Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi aiheuttaa taloudellista epävarmuutta Euroopassa. Uhka tuontitulleista olisi myrkkyä kansainväliselle kaupalle, mutta muutamat suomalaiset yhtiöt hyötyisivät Trumpin politiikasta.
Donald Trumpin talouspolitiikkaan on ainakin vaalipuheiden perusteella kuulunut sääntelyn vähentäminen, maahanmuuton rajoittaminen ja tullien nosto.
Jos republikaanit saavat enemmistön myös kongressissa, Trumpin on halutessaan helppo ajaa tavoitteitaan käytäntöön.
Euroopassa mahdollinen 10 prosentin tullimaksu-uhka on kauhistuttanut, sillä se olisi myrkkyä vientiyrityksille.
Trumpin tavoitteena on lisätä teollista tuotantoa Yhdysvalloissa ja vähentää Kiinan kaupan merkitystä. Kiinan tuotteille on väläytelty jopa 60 prosentin tullia.
Sellaiset yritykset, joilla on jo tuotantoa Yhdysvalloissa, hyötyisivät Trumpin tullipolitiikasta. Jos tuotetta ei tarvitse erikseen viedä rapakon taakse, tulleja ei tarvitse maksaa. Tällaisia yrityksiä ovat Helsingin pörssiin listatut teräsyhtiöt Outokumpu ja SSAB. Molempien kurssit olivat keskiviikkona iltapäivällä nousussa.
Trumpin linjaan kuuluu samalla se, että ilmastotoimista peruutettaisiin. Se on huono uutinen esimerkiksi uusiutuvia polttoaineita myyvälle Nesteelle, jonka kurssi oli keskiviikkona yli yhdeksän prosentin laskussa alkuiltapäivästä.
Yhdysvallat on maailman suurin talous, mutta se ei ole ratkaiseva kauppakohde kaikille yrityksille.
OP Ryhmän raportin mukaan Helsingin pörssin kaikkien yhtiöiden liikevaihdosta yhteensä 16 prosenttia syntyy Pohjois-Amerikassa.
Suomen kotimarkkina, Pohjoismaat ja muu Eurooppa ovat kukin merkittävämpiä kauppakohteita.
Joillekin yrityksille Yhdysvallat on kuitenkin tärkein kauppakohde.
Epävarmuutta riittää
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich korostaa kirjoituksessaan, että Trumpin valinnassa piilee epävarmuutta ja riskejä Euroopan taloudelle.
Myös talouden kehitykseen vaikuttaa se, miten Trump suhtautuu Ukrainan tukemiseen ja rauhan rakentamiseen Lähi-itään.
– Laajempaan kauppasotaan ja geopolitiikkaan liittyvien uhkakuvien takia vaikutus Euroopan inflaatioon voi olla myös nostava. Tämän takia myöskään vaikutus Euroopan korkotasoon ei ole selvä. Negatiiviset kasvuriskit puoltaisivat matalampia korkoja, kun taas inflaatioriskit voisivat pakottaa EKP:n miettimään koronlaskujensa hidastamista, von Gerich pohtii.
– Trumpin politiikan riskit Euroopan taloudelle on noteerattu myös markkinoilla – vaikka Yhdysvaltojen osakekurssit ovat olleet aamulla nousussa, Euroopan osakekurssit ovat kehittyneet selvästi huonommin, hän jatkaa.
Jos Yhdysvaltojen velkaantunut julkinen talous ja kongressi suovat, Trump voi yrittää myös keventää verotusta. Lähtökohdat suurille kevennyksille ovat kuitenkin velkaantumisen myötä kehnommat kuin Trumpin ensimmäisellä kaudella, von Gerich kirjoittaa.
Ilmasto ja vihreä siirtymä riskivyöhykkeellä
Ilmastonmuutoksen torjunnalle Trumpin voitto on huono uutinen. Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin saastuttaja ja sillä on jo nyt vaikeuksia päästä ilmastotavoitteisiinsa.
Lisäksi mahdollinen kauppasota Kiinan kanssa voisi lisätä päästöjä myös Kiinassa. Yhdysvaltojen rooli ilmastopolitiikassa on ollut suuri.
Trumpin aikeet purkaa sääntelyä ja tukea fossiilista energiaa voivat olla myrkkyä vihreälle siirtymälle, jolla haetaan puhtaita energiaratkaisuja.
Vihreä siirtymä on kuitenkin ehtinyt jo käynnistyä Yhdysvalloissa ja se luo samalla työpaikkoja. Työllisyysvaikutukset ovat myös republikaanien mieleen, joten Trump ei välttämättä pyri tuhoamaan uusia, vihreitä hankkeita kotimaassaan.
Vihreä siirtymä ei kuitenkaan kiihdy Trumpin kaudella Yhdysvalloissa.