Vanhojen tatuointien poisto-operaatiot lisääntyneet räjähdysmäisesti – "Voi verrata parturissa käymiseen"

Tatuoinnit lisääntyvät, mutta samalla tatuointien poistamiseen käytetyt laserit kehittyvät 0:30
Tatuointeja otetaan enenevissä määrin, mutta samalla niiden poisto-operaatiot lisääntyvät

Tatuointien poistaminen laserilla on lisääntynyt räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja samalla tatuointeja poistavien klinikoiden määrä on kasvanut Suomessa.

Aiemmin tatuoinnit olivat pienemmän joukon kiinnostuksen kohde, nykyään niitä ottavat kaikenikäiset aikuiset.

Yleistymisen taustalla vaikuttaa myös se, että suhtautuminen tatuointeihin on keventynyt: ihmiset tietävät niitä ottaessaan, että niistä pääsee halutessaan eroon, kerrotaan sekä Eiran sairaalasta että Cityklinikalta.

Ruotsissa sertifioiduksi laserterapeutiksi kouluttautunut Malin Ehnqvist Eiran sairaalasta kertoo, että eniten tatuointeja poistattavat 20–40-vuotiaat suomalaiset, ja naiset hieman miehiä useammin.

Ehnqvistin kokemuksen perusteella tavallisinta on, että poistettava tatuointi ei ole yksinkertaisesti tuntunut omalta. Merkittävä osa poistettavista tatuoinneista on otettu hetken mielijohteesta.

– Viime vuosina olen poistanut entistä enemmän hyvin nuorena ja hyvin näkyvälle paikalle – esimerkiksi kaulaan tai kasvoihin – otettuja tatuointeja.

Hinta voi nousta tuhansiin

Ehnqvistin mukaan eri ihmisten erilaisia tatuointeja ei voida verrata keskenään, mistä syystä on mahdotonta etukäteen sanoa, kuinka monta käsittelyä tatuoinnista eroon pääseminen vaatii. Asia riippuu esimerkiksi omasta aineenvaihdunnasta sekä siitä, miten tatuointi on tehty. Osalle tatuoinneista riittää muutama laserointikerta, osa voi vaatia jopa 15 käsittelyä.

– Esimerkiksi helposti irtoavaksi mielletty musta saattaa joskus sisältää myös sinistä väriä, mikä pitkittää hoitoa.

Yksi tatuoinninpoistokerta voi maksaa parista sadasta jopa tuhansiin euroihin. Kalleimpia ovat suuret kuvakokonaisuudet, joita pitää poistaa osio kerrallaan.

Suomessa on alkanut viimeisen kymmenen vuoden sisällä yleistyä lasermenetelmä, jossa käsittely voidaan tehdä jopa neljä kertaa peräkkäin samalle tatuoinnille saman hoitokäynnin yhteydessä.

– Sarjahoitojen tekeminen voi nopeuttaa tatuoinnin poistoprosessia huomattavasti. Itse teen R0-käsittelyjä, tietääkseni ainoana Suomessa. Hieman vanhempaa R20-hoitoa tehdään useammillakin klinikoilla, Ehnqvist sanoo.

R20-hoidossa pidetään 20 minuutin tauko ennen uuden käsittelyn tekemistä, jotta turvotus ehtii laskea. R0-hoidossa laitetaan iholle käsittelyn jälkeen hoitonestettä, joka poistaa turvotuksen.

"Vähintään vuoden prosessi"

Cityklinikan toimitusjohtajan, lääkäri Piotr Sikorskin mukaan 2010-luvulla Suomessa on alkanut yleistyä myös FracTat-menetelmä, jossa ennen varsinaista laserointia – eli väripigmentin pilkkomista – alue käsitellään fraktionaalilaserilla. Tämä tarkoittaa sitä, että tatuointikuvaan porataan mikroreikiä, joiden kautta osa väripigmentistä poistuu.

– Tällä tavalla tatuoinnin poistumisnopeus saattaa kiihtyä. Tummat ja punaiset tatuoinnit voidaan saada FracTat-menetelmällä poistettua parhaimmillaan kahdella käsittelyllä. Kuten muissakin menetelmissä, taivaansininen, vihreä, keltainen ja valkoinen ovat hankalimpia poistaa.

Riippumatta siitä, tehdäänkö asiakkaalle yksi käsittely, useamman peräkkäisen käsittelyn sarjahoito tai jokin muu laserpoisto, edessä on Sikorskin mukaan useiden viikkojen tauko ennen seuraavaa käsittelyä. Yleisesti ottaen tatuointia poistattamaan lähtiessä kannattaakin hänen mukaansa varautua vähintään vuoden prosessiin.

Isot ja näyttävät kuvat kiinnostavat

Tatuointien poistamisen yleistyminen ei ole vähentänyt uusien tatuointien ottamista. Päinvastoin: tatuointien ottaminen on lisääntynyt tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden sisällä. Koronapandemia vähensi tatuointien ottamista aluksi, mutta tilanne on sittemmin normalisoitunut, kerrotaan turkulaisesta Individual Ink- ja helsinkiläisestä Blue Dragon Tattoo -tatuointistudiosta.

Varsinainen tatuointibuumi alkoi jo vuoden 2005 tienoilla.

– Nykyään tatuointien ottamista voi melkeinpä verrata parturissa käymiseen tai kynsien hoidattamiseen. Se ei ole mikään iso juttu, toteaa tatuointiartisti Lasse Sjöroos Individual Inkistä.

Vielä 20 vuotta sitten suurin osa Sjöroosin asiakkaista oli nuoria aikuisia. Nykyään asiakkaat ovat 18–80-vuotiaita.

Myös Blue Dragon Tattoon tatuointiartisti Eppu Wallilla on nyt aiempaa enemmän keski-ikäisiä asiakkaita. Hän on törmännyt selkeään uuteen trendiin: yhä useampi haluaa entistä suurempia, esimerkiksi koko käden tai selän kattavia kokonaisuuksia.

Uusien tatuointien hinnat vaihtelevat vajaasta sadasta eurosta tuhansiin euroihin.

Myös korjaus- ja peitetatuointien tekeminen on lisääntynyt selvästi viime vuosina, kertovat Walli ja Sjöroos.

– Kun tatuointibuumi alkoi, Suomeenkin tuli läjäpäin uusia tatuointien tekijöitä. Osa oli sellaisia, jotka eivät olleet koskaan ennen edes piirtäneet, joten onhan se selvää, että syntyi paljon huonoa jälkeä, Sjöroos huomauttaa.

Sjöroosin kokemuksen perusteella korjaus- tai peitetatuointien taustalla onkin lähes aina epäpätevä tekijä ja epäonnistunut kuva.

Walli nimeää myös kaksi muuta yleistä syytä: tatuoinnin aihe ei toimi enää vanhemmalla iällä tai kuva on muuttunut liikaa vuosien saatossa.

– Kuvat vanhenevat eri ihmisillä eri tavoin: toisilla ne pysyvät hyvin, toisille tulee rajujakin muutoksia. Sanon aina asiakkaille, että kannattaa välttää kuvia, joissa on pienenpieniä yksityiskohtia, koska kuvan linjat levenevät vuosien varrella, jolloin tällaisesta kuvasta voi tulla suttuinen.

Lue myös:

    Uusimmat