Ravintoloiden liikevaihto on kasvanut alkuvuoden aikana noin viidellä prosentilla. Samaan aikaan alkoholin kysyntä ravintoloissa on jatkanut hiipumistaan.
Lue myös!
Savonlinnasta löytyy kenties maailman pienin olutpuoti – sisään vain yksi asiakas kerrallaan
Matkailu- ja ravintolapalveluiden pääekonomisti Ari Peltoniemen mukaan anniskelu oli vielä kymmenen vuotta sitten puolet ravintoloiden myynnistä.
– Nyt enää kolmannes tulee anniskelusta.
Anniskelun osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on vähentynyt vuosia ja on nykyisin vain 11 prosenttia. Suurin syy siihen on alkoholiannoksen hinta ravintolassa.
Esimerkiksi oluttuopin hinta on viisinkertainen vähittäiskauppaan ja noin kymmenkertainen Baltiasta tuotuun verrattuna.
Matkailu- ja ravintolapalveluiden esimerkissä on viiden euron hintainen 0,33 litran oluttuoppi.
Verojen osuus tuopista lähes kolmannes
Ravintolan oluttuopin hinnassa on arvonlisävero- ja alkoholijuomaveroa kolmekymmentä prosenttia, eli viiden euron tuopista 1,50 euroa.
Matkailu- ja ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että alkoholijuomaveron suuruus riippuu siitä, kuinka paljon juomassa on alkoholipitoisuutta.
– Arvonlisävero on puolestaan kaikille sama, 24 prosenttia. Tämähän on siitä kummallista, että arvonlisäveroa maksetaan myös alkoholijuomaverosta eli verolle maksetaan toista veroa.
Anniskelun verotus on Suomessa EU-maiden kireintä. Ala toivoo, että anniskelun arvonlisävero alennettaisiin 24 prosentista 14 prosenttiin, samalle tasolle ravintolaruuan kanssa.
– Näin alkoholin anniskelu ja ravintoloissa syöminen sekä työllisyys lisääntyisi. Sitä kautta korvattaisiin osittain tappiota, vaikkakin valtiolle tulisi ainakin joidenkin kymmenien miljoonien eurojen tappio, Lappi toteaa.
– Se tappio on tulossa joka tapauksessa, kun anniskelun määrä jatkaa laskuaan.
Ravintolan kassaan 5 prosenttia tuopin hinnasta
Oluttuopin hinnasta peräti 65 prosenttia, tässä esimerkissä 3,25 euroa, koostuu tuotanto- ja jakelukustannuksista.
– Suurimmat kustannukset raaka-aineet ja henkilöstö. Lisäksi tästä osasta maksetaan muun muassa vuokrat ja teostomaksut.
Viiden euron hintaisesta 0,33 euron tuopista jää ravintolan kassaan 5 prosenttia kokonaishinnasta eli tässä esimerkissä 25 senttiä.
– Se on prosentuaalisesti keskimääräinen käyttökate mitä oluttuopista jää käteen. Ei se kovin paljoa ole, Lappi toteaa.