Tavallisen suomalaisen tietokoneelle yritetään tunkeutua monta kertaa minuutissa – näin estät tietomurron

2:45imgVideolla Petteri Järvinen kertoo, mihin kaikkea ihan tavallisen suomalaisen tietokoneelle murtautuva taho tavoittelee ja kuinka hyökkääjä torjutaan.
Julkaistu 15.05.2024 05:48
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Tavalliseen verkossa olevaan tietokoneeseen yritetään tunkeutua monta kertaa minuutissa, kertoo tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen Huomenta Suomessa.

Järvisellä itsellään testikone verkossa, jolla hän seuraa tunkeutumisyrityksiä. Siihen yritetään tunkeutua noin 10 sekunnin välein. Kokeilut ovat sattumanvaraisia, ja testikoneen saama kiinnostus kuvaa ihan tavallisen tietokoneen tilannetta.

– Jokaiseen koneeseen yritetään jatkuvasti. Kokeillaan, että onko siellä avoimia portteja, Järvinen kuvailee.

– Joku kokeilee, onko ovi auki. Kokeilee sitä kahvaa. Minä näen, että kahva kääntyy, mutta kun ovi on lukossa, siitä ei tule kukaan sisään.

Lue myös: Yksi klikkaus olisi voinut pysäyttää Helsingin suurhakkerin

Sattumanvaraisia tunkeutumisyrityksiä tehdään siksi, että kaikista koneista löytyy tänä päivänä jotain arvokasta. Jutun alussa olevalla videolla Järvinen kertoo, mihin kaikkea ihan tavallisen suomalaisen tietokoneelle murtautuva taho tavoittelee.

Uhri ei välttämättä edes huomaa, että hänen koneelleen on päästy, sieltä on varastettu arkaluonteista materiaalia tai että sitä käytetään pahantahtoisiin tarkoituksiin.

Videolla Järvinen kertoo myös, millä perusasioilla tunkeutumiset estetään.

9:56img

Millaisiin yksityisasioihin Helsingin tietovuoto iski? Kuuntele kokonaan Huomenta Suomen vieraana olleen tietoturva-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvisen haastattelu tietomurrosta.

Lue myös: Näin Helsingin kaupungin tietomurto paljastui: "Havaitsimme, että tämä ei ole normaalia työntekoa"

Helsingin tietomurtajan hallussa voi olla hyvin sensitiivisiä tietoja: "Suurin, mitä on ollut" – vertaus Vastaamoon on silti turhaa

Onko minun tai lapseni tietoja voinut päätyä vääriin käsiin? Näin Helsingin kaupunki vastaa

Tuoreimmat aiheesta

Tietomurrot