Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin lupaukset työpaikkojen palauttamisesta Yhdysvaltoihin ovat helpommin sanottuja kuin tehtyjä. Sekä keinojen toteuttaminen että työpaikkojen olemassaolo enää ovat epävarmoja.
Trumpin ensilinjaukset ovat olleet hyvin protektionistisia. Hän on muun muassa uhonnut lisäävänsä suojatulleja ja neuvottelevansa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan uusiksi tai erottavansa Yhdysvallat siitä kokonaan.
Esimerkiksi autoteollisuus vaikuttaisi Trumpin uhkailujen ja maanittelujen seurauksena pitävän tuotantonsa Yhdysvalloissa.
– Mutta kuinka paljon teollisia työpaikkoja on jo hävinnyt automaation takia? Se keskustelu puuttuu täysin, huomauttaa Aktian pääekonomisti Heidi Schauman STT:lle.
Kauppasopimukset taas eivät ole edes presidentin päätösvallassa, vaan niistä säätää kongressi. Vaikka Trumpin omalla republikaanipuolueella on enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa, ei ole takeita, että kongressi kannattaisi Trumpin linjaa.
– Republikaanit ovat perinteisesti suhtautuneet myönteisesti vapaakauppaan. Lisäksi monet yhdysvaltalaiset suuryritykset vastustavat suojatulleja, sanoo Turun yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen.
Tiet kuntoon lehmänkaupoilla
Trumpin perjantainen puhe keskittyi lähes pelkästään Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan. Mitään suoraan Eurooppaan tai Suomeen vaikuttavia linjauksia Trump ei tehnyt.
EU ei kilpaile muutamaa Itä-Euroopan maata lukuun ottamatta samoista teollisista työpaikoista, vaan Yhdysvaltojen kanssa niitä tavoittelevat lähinnä Kiina ja Meksiko.
Ylipäänsä Trump ei vaikuta edes olevan kiinnostunut ulkopolitiikasta. Heiskasen mukaan Trump on lisännyt vastakkainasettelua Kiinan suhteen, mutta siinäkin kauppapolitiikka edellä.
Trump on lupaillut myös Yhdysvaltoihin merkittäviä infrastruktuurihankkeita muun muassa teiden korjaamiseksi.
Tämänkään projektin onnistuminen ei ole läpihuutojuttu, sillä republikaanit vastustavat yleensä kaikkia julkisilla varoilla tehtäviä hankkeita.
Heiskanen uskoo kuitenkin, että Trump voi tehdä lehmänkauppoja, joiden avulla hankkeet onnistuvat.
– Hän voi esimerkiksi luvata rahoittaa infrahankkeet sosiaali- ja ympäristöohjelmista poistetuilla rahoilla.
Trumpin uudistuksista helpoimmin läpivietäviä kongressissa ovat juuri ympäristösäännösten purku, lähinnä rikkaille kohdistuvat verovähennykset ja Obamacareksi nimetyn terveydenhuoltouudistuksen peruminen.
Hyötyjä lyhyellä aikavälillä
Jos Trump saa uudistuksensa läpi, niiden seurauksia on vaikea ennustaa.
Protektionismi voi Schaumanin mukaan tuoda lisää työpaikkoja Yhdysvaltoihin lyhyellä aikavälillä, mutta samalla se nostaa tuotteiden hintoja. Tämä taas voi vähentää kotimaisten palveluiden kysyntää. Schaumanin mukaan on mahdotonta arvioida, mikä kehityksen vaikutus työpaikkamäärään olisi.
– Konsensus maailmalla on kuitenkin se, että vapaakauppa on lisännyt talouskasvua kaikkialla.
Jos Trumpin uudistukset lopulta tuottavat tulosta ja Yhdysvaltojen talouskasvu lisääntyisi, se vahvistaisi dollaria. Tästä voisi olla hyötyä myös Suomen vientiteollisuudelle.
Katso Trumpin virkaanastujaispuhe:
1:44