Koronavuosi on paisuttanut alkoholin nettikauppaa ulkomailta Suomeen.
Viinikauppa.com on Viroon rekisteröity suomalainen alkoholikauppa, joka myy tuotteitaan postitse. Asiakkaat tekevät ostoksensa Viinikaupan nettisivuilla, järjestävät itse niiden kuljetuksen Suomeen haluamallaan kuljetusyhtiöllä, ja juomat lähetetään heille varastosta Saksasta.
Halutessaan asiakas myös voi noutaa lastinsa itse Saksasta.
Viinikauppaa pyörittävät Kari ja Marja-Liisa Sjöblom, joilla on molemmilla pitkä Viro-kokemus. Kari johti 30 vuotta sitten Tallinnassa valuuttakauppaa, jonka loru jäi lyhyeksi ja myrskyisäksi.
Virossa on monia muitakin alkoholin verkkokauppiaita, mutta Viinikauppa pistää silmään erityisen edullisilla hinnoillaan.
Halvimmillaan Viinikauppa myy 24 purkin salkun vahvaa saksalaista olutta hintaan 4,35 euroa ja kolmen litran hanaviinipakkauksen alta neljällä eurolla.
Viron muut alkoholin verkkokauppiaat pyytävät olutsalkusta yleensä vähintään 12−15 euroa. Miten Sjöblomit voivat myydä niin halvalla, ja onko heidän kaupankäyntinsä täysin laillista?
Asiakas maksaa
Kari Sjöblom korostaa, että Viinikauppa.com ei ole alkoholin etämyyjä, vaan tarjoaa asiakkailleen etäostamista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asiakkaan on maksettava juomista Suomessa verot ja maksut.
– Lisäksi asiakkaan on itse järjestettävä juomien kuljetus Suomeen, ellei hän itse hae lastia, painottaa Sjöblom.
Kun kauppaa käydään EU-maiden välillä, ei tilattua alkoholilastia tarvitse Suomessa tullata.
Alkoholin valmisteveron eli ”viinaveron” ja juomapakkausveron päälle mätkäistään Suomessa vielä 24 prosentin liikevaihtovero.
Juomapakkausveron suuruus on 0,51 euroa per litra.
Myyjälle vain ropoja
Suomalaisilla on käsitys, että alkoholia kannattaa tilata ulkomailta juuri sen halvan hinnan vuoksi. Suomalaisilla on mielessään se, miten Virosta ja Latviasta saa olutsalkkuja halvimmillaan kympillä ja olettavat, että netistä tilattaessa ovat hinnat samaa suuruusluokkaa.
Niin se ei kuitenkaan ole, sillä ”nettiviinasta” on Suomessa todellakin maksettava verot ja maksut, toisin kuin omaan käyttöön tulevasta matkustajatuonnista.
Verottajan nettisivuilta löytyy laskuri, joka kertoo verorasitteen suuruuden täsmälleen.
Myös Kari Sjöblom kertoo mielellään, mikä on 4,35 euron olutsalkun lopullinen, verotettu hinta Suomessa.
– Jos kyseisen oluen vahvuus on 5,6 prosenttia, niin salkun valmistevero on 16,31 euroa ja juomapakkausvero 4,06 euroa, eli yhteensä 20,37 euroa, hän summaa.
– Siihen päälle lisätään arvonlisävero, joka maksetaan vain veron osuudesta koska myyntihinnasta se on jo maksettu ostoksen yhteydessä. Arvonlisäveron osuudeksi Suomessa tulee 4,89 euroa.
Hinta seitsenkertaistuu
Eli 4,35 euron olutsalkun verot ovat Sjöblomin mukaan yhteensä 25,26 euroa. Virosta, tai vaikka Saksasta, tilatun poikkeuksellisen edullisen olutsalkun todellinen verotettu hinta Suomessa onkin 29,61 euroa. Suomalaiset verot nostivat salkun hinnan seitsenkertaiseksi.
Kyseenalaista on, kannattaako sen hintaista olutsalkkua tilata, vaikka sen saisikin kotiovelleen.
Kaiken kukkuraksi tilaajan on maksettava juomien postikulut ulkomailta Suomeen.
Etäostoa tarjoavalle myyjälle ei kolmen kympin salkusta jää kuin ropoja. 4,35 euron lähtöhinta olutsalkusta on niin matala hinta, ettei siitä voi jäädä paljoa myyjälle eli tässä tapauksessa Viinikauppa.comille.
– 4,35 euron olutsalkut ovat meille pikemminkin mainoskikka, bisnesmielessä niissä ei juuri ole järkeä. Samat tilaajat tilaavat samalla muitakin, kalliimpia juomia. Jokainen tilaus on meille kuitenkin aina kokonaisuutena voitollinen, sanoo Sjöblom.
Myynti kolminkertaistui
Verkosta tilattu väkeväkin alkoholi on Suomessa, tietenkin, yhtä raskaasti verotettua.
Verkkokauppa eDrinksin omistava Teemu Lehto kertoo, että 30 euroa maksavan litran konjakkipullon kohdalla alkoholijuomaveron ja juomapakkausveron suuruus on yhteensä aika tarkalleen 20 euroa.
20 euron päälle lyödään 24 prosentin liikevaihtovero, eli myyjälle jää 30 eurosta noin viisi euroa, ja sillä rahalla pitäisi ostaa itse pullokin.
Toisin kuin esimerkiksi Viinikauppa.com, eDrinks maksaa asiakkaan puolesta juomista verot.
Kaikesta huolimatta verkosta tilatun alkoholin määrä näyttää Suomessa kasvavan. Tänä vuonna kasvu on ollut erityisen suurta, mikä johtuu ainakin osittain koronaepidemiasta ja matkustajatuonnin vähenemisestä.
– Viinikauppa.comin liikevaihto on kasvanut tänä vuonna kolminkertaiseks, mainitsee Kari Sjöblom.
– Myyntimme painottuu oluihin ja laatikkoviineihin, mutta myös laadukkaampien viinien myynti on kasvanut nyt ilahduttavasti.
Vain pieni osa veroselvitykseen
Saija Taipale verohallinnon yritysverotusyksiköstä vahvistaa alkoholin nettikaupan olevan kasvussa. Hän sanoo, että verohallinnon tehtäviin kuuluu kotimaan toimijoiden valmisteverotuksen lisäksi EU-jäsenvaltioista tuotavien valmisteveronalaisten tuotteiden verottaminen.
Alkoholin nettikauppaa verohallinto valvoo yhdessä tullin kanssa. Kaikkia Suomeen tulevia alkoholilähetyksiä viranomaiset eivät ehdi tarkastaa, ja Taipaleen mukaan alkoholiin nettikauppaan liittyvä verovaje onkin kasvussa.
– Alkoholin nettikauppa on nostettu yhdeksi verohallinnon ohjauksen ja valvonnan painopistealueeksi ensi vuodelle. Sen suunnittelu on käynnissä, Taipale toteaa.
Käytännössä vain pieni osa ulkomailta Suomeen lähetetystä alkoholista joutuu Suomessa veroselvitykseen.
Luuloja ja tulkintaa
Alkoholin etämyyntiin ja etäostamiseen liittyy paljon harhaluuloja ja väärää tietoa. Kari Sjöblomin mukaan alkoholin verkkokauppaan liittyvät ohjeet ovat sinänsä yksiselitteisiä, mutta niiden tulkinnat eivät ole.
Esimerkiksi hän nostaa verottajan ohjeet ”valmisteveron alaisten tuotteiden etämyynnistä Suomeen”. Sjöblomin mukaan niissä esitetään valmisteverotuslain vastainen väite.
– Niissä kerrotaan, että etämyynnissä verovastuu ei siirry tuotteet tilanneelle yksityishenkilölle, vaikka vastuun siirtymisestä olisi maininta verkkokaupan tilaus- tai toimitusehdoissa. Samoissa ohjeissa kerrotaan, että verkkokaupassa tai myyjän internetsivuilla olevat maininnat kuljetusvaihtoehdoista tai linkit kuljetusliikkeiden verkkosivuille eivät välttämättä johda siihen, että myyjän katsotaan osallistuvan myymiensä tuotteiden kuljetuksen järjestämiseen.
Kymmenisen vuotta sitten Viinikauppa.com kävi alkoholikuljetusten järjestämisestä oikeutta Suomen verottajaa vastaan ja voitti jutun Helsingin käräjäoikeudessa. Asiasta uutisoivat aikoinaan ainakin Yleisradio ja MTV.
Alkoholin tilaaminen Suomeen ulkomailta on laillista, mutta alkoholin nettikauppa Suomen sisällä on luvallista vain Alkolle.