Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on ollut mukana koronaviruksen uraauurtavassa tutkimuksessa, jossa selvitettiin miksi osa ihmisistä sairastaa koronaviruksen vaikeana.
Lue myös: Onko koronaviruksen vaarallisen muodon takana kavala puutos uhrissa itsessään? Suomalaislääkäri mukana kansainvälisessä läpimurtotutkimuksessa
Arvostetussa Science-lehdessä julkaistiin kaksi tutkimusta vaikean COVID-19 taudin syistä. Yhdessä ne selittävät lähes 14 prosenttia potilaiden syistä sairastua vaikeaan sairauteen.
Kansainvälisessä yhteistyössä tehdyissä tutkimuksissa oli mukana noin 1700 potilasta ympäri maailmaa.
– Mukana oli satoja tutkijoita eri puolilta maailmaa ja sitä johdettiin Yhdysvalloista, kertoo osastonylilääkäri Mikko Seppänen Uuden lastensairaalan Harvinaissairauksien yksiköstä MTV Uutiset Livessä.
Lue myös: "Tartunnan voi saada käytännössä mistä vain" – koronatilanne menossa vakavampaan HUSin alueella suuntaan, entistä voimakkaampia toimenpiteitä tarvitaan
Puolen vuoden päästä käytäntöön
Nyt tehdyt koronatutkimukset osoittavat, että koronaviruksen vakava tautimuoto liittyy ihmiskehon toimivaan interferonivasteeseen.
– Tämä oli ensimmäinen tutkimus, joka löysi tarkan mekanismin. Se löysi sen perimän tasolla ja se löysi sen hankinnaisella tasolla, että myöhemmin kehittyy tällainen ominaisuus. Se liittyy meidän puolustusjärjestelmämme yhden haaran heikkouteen, Seppänen kertoo.
Seppäsen mukaan tutkimuksessa saavutettuja tuloksia pystytään hyödyntämään sairaanhoidossa aikaisintaan puolen vuoden päästä.
Katso osastonylilääkäri Mikko Seppäsen haastattelu videoartikkelista kokonaisuudessaan.