"Alkoholi on alkoholia" – Hartwallin toimitusjohtaja syyttää hallitusta kilpailun vääristämisestä

8:48img
Hallituksen kaavailema alkoholiveron uudistus vääristäisi toteutuessaan kilpailua ja ohjaisi tulevaisuuden innovaatioita toiseen suuntaan, arvioi Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen.
Julkaistu 19.09.2023 12:50
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Alkoholinvalmistajat ovat näreissään hallituksen kaavailemasta alkoholiveron uudistuksesta. Valmistajat näkevät, että uudistus sellaisenaan vääristäisi kilpailua. 

Hallituksen kaavailema alkoholiveron uudistus vääristäisi toteutuessaan kilpailua ja ohjaisi tulevaisuuden innovaatioita toiseen suuntaan, arvioi Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen tiistaiaamun Huomenta Suomessa.

Järvinen näkee hyvänä asiana sen, että oluen verotusta lasketaan, mutta valmistustapojen erottelua käymisteitse valmistettujen ja etanolipohjaisten tuotteiden välille ei tulisi hänen mukaansa palauttaa.

– Käytännössä se vääristää aika lailla kilpailua. Sille ei ole oikein mitään perusteita minkä takia samanlaiset tuotteet, jotka ovat eri tavalla valmistettu niin verotettaisiin hyvinkin erilailla.

– Se on vähän niin kun verotettaisiin pullaa, joka on tehty kuivahiivalla kovemmin kuin muulla hiivalla tehtyä pullaa. Siihen ei ole minkäänlaisia perusteita.

Lue myös: Orpon hallitus mullistamassa alkoholikauppaa: Viinien myyntiä kaupoissa selvitetään, verkkokauppa vapautuu, oluen verotus laskee

Käymisteitse valmistetuilla ja etanolipohjaisilla juomilla ei Järvisen mukaan ole eroa.

 – Periaatteessa alkoholi on alkoholia eli mitä tahansa kautta se sinne juomaan tulee, niin siinä ei ole minkään näköisiä terveyseroja tai muitakaan eroja.

Alkoholiveron uudistus sellaisenaan korottaisi myös viinin valmisteveroa kahdeksan prosenttia.

Teiskon viinin toimitusjohtaja Kaisa Auer-Koutroukides sanoi Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä, että veronkorotus koskisi ainoastaan Suomessa toimivia viininvalmistajia.

– Matkustajatuonti tulee lisääntymään ja suositaan ulkomaisia viinejä kotimaisten sijaan, Auer-Koutroukides arvioi.

Suomen Alkoholijuomakauppa ry:n toiminnanjohtaja Susanna Heikkisen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Heikkinen sanoo, että alkoholin valmistevero koskee sekä Suomessa valmistettuja että ulkomailta maahantuotuja alkoholijuomia.

– Valmisteveroa maksavat myös maahantuojat, jotka tuovat ulkomaisia viinejä Suomeen myytäväksi joko Alkossa tai ravintoloissa, Heikkinen sanoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Lue myös: Hallitus haluaa selkeyttää epäselvää tulkintaa alkoholin etämyynnistä – "Suomalaisilla oltava oikeus ostaa"

Auer-Koutroukides sanoi myös, että ulkomailla tuotetut viinit katsotaan elintarvikkeiksi ja niitä verotetaan kevyemmin kuin kotimaisia viinejä.

Heikkisen mukaan tämäkään ei pidä paikkansa. Heikkinen sanoo, että viinien valmisteverotaso eri EU-maissa vaihtelee, ja noin puolet EU-maista ei peri viineiltä valmisteveroja lainkaan.

– Kun viinejä tai muita alkoholijuomia tuodaan Suomeen, niiden verotuksessa noudatetaan meidän valmisteverolakiamme (poislukien syksityinen matkustajatuonti). 

– Viinien verotuksessa meillä on neljä porrasta, jotka jaotellaan alkoholipitoisuuden mukaan, eikä alkuperämaalla ole tässä merkitystä, Heikkinen kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Siitä Heikkinen on samaa mieltä, että hallituksen linjaus veronkorotuksesta on hämmentävä ja kilpailua vääristävä.

Mitä muutoksia alkoholinvalmistajien mielestä lakiin pitäisi tulla? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

3:39img

Liian vahvaa kaljaa tai liian laihaa viiniä" – näin kansa ajattelee alkoholiprosentin nostosta kaupoissa.

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi