Koronaviruksen mysteeri: Kummallisen valikoiva vitsaus – miksi se on vaarallinen vain joillekin?

8:19img
Video: Koronavirus leviää pisaratartuntana, mutta miten se selviytyy ilmassa? Suomalaistutkijat uskovat läpimurtoon lähiviikkoina
Julkaistu 29.03.2020 20:22
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

COVID-19 koronavirus on saanut nopeasti koko maailman sekaisin ja tutkijat ymmälleen.

Science-sivusto pohtii, että uusi koronavirus on kummallisen – ja samalla traagisen valikoiva. Vain jotkut tartunnan saaneista sairastuvat. Virus on tappanut myös perusterveitä nuoria potilaita, vaikka iäkkäät ihmiset ovat olleet selvästi riskiryhmässä.

Mistä tämä johtuu?

Miksi koronavirus tappaa selvästi enemmän miehiä kuin naisia? – Vastaus voi löytyä terveyshistoriasta

Onko vastaus geeneissä?

Tutkijat pohtivat, että vastaus koronaviruksen vaarallisuuteen tai toisaalta vaarattomuuteen saattaa piillä tartunnan saaneiden potilaiden geeneissä.

Potilaiden DNA:sta pyritään nyt löytämään sellaisia muuttujia, jotka mahdollisesti vaikuttavat koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin. Löydökset voisivat jatkossa auttaa löytämään sellaiset ihmiset, jotka kantavat geeneissään riskiä vakavalle koronasairastumiselle.

Science-sivusto kertoo, että tutkimus on parhaillaan käynnissä ja siihen kuuluu tuhansia osallistujia. Ihmisten DNA:ta on kerätty esimerkiksi Italian epidemia-alueelta.

Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta: Suomessa yhteensä 11 kuolonuhria – sairaalahoidossa 134 potilasta, joista nelisenkymmentä teholla

Tavoitteena on verrata vakavasti sairastuneiden, aiemmin terveinä olleiden potilaiden DNA:ta sellaisten koronakantajien DNA:han, joilla ei ole oireita.

Artikkeliin on haastateltu Helsingin Yliopiston Molekyylilääketieteen (FIMM) instituutin tutkijaa Andrea Gannaa. Hänen mukaansa ihmisten geneettinen herkkyys koronavirukselle on vielä tässä vaiheessa erittäin avoin kysymys. Tutkimus on kuitenkin käynnissä.

Toistaiseksi ei osata ennakoida, mitä geenienmetsästyksestä ilmenee.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus