Korvia ei pidä puhdistaa vanupuikolla, amerikkaislääkäri muistuttaa.
Toisin kuin yleensä luullaan, korvia ei kannata putsata vanupuikolla. The Sunin haastattelema korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jerry Lin amerikkalaisesta Louisvillen yliopistosta vinkkaa parempia tapoja korvien puhdistukseen.
Korvavaikkua syntyy korvissa luonnostaan. Sitä erittävät korvakäytävän rauhaset ja se suojaa käytävän ihoa, kertoo Terveyskirjasto. Yleensä vaha kulkeutuu korvakäytävän suulle ja putoaa kuivuttuaan pois.
Lue myös: Podiatri näyttää, miten känsäistä jalkaa hoidetaan – katso, jos kestät
Pahimmillaan seurauksena tärykalvoreikä
Lin sanoo, että vaikkua voi koettaa putsasta pois korvan etuosasta hieman, mutta korvakäytävään vanupuikkoa ei pitäisi koskaan työntää. Puikko työntää vaikun vain syvemmälle korvaan.
– Pahimmassa tapauksessa vaikku voi pakkautua korvakäytävää vasten ja aiheuttaa mahdollisesti jopa tärykalvoreiän, Lin sanoo.
The Sunin mukaan tärykalvoreiästä voi mahdollisesti aiheutua kuulonmenetystä, korvakipua, kutinaa korvassa tai tinnitusta.
Duodecimin sivuilla kerrotaan, että pumpulipuikko on tavallisin tärykalvoreiän aiheuttaja. Duodecimin mukaan korvakäytävän omatoiminen puhdistaminen on paitsi turhaa myös vaarallista. Eräät toisetkin asiantuntijat ovat sanoneet, että korvan sisäosaa ei tarvitse pestä ollenkaan.
Näin putsaat korvat turvallisesti
Korva-, nenä- ja kurkkutauteihin erikoistunut lääkäri Lin puolestaan näyttäisi olevan sitä mieltä, että korvia voi myös kokeilla puhdistaa itse. Hän kertoo The Sunin haastattelussa, että on tiettyjä tapoja, joilla korvia voi turvallisesti puhdistaa itse – joihin tosin ei todellakaan kuulu vanupuikon työntäminen korvaan.
Lin ei suosittele myöskään kokeilemaan netistä löytyviä korvanpuhdistuniksejä. Niiden sijaan hän kertoo muutaman tavan turvalliseen korvien putsaamiseen.
1. Korvatipat
Vaikun voi puhdistaa korvista korvatipoilla. Nestemäiset tipat auttavat ohentamaan ja pehmentämään vaikkua, mikä edesauttaa sitä poistumaan korvista. Apteekista tulee kysyä neuvoa oikeanlaisten korvatippojen hankintaan ja käyttöön.
Taannoisessa Insiderin haastattelussa Lin kertoi, että korvatipat toimivat yleensä saman tien. Sitkeämmällä korvavaikulla voi kestää kauemmin irrota.
2. Ruokasooda-vesiliuos
Lin kertoo, että ruokasoodasta voi olla apua korvien puhdistukseen. Tätä niksiä tulisi kuitenkin käyttää putkeen vain kaksi viikkoa.
Niksi on yksinkertainen: sekoita puoli teelusikallista ruokasoodaa veteen. Käytä annostelijaa. Käännä päätäsi sivulle ja tiputa viidestä kymmeneen tippaa nestettä korvaasi.
Noin tunnin päästä vaikun pitäisi olla pehmentynyt riittävästi. Sen jälkeen sinun pitäisi huuhdella korvasi käyttäen lämpimällä vedellä täytettyä korvapumppua. Kun olet valmis, kallista päätäsi sivulle, jotta vesi pääsee valumaan ulos.
Kuten itsehoitovinkeissä yleensä, tulee myös korvapumpun tapauksessa aina noudattaa pakkauksen mukana tulevia käyttöohjeita! Tarvittaessa apteekista saa vinkeistä oikeanlaiseen käyttöön.
Muista kuivata korvasi puhtaalla, kuivalla pyyhkeellä. Voit tehdä näin kerran päivässä, kunnes korva puhdistuu.
Lue myös: Jatkuva kohina ja suhina korvissa voi vaikuttaa myös mielenterveyteen – "En halunnut enää elää"
3. Oliiviöljy
Korvia voi kokeilla putsata tietyillä öljyillä. Näihin kuuluu esimerkiksi vauvaöljy tai oliiviöljy. Ne pehmentävät ja poistavat vahaa korvista. Näidenkin kohdalla tarvitset tippa-annostelijan, jolla ainetta voi tipauttaa korviin. Suomessa apteekeista löytyy korvasuihkeita tähän tarkoitukseen.
Öljyjen kohdalla kannattaa odottaa päivä tai pari, jotta vaikku pehmenee. Sitten se huuhdellaan jälleen pois lämpimällä vedellä samaan tapaan kuin ruokasoodavinkin kohdalla.
Tässä tapauksessa lääkäriin
Mikäli huomaat korvasi tukkeutuneen äkillisesti, on syytä suunnata lääkäriin. Terveyskirjaston mukaan hoitoon tulee hakeutua myös silloin, jos tukkeutumiseen liittyy huimausta, korvakipua tai korvan vuotoa. Vahatulppa voidaan pois esimerkiksi korvahuuhtelulla tai imulla.
Mikäli vaiva on säännöllisesti toistuvaa sorttia, on lääkärin tai hoitajan tekemä korvahuuhtelu tarpeen Duodecimin mukaan vain silloin, jos potilas ei itse onnistu korviaan jostain syystä hoitamaan.
Lue myös: Pitääkö aikuisten käydä terveystarkastuksissa? Tämä on "riittävä kynnys" tutkimuksille
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Millä kielellä kuurot ajattelevat? Suomalainen Heidi kertoo alla olevalla videolla elämästä kuurona.
1:46
Lähteet: The Sun, Terveyskirjasto Duodecim 1, Terveyskirjasto Duodecim 2