"Suhtautuminen on vielä tässä vaiheessa hieman varovaisen skeptinen", sanoo Psykologiliiton puheenjohtaja.
Psykedeelien käytöstä masennuksen hoidossa on puhuttu viime aikoina paljon, mutta niiden käyttöön lääkehoidossa on vielä matkaa.
Psykedeelit ovat huumausaineiksi luokiteltuja aineita, jotka vaikuttavat voimakkaasti havaintokykyyn, mielialaan ja tietoisuuteen. Ne voivat aiheuttaa muun muassa aistiharhoja.
Psykiatrian professori Erkki Isometsä Helsingin yliopistosta kertoo, että psykedeelien kohdalla voi puhua vasta kokeellisesta hoidosta.
– Julkaistuja tutkimuksia on hyvin vähän, ne ovat olleet pieniä ja niissä on ollut isoja metodologisia ongelmia, Isometsä sanoo STT:lle.
Tutkimuksissa on esimerkiksi ollut koehenkilöinä psykedeelejä aiemmin käyttäneitä ja niihin myönteisesti suhtautuvia. Myös pätevät lume- tai vertailuryhmät ovat puuttuneet.
Lue myös: Australia salli "taikasienien" ja ekstaasin käytön mielenterveysongelmien hoidossa
Vaikuttava näyttö puuttuu
Psykologiliiton puheenjohtajan Jari Lipsasen mukaan kaikki masennuksen hoitoa edistävät, tutkimukseen perustuvat hoitomuodot ovat tervetulleita. Psykedeeleistä on saatu hänen mukaansa lupaavia tuloksia. Niillä näyttäisi olevan esimerkiksi vähemmän sivu- ja vieroitusoireita kuin tavallisilla masennuslääkkeillä.
Hän korostaa, että kyseessä ovat vasta alustavat tutkimukset. Esimerkiksi pitkän ajan seurantaa ei ole vielä tehty, eikä vaikuttavaa näyttöä ole saatu.
–Suhtautuminen on vielä tässä vaiheessa hieman varovaisen skeptinen, Lipsanen sanoo.
Hän muistuttaa, että masennus muodostuu hyvin moninaisista ja monentasoisista oireista. Onkin epätodennäköistä, että niihin olisi yksi syy tai tietty hoitomuoto. Sen takia Lipsanen on epäilevä, voisiko psykedeeleistä tulla yleislääke, joka tehoaisi kattavasti masennukseen.
– Vai olisiko niistä apua esimerkiksi tietylle hyvin spesifille ryhmälle, jolla ne toimisivat, hän pohtii.
Lue myös: Vaativa persoonallisuus piiskasi Saanan sairaalaan saakka: "Sanoin, että jonkin täytyy muuttua, muuten en ole tässä huomenna"
3:43
Mahdollisista haittavaikutuksista tarvitaan tietoa
Psykedeelien lääketieteellisestä käytöstä kiinnostuttiin psykiatriassa 1950- ja 1960-luvulla. Tutkimuksissa keskityttiin pääosin LSD:hen.
Tutkimustyö loppui kuitenkin hyvin nopeasti lähes kokonaan. Aineet liitettiin vastakulttuuriin ja niiden väärinkäytöstä ja haittavaikutuksista oltiin huolissaan, kertoo Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim.
Myös Lipsanen on huolissaan aineiden mahdollisista haittavaikutuksista. Tähän mennessä tutkimuksissa on annettu psykedeelejä hyvin pienelle joukolle. Vielä ei ole tietoa, alkaisiko haittoja esiintyä, jos aineita annettaisiin tulevaisuudessa kymmenille- tai sadoilletuhansille ihmisille.
Aineisiin liittyy myös muun muassa psykoosin riski.
– Sen takia olen vähän varovainen ja huolestunut keskustelusta, että nyt on tehty läpimurtoa ja psykedeelit auttavat masennukseen. Ei ole ajateltu, kuinka alussa ollaan matkalla.
Nykyään psykedeelien tutkimus keskittyy pitkälti psykedeeliavusteiseen terapiaan. Siinä lääkehoitoon liittyy terapeutin tapaamisia ja tämän läsnäolo lääkettä otettaessa.
Lue myös: Tunnista seksiriippuvuus: "Kasvava ongelma myös naisten keskuudessa"
2:11
Lisäävät aivojen hermoston muovautuvuutta
Tutkimusjohtaja Eero Castrénin tutkimusryhmä on tutkinut masennuslääkkeitä vuosikymmeniä. Ryhmä tekee tutkimusta Helsingin yliopiston Neurotieteen tutkimuskeskuksessa.
Ryhmä onnistui uudessa tutkimuksessaan tunnistamaan mekanismin, jonka kautta LSD:llä ja psilosybiinillä voitaisiin saada masennusta lievittävä vaikutus mutta mahdollisesti ilman psykedeelisten aineiden aiheuttamia hallusinaatioita. Psilosybiini on aine, jota on useissa sienissä.
Kyseiset aineet ovat laittomia huumausaineita. Psilosybiini ja LSD aiheuttavat muun muassa hallusinaatioita tai aisti-illuusioita.
Kesäkuun alussa julkaistu tutkimus toteutettiin laboratoriossa soluviljelmissä sekä hiirillä.
Castrénin mukaan psykedeelien lääketieteellistä tutkimusta on hidastanut ja vaikeuttanut se, että aineista tulee hallusinaatioita, joiden kokemista monet pitävät vieraana, osa pelottavana. Lääkkeiden yleinen hyväksyttävyys paranisi, jos ne eivät aiheuttaisi hallusinaatioita, Castrén sanoo.
Lue myös: Tomas sai teininä iskuja päähänsä kotibileissä, vajosi kolmeksi viikoksi koomaan ja halvaantui alaraajoista – "Ennusteet kertoivat, etten ikinä enää kävelisi"
Tutkimuskentällä on hänen mukaansa eriäviä mielipiteitä siitä, minkälainen rooli hallusinaatioilla on ylipäätänsä mahdollisessa masennuksesta paranemisessa.
Castrén sanoo, että psykedeelit voisivat olla selvästi tehokkaampia ja vaikuttaa nopeammin kuin perinteiset masennuslääkkeet. Niiden teho masennuksen hoidossa perustuu hänen mukaansa siihen, että ne lisäävät aivojen hermoston muovautuvuutta. Tämä on nähty hyödylliseksi tai jopa välttämättömäksi masennuksesta toipumisen kannalta.
Castrén arvioi, että psykedeeleihin perustuvia masennuslääkkeitä voisi olla mahdollisesti käytössä 5–10 vuoden kuluttua. Jos tutkimustyö etenee suotuisasti, lääkkeet voidaan saada käyttöön hänen mukaansa jopa nopeammin.
Australiassa tuli heinäkuun alussa voimaan muutos, joka mahdollistaa psilosybiinin käytön masennuksen hoidossa. Myös ekstaasia on mahdollista käyttää jatkossa muun muassa traumaperäisen stressihäiriön hoidossa.
Moni tutkija on kuitenkin huolissaan siitä, että tutkimukset eivät ole vielä pitävästi osoittaneet kyseisten psykedeelien turvallisuutta ja tehokkuutta. Asiasta uutisoi muun muassa tiedelehti Nature.
Lue myös: Oletko syönyt näitä e-pillereitä nuorena? Voit olla suuremmassa riskissä sairastua masennukseen
Pitkäkestoinen vaikutus on riski
Suurimmassa osassa tutkimuksista on tutkittu psilosybiiniä. Myös ekstaasin ja LSD:n vaikutuksia on tutkittu, mutta huomattavasti vähemmän.
Helsingin yliopiston professorin Isometsän mukaan viime vuonna aiheesta julkaistiin laajempi tutkimus. Siinä tutkittiin psilosybiiniä.
Tutkimuksen koehenkilöiden joukko oli jo lähes yhtä suuri kuin tavallisten masennuslääkkeiden tutkimuksissa. Tulokset osoittivat Isometsän mukaan, että psilosybiinistä voi olla hyötyä niille, jotka eivät ole saaneet apua muista hoitomuodoista. Ilmeni myös merkittäviä haittoja.
– Psilosybiiniä hoitoannoksen saaneiden ryhmässä oli enemmän itsetuhoisia ajatuksia ja raportoitiin erilaisista haittavaikutuksista.
Isometsä on huolissaan myös siitä, että psykedeelien vaikutus kestää pitkään. Yleensä tämä nähdään lääkkeiden kohdalla myönteisenä asiana.
– Kääntöpuoli on se, että jos aineen vaikutusaika on pitkä, silloin myös haittavaikutukset voivat olla pitkäaikaisia.
Lue myös: Hyvinkin pieni määrä liikuntaa voi helpottaa masennusoireita
9:24
"Riski perustuu johonkin"
Isometsän mukaan tässä vaiheessa on liian aikaista ottaa kantaa, mikä psykedeelien rooli on tulevaisuudessa masennuksen hoidossa – jos mikään. Hänen mukaansa useat tutkijat ovat sitä mieltä, että psykedeelien tutkimus voi auttaa löytämään uudenlaisia lääkehoitoja.
Tutkimusta tarvitaan kuitenkin vielä paljon lisää. Niissä täytyy selvittää, kuten kaikkien lääkkeiden kohdalla, hyödyt ja mahdolliset haitat.
Psykedeelien kohdalla tehtävä on metodisesti erittäin vaikea.
– Ei niistä laittomia huumeita aikoinaan turhan takia tullut. Riski, mikä niissä aikoinaan nähtiin, kyllä perustuu johonkin, Isometsä sanoo.