Tästä vuodesta on 50–75 prosentin todennäköisyydellä tulossa jopa mittaushistorian lämpimin, uutisoi The Guradian. Lehden mukaan päästöjen vähentymisellä ei ole ollut vaikutusta kasvihuonekaasujen kertymiseen.
Esimerkiksi lentoliikenteen päästöt ovat romahtaneet koronaviruspandemian takia, mutta se ei ole vaikuttanut ilmaston lämpenemiseen, uutisoi The Guardian.
Lämpöennätyksiä on tänä vuonna rikottu ja jo tammikuusta lähtien. Se on yllättänyt monet tutkijat, sillä tämä ei ole El Niño -vuosi. Merivirran muutoksiin liittyvä ilmiö yhdistetään usein korkeisiin lämpötiloihin.
Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA on laskenut, että on 75 prosentin mahdollisuus, että vuodesta 2020 tulee mittaushistorian kuumin. Lämpötilat ovat NOAA:n mukaan samankaltaiset kuin alkuvuonna 2016, jolloin ne olivat korkeat poikkeuksellisen voimakkaan El Niño -ilmiön vuoksi.
Nasan ilmastonmuutosta tutkivan Goddard-instituutin johtaja Gavin Schmidt on tehnyt erillisen laskelman ja hänen mukaansa on 60 prosentin todennäköisyys, että vuodesta tulee mittaushistorian kuumin.
Ison-Britannian ilmatieteen laitos on arviossaan maltillisempi, mutta arvoi silti, että on 50 prosentin todennäköisyys sille, että vuosi 2020 on mittaushistorian lämpimin.
Alkuvuoden aikana korkeat lämpötilat ovat olleet selkeimmin huomattavissa Itä-Euroopassa ja Aasiassa, jossa lämpötila on ollut 3 celsiusastetta korkeampi kuin keskimäärin. Myös Länsi-Australiassa ja Antarktiksella on mitattu ennätyslämpötiloja.
Oxfordin yliopiston ilmastotutkija Karsten Haustein sanoo The Guardianille, että vaikka vaikka pandemia on ainakin hetkellisesti laskenut päästöjä, ilmakehään kertyneet kasvihuonekaasut ovat edelleen suuri ongelma.
– Päästöt laskevat tänä vuonna, mutta pitoisuudet kasvavat silti. Tuskin huomaamme ilmakehän kasvihuonekaasujen kertymisessä hidastumista.