Vaarallinen "peukku" valtaa huumekauppaa, näkyy jo kaduilla – psykoosi voi alkaa päivissä

Alfa-pvp:n eli "peukun" ja muiden vaarallisten huumeiden katukauppa rehottaa tällä hetkellä etenkin Helsingissä. 

Huumeidenkäyttäjät kertoivat Ylen laajassa reportaasissa erityisesti peukkuhuumeen eli alfa-PVP:n vallanneen huumeiden katukauppaa. Peukku on syrjäyttänyt paikoin amfetamiinin kokonaan.

Rikospaikan Murharyhmässä keskusteltiin siitä, mitä asialle voitaisiin tehdä ja miksi poliisi on niin voimaton ongelman edessä.

– Tällä hetkellä Helsingissä Kurvin seudulla ja Piritorilla varmaan näkyy se jäävuoren huippu. Jokainen voi nähdä sen karun todellisuuden. Ilmiö on paljon vaikeampi pinnan alla, kuten huumekauppa yleensä on, keskusrikospoliisin murharyhmän entinen päällikkö Tero Haapala sanoo.

– Huumekaupassa on tapahtunut vuosien mittaan muutoksia. Tänä päivänä kattaus kadulla on paljon kattavampi. Aikaisemmin eri huumeiden käyttäjät olivat eri leiriä. Nyt kaikkea kamaa on saatavilla ja on vähän sattumastakin kiinni, mitä nuori kokeilee ensimmäisenä, rikostarkastaja (evp.) ja entinen huumepoliisi Petri Rainiala toteaa.

Porttiteoria ei enää päde

Nykyisin projektityöntekijänä Aseman Lapset ry:ssä työskentelevä Tomas Luoto käytti itse aiemmin huumeita vuosikaudet. Nyt hän on ollut kuivilla jo useita vuosia ja auttaa muita päihteidenkäyttäjiä.

– Viimeisen vajaan 10 vuoden aikana jo se tapa, jolla myydään aineita, on muuttunut täysin avoimeksi. Enää ei tarvitse tuntea välttämättä ketään. Kukaan ei myöskään välttämättä ole näyttämässä, miten aineita käytetään, hän sanoo.

Luodon mukaan niin sanottu porttiteoria ei enää päde. Ennen käyttäjät siirtyivät miedommista vahvempiin aineisiin.

– On enemmän sattumasta kiinni, kenen kanssa olet tekemisissä ja kuka sattuu kohdalle mitäkin ainetta tarjoamaan, hän kertoo.

– Nykyään kaikki kama on saatavilla. Käyttäjät käyttävät sitä, mitä saavat ja millä aineella halvimmalla pää saadaan sekaisin, Haapala lisää.

Erittäin vaarallinen huume

Luodon mukaan nykyisin käytettävä peukkuhuume on erittäin vaarallinen. Hän on itsekin käyttänyt aiemmin Alfa-pvp:tä.

– Amfetamiinin kanssa kestää vuosikausia, ennen kuin se aiheuttaa pysyvää psykoosia tai vainoharhaisuutta. Peukun kanssa se tapahtuu todella nopeasti, se voi tapahtua vain muutamissa päivissä tai viikoissa, että käyttäjä muuttuu psykoottiseksi. Minua pelottaa tuollaiset aineet, Luoto sanoo.

Entisten poliisien mielestä näkyvää huumeiden katukauppaa ei ratkaista silläkään, että lisätään poliisipartioita Piritorille.

– Poliisin keinot ovat rajalliset. Mitä enemmän siellä partioidaan, se näkyvä toiminta muuttaa muualle. Ei huumeidenkäyttö lopu yhdellä poliisin puuttumisella, Haapala huomauttaa.

Mitä nuoret huumeidenkäyttäjät ajattelevat nykyään aineista? Miten huumeidenkäyttöä voitaisiin rajoittaa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä? Katso Murharyhmän koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat