä keskustelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja