"Täytyy kysyä, onko se eettisesti oikeutettua" – minkä ikäisenä lapsi voi ottaa korvakorut?

korvis
Kuvituskuva.Artush (c) 2014 COLOURBOX
Julkaistu 02.04.2017 12:56

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Joskus lapsi alkaa jo viisivuotiaana kinuta korvakoruja. Monissa koruliikkeissä lapsen korvakorujen ikäraja on seitsemän vuotta.

”Mä haluan! Miksen saa? Kavereillakin on jo...” Mitä vastaisit lapselle, joka kinuaa itselleen korvakoruja? 

Ongelma saattaa ratketa yksinkertaisesti sillä, että monissa koruliikkeissä lapsen korvakorujen ikäraja on seitsemän vuotta.

– Lähtökohtaisesti korvakorun laittamisen voi periaatteessa tehdä missä iässä vain, ei siinä sinänsä ole tekniikan suhteen ongelmia. Se kuitenkin on jossain määrin kivulias toimenpide, ja sitten on komplikaatioita, joita voi tulla: usein tulehduksia, infektioita, jotka ovat omalta osaltaan paitsi riesa, myös kivuliaita, kuvaa lastenlääkäri ja johtava lääkäri Erik Qvist Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemalta.

– Jos kyse on vauvasta, joka ei ymmärrä tätä asiaa, täytyy kysyä, onko se eettisesti oikeutettua. Se on kosmeettinen toimenpide kuitenkin.

Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen tuomitsi vuonna 2011 vauvoille tehtävät korvalävistykset.

– Korvakorujen laitto vauvalle ei varsinaisesti riko mitään lakia. Voidaan ajatella, että pienelle lapselle tulisi kuitenkin turvata koskemattomuus koko omaan kehoon, sillä vauva ei itse pysty siitä vastaamaan. Kyllä tässä voi ajatella, että loukataan vauvan koskemattomuutta.

Qvistin mukaan ongelmaksi nousee se, ettei hyvin pieni lapsi ymmärrä toimenpidettä tai osaa ilmaista itse haluavansa sitä.

– Ei voi sanoa, että seitsemän ikävuotta olisi yksiselitteinen (alaraja), se voi olla vanhempikin. Että lapsi itse ymmärtäisi, mistä on kyse. Tämä on minun arvioni. Maailmalla ja joissain kulttuureissa koruja on ihan vauvaikäisillä, Suomessa harvemmin.

Täydellinen paraneminen vie viikkoja

Joskus lapsi alkaa jo viisivuotiaana kinuta korvakoruja. Pyytäminen ja vänkääminen kertovat, että lapsella on ainakin jonkinlainen mielikuva ja ymmärrys korvakoruista. Lapsi ei kuitenkaan välttämättä ymmärrä, että reikä voi tulehtua, ja se voi tehdä kipeää.

– Komplikaatioista tulehdus on tavallisin. Joskushan korut kaivautuvat myös korvan sisään, niitä voi joutua poistamaan toimenpiteellä. Joskus voi tulla merkittävästikin arpikudosta, ja sitä täytyy hoitaa, mutta tätä on harvemmin, Qvist kuvaa.

3480530

Kuvituskuva.

Korun reiän täydellinen paraneminen vie viikkoja, ja ärtyneisyys pienessä mittakaavassa kuuluu asiaan. Korvakorujen reikiä kohdellaan alussa kuin haavoja: niitä tulee desinfioida ja muuten huoltaa tunnollisesti, varsinkin alussa.

– Koru voi tulehtua ja infektoitua, ja se on tavallista, yleisempää kuin mitä ajattelisi. Se kannattaa huomioida. Vaikka hoidon tekisi tunnollisesti, aina infektiota ei voi välttää. Sitten yleensä joutuu poistamaan korun, ja joskus menee pitkä aika, ennen kuin voi laittaa uuden.

Infektion paranemisnopeus riippuu ihmisestä. Joillakin pienimuotoinen infektio hoituu paikallisesti desinfioimalla. Toisilla toipuminen vie kauemmin.

– Joillekin tulee jopa pieniä paiseita sinne ja kehittyy reilumpi infektio. Voi joutua sisäistä kuuria syömään ja korun poistamaan.

Korvakorut ovat tavallinen ilmiö, mutta muitakin lävistyksiä on toki olemassa, muistuttaa Qvist. Lävistäjät eivät tavallisesti tee lävistyksiä ”liian nuorille” eli alaikäisille.

– Kannattaa huomioida, että siinä on eroa, mihin paikkaan korun korvaan laittaa. Korvan nipukassa, missä koru yleensä on, on pehmeää kudosta. Jos reiän laittaa korvan rustoisempaan osaan, siinä on teoriassa isommat riskit, jos rustoiselle alueelle tulee infektio. Se voi aidosti pilata ruston ja korvalehden ja tuottaa ongelmia.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmiöt