Tätä eläintä et tule todennäköisesti ikinä näkemään eläintarhassa – useat yritykset ovat aina päättyneet huonosti

0:45img
KATSO MYÖS: Japanilainen eläintarha vaihtoi halvempaan kalalaatuun – pettyneen pingviinin ilme kertoo tilanteesta kaiken.
Julkaistu 03.01.2023 06:34

Emmi Niiniaho

Valkohaiden koko ei ole ainoa syy, miksi niitä ei ole nähtävillä akvaarioissa.

Eläintarhoissa ja akvaarioissa ympäri maailman pidetään eläimiä kaikista maailmankolkista. Yhtä eläintä et kuitenkaan tule ikinä akvaariossa näkemään ja se on valkohai.

Tämä ei johdu suinkaan siitä, etteikö valkohaita olisi yritetty sulkea akvaarioon – ne eivät vain yksinkertaisesti selviä suljetussa tilassa, kirjoittaa IFLScience-sivusto.

Yksi viimeisimmistä yrityksistä tehtiin Japanissa Okinawa Churaumin akvaariossa, jossa valkohai kuitenkin kuoli jo kolmen päivän kuluttua vangitsemisestaan vuonna 2016. The Guardianin jutussa akvaarion tutkija Keiichi Sato kertoi monen vierailijan pyytäneen juuri valkohaita näytille.

Yleinen mielipide alkaa jo kuitenkin olla enemmän sitä vastaan, että eläimiä suljetaan pieniin tiloihin ihmisten huvitukseksi. Syy valkohain puuttumiselle eläintarhoista ei kuitenkaan ole se.

Lue myös: Missä kunnossa suomalaisten eläintarhojen eläinten olot ovat? MTV:n jättiselvitys paljastaa

Useita epäonnisia kokeiluja

Vuosien mittaan on nähty useita masentavia yrityksiä saada valkohai yleisön pällisteltäväksi.

Tiettävästi ensimmäinen yritys oli 1950-luvulla Kaliforniassa sijaitsevassa meriakvaariossa Marineland of the Pacific. Valkohai selvisi akvaariossa vain vajaan päivän.

akvaario

Valkohaita on useasti yritetty saada osaksi akvaarion eläinlaumaa.

Myös miekkavalaistaan tunnetuilla yhdysvaltalaisilla SeaWorld-akvaarioilla on riittänyt yrityksiä niin 1970-, 80- kuin 90-luvuillakin. Joka kerta valkohai joko kuoli tai se vapautettiin takaisin luontoon parin viikon kuluessa.

Kaliforniassa sijaitsevasta Monterey Bay Aquariumista tuli vuonna 2004 ensimmäinen taho, joka onnistui pitämään valkohain hengissä akvaariossaan kauemmin kuin 16 päivää.

Hait pysyivät hengissä itse asiassa useamman kuukauden ajan, mutta tämä tapaus on selkeästi poikkeus useiden pahemmin epäonnistuneiden yritysten joukossa.

Lue myös: Tiesitkö tätä outoa faktaa hevosista? Tavallinen kyky on niille sula mahdottomuus

Miksi valkohait eivät pärjää akvaariossa?

On olemassa parikin teoriaa siitä, miksi valkohait selviävät niin huonosti vankeudessa.

Yksi selittäjä on haiden ruokavalio: valkohait ovat tyypillisiä huippupetoja, eli niillä itsellään ei ole saalistajia. Luonnossa valkohaiden pitäisi olla lähes tulkoon nääntymässä, jotta ne söisivät mitään muuta kuin elävää saalista.

Akvaario-olosuhteissa tätä ei ole kovinkaan helppoa tai halpaa toteuttaa, eikä ehkä näyttäisi akvaarion kävijöiden silmissä "mukavalta". Useat vankeudessa eläneistä valkohaista kärsivätkin juuri sen takia, etteivät ne suostuneet syömään riittävästi.

valkohai

Valkohait eivät välttämättä suostu syömään vankeudessa.

Valkohaiden pitää olla myös jatkuvassa liikkeessä eteenpäin, jotta vesi pääsee kulkemaan niiden kidusten läpi ja hait saavat happea. Valkohait voivat kasvaa jopa kuusimetrisiksi, joten niiden tarvitseman altaan pitäisi olla valtava.

Säiliö, joka voisi alkaa edes jäljittelemään niiden vesien kokoa, joissa valkohait tuntevat olonsa mukavaksi, olisi epäkäytännöllinen tähtitieteellisissä mittasuhteissa.

Lasisen tankin muodostama ympäristö saattaa myös hämmentää haiden luonnollisia, hämmästyttävän teräviä aisteja. Aistinvaraisten havaintojen avulla ne voivat havaita hienovaraisia liikkeitä ja muutoksia meriympäristössä. Säiliössä ne kuitenkin hämmentyisivät niitä ympäröivästä valtavasta ärsykemäärästä.

Lue myös: Simpanssi karkasi ukrainalaisesta eläintarhasta – palautui tarhaan sadetakki päällä ja pyörän selässä

Lue myös: Hillittömän välinpitämätön emu valloitti nettikansan: "Emmanuel, älä tee sitä!"

Katso myös: Chicagossa sijaitseva akvaario suljettiin koronaviruksen takia – pingviinit pääsivät tilanteen johdosta retkelle

0:51img

Chicagossa sijaitseva akvaario suljettiin koronaviruksen takia – pingviinit pääsivät tilanteen johdosta retkelle.

Lähde: IFLScience

Tuoreimmat aiheesta

Eläintarhat