Vanha Aku Ankka osoittautui jymymenestykseksi Helsingin kirjamessujen hyväntekeväisyyshuutokaupassa.
Antikvariaattiyhdistyksen hyväntekeväisyyshuutokauppa järjestettiin messujen päätöspäivänä. Tarjolla oli 50 huippukohdetta edesmenneen tamperelaisen suurkeräilijän Aaro Kemppaisen kokoelmasta.
Kemppainen oli intohimoinen kirjojen ystävä, joka täytti omakotitalonsa kaikki huoneet kirjoilla ja sarjakuvilla. Hänen sydäntään lähellä olivat erityisesti dekkarit, vapaussota ja vanha kotimainen niin sanottu fennica-kirjallisuus sekä Tamperetta koskeva kirjallisuus.
Kemppaisen kokoelman harvinaisuuksiin kuuluivat muun muassa Kalevalan ensipainos vuodelta 1835, useita Mika Waltarin teoksia, Daniel Jusleniuksen ensimmäinen suomen kielen sanakirja ja harvinaisin Suomessa julkaistu Aku Ankka -lehti – Lumikki ja seitsemän kääpiötä olympiavuodelta 1952. Siitä maksettiin huutokaupassa 7 100 euroa.
Suomen antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Surojegin kertoo, että toiseksi hintavin teos oli Carl Axel Gottlundin Otava, josta huutokaupan kassaan kertyi 4 000 euroa.
Kolmanneksi eniten maksettiin Kalevalasta, josta huutokauppa sai 2 600 euroa.
Daniel Jusleniuksen ensimmäinen suomen kielen sanakirja meni kaupaksi 600 eurolla.
Kansanrunoutta sisältänyt Otava edelsi Kalevalaa
Gottlundin Otavaa Surojegin kehuu tietynlaiseksi Kalevalan edeltäjäksi.
– Gottlund tutki ja keräsi kansanperinnettä jo ennen Elias Lönnrotia. Otava oli hänen omakustantamansa laaja kirja, johon oli kerätty suomalaista kansanperinnettä. Se sisälsi vähän samanlaisia asioita kuin Lönnrot laittoi Kalevalaan. Otavassa tarinat esitettiin paitsi runoina myös suorasanaisina teksteinä.
Otava painettiin Tukholmassa 1820-luvun lopulla.
– Tästä nimenomaisesta huutokauppakappaleesta teki erityisen harvinaisen se, että Gottlund oli painattanut siihen kuvatauluja, jotka hän värväsi ystävänsä ja vaimonsa värittämään. Niitä sitten liimattiin kirjoihin kuvaliitteiksi. Ilmeisesti jossain vaiheessa into loppui, eikä kaikkia kappaleita myyty. Tällaiset kappaleet, joissa kaikki kuvat ovat – onko niitä kuvatauluja peräti 20 – ovat älyttömän harvinaisia.
Suomet kalat hohtavat aitoa hopeaa
Surojegin oma suosikkiteos kaikkien kirjojen joukossa oli 2 000 eurolla myyty Suomen Kalat. Surojeginin mukaan se on kirjapainotaidollisesti erittäin hieno kohde.
– Kirjassa on kuvattu kaikki Suomessa esiintyvät kalalajit, ja sen painatuksessa on käytetty aitoa lehtihopeaa. Hopean väri toistuu kalan suomuissa todella hienosti, Surojegin kuvailee.
Kirjat pääsivät hyviin koteihin
Surojegin kertoo, että hyväntekeväisyyshuutokaupan hengessä kaikki kohteet myytiin tänään. Kaikkiaan huutokauppa tuotti noin 27 860 euroa. Tuotto menee Kemppaisen testamentin mukaisesti Suomen Diabetesliitolle.
Surojegin on tyytyväinen niin huutokaupan tuottoon kuin siihenkin, että kirjat pääsivät "hyviin koteihin".
– Huippukohteet löytävät aina ostajansa, ja yleensä kirjat menevät huutokaupoissa hyviin koteihin. Jos yhteen kirjaan pannaan tuhansia euroja, kyllähän se jonkinlaista harrastusta, innostusta ja kiinnostusta osoittaa.