Onko koronaviruksen vaarallisen muodon takana kavala puutos uhrissa itsessään? Suomalaislääkäri mukana kansainvälisessä läpimurtotutkimuksessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa kahdesta läpimurtotutkimuksesta, joissa on selvitetty koronaviruksen vaarallisen muodon syitä.

Science-lehdessä on julkaistu kaksi tutkimusta vaikean COVID-19 -taudin syistä. HUS kertoo, että yhdessä ne selittävät lähes 14 prosenttia potilaiden syistä sairastua vaikeaan sairauteen.

Kansainvälisessä yhteistyössä tehdyissä tutkimuksissa oli mukana noin 1700 potilasta. 

Tutkimusryhmä havaitsi 3,5 prosentilla sairastuneista varhaisvaiheen viruksia vastaan suunnatun, niin sanottu "interferonivasteen geneettisen puutoksen".

Suomeksi sanottuna kyseessä on tila, joka johtaa geenien toimimattomuuteen. Puutos on salakavala, sillä se on usein muuten oireeton.

Omaa puolustusjärjestelmää vastaan hyökkääviä vasta-aineita

Löydös johdatti myös toisen mekanismin jäljille: Interferoni-vasta-aineita oli vaikeasti sairastuneista 10,5 prosentilla jo ennen koronavirukseen sairastumistaan. Heistä yli 95 prosenttia oli miehiä.

Tällaisten omaa puolustusjärjestelmää vastaan hyökänneiden vasta-aineiden yleisyys kasvoi iän myötä.

Sen sijaan koronavirusta sairastamattomista vain muutamilta löydettiin kyseisiä interferonivasta-aineita ja lieväoireisen sairauden läpikäyneiltä ei keneltäkään

Tiedotteen mukaan tulos tarjoaa ensimmäisen selityksen sille, miksi etenkin miehet ja vanhukset ovat vaikealle sairaudelle alttiita. 

Löydösten uskotaan auttavan löytämään tehokkaita hoitoja koronavirusta vastaan.

Tutkimuksessa on ollut mukana myös osastonylilääkäri Mikko Seppänen Uuden lastensairaalan Harvinaissairauksien yksiköstä. 

– Todennäköisesti SARS-CoV-2 on niin vaarallinen, koska siltä puolustautuminen on poikkeuksellisen riippuvaista toimivasta interferonivasteesta, hän kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat