Valtiokonttori on tähän mennessä maksanut tietomurron uhreille 500–1 500 euron kärsimyskorvauksia. Juristien mukaan taulukkokorvaukset eivät riitä.
Merkittävää määrää Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreista edustavat juristit eivät tyydy Valtiokonttorin korvauspäätöksiin, vaan aikovat viedä juttuja oikeuteen.
Vastaamonuhrit.fi-juristit Jenni Raiskio ja Paula Pajula edustavat lähes viittätuhatta tietomurron uhria. He hakevat uhreille korvauksia Valtiokonttorilta, joka virastona vastaa korvausten maksamisesta rikosten uhreille valtion varoista.
Lue myös: Asianajaja: Aleksanteri Kivimäki haluaa valittaa Vastaamo-tuomiosta
Raiskio ja Pajula ovat tähän mennessä saaneet Valtiokonttorista korvauspäätöksen muutamalle sadalle asiakkaalleen. Päätöksissä korvaussummat törkeän kiristyksen yrityksen aiheuttamasta kärsimyksestä ovat vaihdelleet 500 eurosta 1 500 euroon. Näistä summista vähennetään 220 euron perusvähennys.
Valtiokonttori noudattaa lähtökohtaisesti henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan (heva) korvaussuosituksia. Raiskio ja Pajula korostavat, ettei hevan kärsimyskorvauksen korvausasteikko kiristysrikoksissa sellaisenaan sovellu Vastaamon tapaukseen.
– Näkemyksemme mukaan tässä on kyse niin törkeästä kiristysrikoksen muodosta, että Valtiokonttorin olisi tullut maksaa korvauksia yli 1 500 eurosta aina rikosvahinkolain sallimaan 3 600 euron maksimiin asti kaikkein vakavimmissa tapauksissa, he sanovat.
Raiskio ja Pajula ovat päättäneet valittaa korvauksista vakuutusoikeuteen, joka erityistuomioistuimena käsittelee rikosvahinkokorvausten muutoksenhakuasiat. He myös keskeyttävät asiakkaidensa korvaushakemusten toimittamisen Valtiokonttoriin siksi aikaa, että vakuutusoikeudesta saadaan kanta kärsimyskorvausten suuruuden asianmukaisuuteen.
– Tämä tapaus on niin poikkeuksellinen, että korvausten määrästä on pakko saada oikeuden päätös, Raiskio sanoo.
Arkaluontoisista tiedoista 1 500 euroa
Raiskion ja Pajulan mukaan korvauspäätösten perusteella vaikuttaa siltä, että korvauksen suuruus riippuu siitä, minkälaisen tiedon levittämisellä asiakasta on kiristetty.
Pienimmän eli 500 euron korvauksen ovat saaneet sellaiset uhrit, joista levitetyissä tiedoissa ei ole ollut lainkaan terapiakirjauksia, vaan kyse on ollut uhrin henkilötiedoista, kuten nimestä, osoitteesta ja henkilötunnuksesta.
Tuhannen euron korvauksia ovat saaneet uhrit, joiden tiedoissa on ollut sellaisia terapiakirjauksia, joiden on Raiskion ja Pajulan mukaan katsottu kuuluvan niin sanotusti vähemmän arkaluontoisiin tietoihin. Sellaisia tietoja ovat olleet esimerkiksi terapiakirjaukset parisuhdeterapiasta, jaksamisongelmat ja lievemmät mielenterveyden häiriöt, kuten lievä masennus.
Kolmannessa korvauskategoriassa levitetyissä tiedoissa on ollut myös erityisen arkaluontoisia tietoja sisältäviä terapiakirjauksia. Valtiokonttorin päätösten perusteella tällaisia ovat olleet esimerkiksi terapiakirjaukset vakavista mielenterveyden häiriöistä, seksuaalisista ongelmista ja uhrin terapiassa kertomista häneen kohdistuneista seksuaalirikoksista, Raiskio ja Pajula kertovat. Tällöin korvaussumma on ollut 1 500 euroa.
Myös muita korvauksia haettu
Valtiokonttorin tähän mennessä tekemät korvauspäätökset koskevat vain kärsimyskorvauksia. Pajula ja Raiskio ovat hakeneet uhreille korvauksia myös esimerkiksi tilapäisestä ja pysyvästä haitasta. Näiden korvausten suuruudesta odotetaan päätöksiä myöhemmin.
Vastaamon rikosjutussa Aleksanteri Kivimäki tuomittiin viime vuoden huhtikuussa yli kuuden vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä tietomurrosta, kahdestakymmenestä törkeästä kiristyksestä ja runsaasta 20 000:sta törkeän kiristyksen yrityksestä. Kivimäki on valittanut tuomiosta Helsingin hovioikeuteen, jossa käsittelyn on määrä alkaa elokuussa.
Korvausprosessi etenee omaa raidettaan. Pajula ja Raiskio ovat tehneet ja tekevät edelleen edustamiensa uhrien puolesta Kivimäen kanssa sovintosopimuksia, joiden nojalla Valtiokonttori-korvauksia haetaan. Vastaamonuhrit.fi-juristien sovintomenettelyyn voi yhä tulla mukaan ja palvelu on uhreille maksuton.