Tätä on avustusjärjestöjen painajainen Gazassa: Kun aamu koittaa, ei tiedetä ketkä ovat elossa

10:21img
Video: Häämöttääkö tulitauko Gazassa – millainen urakka auttajia odottaa?
Julkaistu 14.06.2024 07:35
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Jos ja kun Gazaan saadaan tulitauko tai rauha, jälleenrakennuksesta tulee mammuttimainen hanke. Gazan alue on sodan vuoksi pirstaleina, ja siviiliväestön kärsimys on ollut suurta.

– Jälleenrakennus täytyy aloittaa kaikilla sektoreilla. Ihmisille tarvitaan kunnolliset asunnot, sanitaatio-, sähkö- ja vesijärjestelmät täytyy alusta pitäen rakentaa. Se tulitauko ei todellakaan ole avustustyön loppu. 

– Täytyy lisäksi huomioida, että tauko itsessään ei tuo apua paikan päälle. Jo ennen kuin konflikti eskaloitui, apua oli ajoittain vaikea saada perille ja oli rajoituksia, SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski Huomenta Suomelle.

Sota on ollut myös avustusjärjestöille painajainen. Lääkärit ilman rajoja Suomen toimiston toiminnanjohtaja Linda Konate kuvaa Gazan sotaa järkyttäväksi ja poikkeukselliseksi, vaikka järjestö on tottunut toimimaan sotien keskellä.

– On ennennäkemätöntä, miten laaja juuri siviileihin kohdistuva väkivalta ja tuho on.

Konaten mukaan auttamistyö on erittäin vaikeaa, sillä Gazan alueella ei ole turvallisia alueita myöskään auttajille. 

– Tiimimme kokoontuu aamulla ja pohtii, tulevatko kaikki paikalle ja ovatko kaikki elossa. Tämä on se realiteetti ja tämän vuoksi tarvitaan tulitauko.

Pitkä tie edessä

Kun jälleenrakennuksen aika jonain päivänä koittaa, edessä on valtava urakka, jonka kohdalla joudutaan aloittamaan aivan perusasioista. 

Esimerkiksi terveydenhuolto, vesi- ja sähkönjakelu sekä muut ihmisille elintärkeät toiminnot täytyy palauttaa alueelle.

Gazan sota jatkuu yhdeksättä kuukautta. Se alkoi Hamasin ja muiden aseellisten palestiinalaisten ryhmittymien hyökättyä Israeliin. Hyökkäyksessä sai Israelin viranomaisten mukaan surmansa noin 1 200 ihmistä. 

Lisäksi järjestöt ottivat yli 250 panttivankia, joista alle sata on edelleen Gazassa. Loput ovat kuolleet tai heidät on vapautettu.

Israelin sotilastoimissa Gazassa on puolestaan kuollut Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan yli 37 000 ihmistä.

Jutussa käytetty myös STT:n materiaalia.

Katso koko haastattelu jutun yläosan videolta!

Lue myös: Yhdysvallat tuomitsi Israelin päätöksen pidättää miljoonia palestiinalaishallinnon verotuottoja

Blinken: Yhdysvallat jatkaa tiiviisti työtä Gazan aseleposopimuksen puolesta

Gazasta on vaarassa syntyä merkittävä uusi terrorismin kasvualusta ja se voi olla tutkijan mukaan Suomenkin ongelma

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota