Nenän oikeaoppinen niistäminen on taito, jolla voi olla iso merkitys terveyden kannalta.
Räkää riittää flunssassa loputtomiin, eikä se tunnu vähenevän edes niistämällä.
Terveen nenän limakalvot tuottavat 1–2 litraa limaa päivittäin. Sairaana lima sakenee. Räkä onkin ensimmäinen näkyvä todiste siitä, että elimistö käy taudinaiheuttajien kimppuun.
Nenän niistäminen auttaa saamaan liman ulos nenäonteloista, mikä antaa hetkellisen helpotuksen tukkoiseen oloon.
Niistäminen pitää kuitenkin suorittaa oikein, jotta siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa, muistuttaa muun muassa yhdysvaltalainen Rush University Medical Centerin nuhalääkäri ja neurokirurgi Peter Filip.
Lue myös: Kuusi limaista kysymystä ja vastausta
Stoppi töräyttelylle
Niin pakottavalta kuin se ehkä tuntuukin, raju töräyttäminen rikkoo Flipin mukaan limakalvoja, työntää räkää takaisin poskionteloihin ja voi altistaa uusille infektioille.
Teoria näytettiin toteen isossa tutkimuksessa vuonna 2000.
Tutkijat panivat väriainetta ihmisten nenään ja seurasivat, minne lima kulkee, kun nenää niistetään voimakkaasti. Kuvantamistutkimuksissa havaittiin, että väriaine ei suinkaan liikkunut vain nenästä ulos vaan myös nenäontelosta takaisin poskionteloihin.
– Vaikka limaa tuli niistäessä toki myös ulos, niistäminen myös työnsi limaa takaisin poskionteloihin, jonne sitä ei haluta. On mahdollista, että se voi pahentaa tulehdusta, Filip kommentoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.
Kalifornialaisen korvalääkärin Kanwar Kelleyn mukaan poskionteloista tuleva neste voi kulkeutua myös kapean korvatorven läpi. Tämä niin sanottu Eustachin putki yhdistää nenän takaosan ja välikorvan toisiinsa.
Paine ja nesteen tunkeutuminen välikorvaan voi rikkoa tärykalvon, jolloin bakteerit ja virukset pääsevät korvaan ja aiheuttavat korvatulehduksen. Tämä on kuitenkin melko harvinaista.
– Se vaatii jo melko huomattavaa voimaa, Kelley toteaa.
Lue myös: Vaivaavatko nuhaoireet ympäri vuoden? Lääkäriltä lohduton tuomio
Valitse hoitava nenäliina
Voimakas nenän niistäminen voi vahingoittaa verisuoniakin ja aiheuttaa nenäverenvuotoa. Karkean nenäliinan käyttö ja jatkuva nenän kaivaminen lisäävät nenäverenvuodon riskiä.
Äärimmäisissä tapauksissa ihmiset ovat niistäneet nenäänsä niin kovaa, että se on aiheuttanut silmäkuopan murtuman. Tämä voi johtaa jopa näön menetykseen.
Filipin mukaan asiantuntijat ovat edelleen erimielisiä siitä, aiheuttaako voimakas nenän niistäminen myös päänsärkyä vai johtuuko päänsärky flunssasta tai jostain muusta taudista, joka aiheuttaa myös nuhaa.
Filip itse uskoo, että voimakas paine nenässä voi ainakin pahentaa jo olemassa olevaa päänsärkyä.
Näin niistät oikein
Mikä sitten on oikea tapa niistää nenä?
Asiantuntijoiden mukaan järkevintä olisi olla niistämättä ollenkaan. Parempi olisi jopa ryystää räkä sisään, koska "sisäänpäin niistämisessä" ei ole samanlaista poskiontelotulehduksen vaaraa kuin tavallisessa niistämisessä.
Jos ja kun niistämistä ei voi aina välttää, CNN:n haastatteleman Kelleyn mukaan peruslähtökohta on se, että nenä on niistettävä varoen.
Hän suosittelee painamaan sormella toista sierainta samalla kuin puhaltaa toista tyhjäksi, jotta ilma ei pääse karkaamaan vastakkaiselta puolelta. Tämän jälkeen puhalletaan toinen sierain varovasti tyhjäksi.
Kelley suosittelee käyttämään niistettäessä mahdollisimman pehmeitä ja hoitavia nenäliinoja, jotta nenänpielet eivät ärsyynny. Ihoa kosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia ovat esimerkiksi aloe vera ja mentoli.
Apua sarvikuonosta
Asiantuntijoiden suosikkitapa poistaa tukkoisuutta tuntuu olevan suolaliuospuhdistus niin kutsutun sarvikuonon avulla. Suolavesiliuos puhdistaa nenäontelon ja huuhtelee liman, bakteerit ja muut ärsyttävät aineet pois onteloista.
Kasvoille levitetyt lämpimät hauteet tai pyyhkeet sekä höyrykin auttavat irrottamaan limaa luonnollisesti.
Peter Filipin mukaan dekongestantit ovat yksi tapa puhdistaa tukkoinen nenä. Niiden yleisimmät vaikuttavat aineet ovat pseudoefedriini ja fenylefriini, jotka vähentävät verisuonten turvotusta ja avaavat hengitysteitä.
Avaavat nenäsuihkeet on kuitenkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Jos käyttöä jatkaa, suihke itsessään alkaa lisätä limakalvojen turvotusta ja limaneritystä ja kierre on valmis.
Tällainen on sarvikuono eli nenäkannu.
Lue myös: Nainen kadotti sormuksensa 12 vuotta sitten – löytyi aivastamalla
Hoida kuivat limakalvot
Hyväkuntoiset limakalvot värekarvoineen suojaavat elimistöä esimerkiksi flunssaviruksilta. Niinpä niistä on hyvä pitää huolta myös silloin, kun nuha ei vaivaa.
Asiantuntijoiden mukaan nenähuuhtelukannua kannattaa käyttää ennaltaehkäisevästi.
Sisällä nenän kuivumista voi ehkäistä käyttämällä ilmankostutinta. Ulkona pakkasella taas voi kokeilla nenäsuojaa, jonka läpi voi hengittää. Aamuin ja illoin voi lisäksi käyttää kosteuttavaa tai hoitavaa nenäsuihketta.
Katso myös: Mikä auttaa viikkotolkulla jatkuvaan yskään?
6:06Mikä auttaa yskään parhaiten? Haastattelussa Pihlajalinnan ylilääkäri Kajsa Järvinen.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: CNN ja Terveyskirjasto