Täytyykö seksitautitartunnastaan kertoa kumppanille?

Aiheuttavatko seksitaudit aina oireita? 2:36
Kuinka tyypillistä on, että seksitauti on oireeton ja miten tauteja testataan? Seksuaaliterveyden asiantuntija Sami Tuunainen vastaa.

Seksitauteihin liittyy edelleen vahva stigma ja siksi tartunnan sattuessa omalle kohdalle voi tuntua vaikealta kertoa siitä seksikumppaneilleen. Tartunnasta kertominen avoimesti on kuitenkin sekä omasta että toisten seksuaaliterveydestä huolehtimista. Tarvittaessa terveydenhuollon henkilökunta hoitaa ilmoittamisen puolestasi.

Jos seksitautitestistä napsahtaa positiivinen tulos, on asiasta syytä kertoa kaikille niille seksikumppaneille, jotka ovat voineet altistua taudille.

Missään nimessä omaa seksitautihistoriaansa ei tarvitse kumppanilleen avata eli pois hoidettuja tauteja ei tarvitse lähteä käymään läpi, mutta tartunnan jäljitys on määritelty tartuntatautilainsäädännössä, kertoo seksuaaliterveyden asiantuntija Sami Tuunainen Hivpointilta.

Lain mukaan yleisvaarallisesta tai ilmoitettavasta tartuntataudista tulee ilmoittaa kaikille sairastuneille tai sairastuneeksi perustellusti epäillyille.

Yleisvaaralliseksi sukupuolitaudiksi luokitellaan kuppa ja ilmoitettaviksi sukupuolitaudeiksi klamydia, tippuri, HIV, lymphogranuloma venerum, ulcus molle ja hepatiitti B, kertoo seksitautien Käypä hoito -suositus.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka tyypillistä on, että seksitauti on oireeton ja miten tauteja testataan.

Näin seksitaudista voi kumppaneilleen ilmoittaa

Ota vain asia ihan reippaasti puheeksi, että mitä on tapahtunut, yhdessähän sitä seksiä on harrastettu, Tuunainen rohkaisee.

Jos oma rohkeus ei riitä ilmoittamaan asiasta itse, on ilmoittaminen hoitavan lääkärin vastuulla.

Tällöin velvollisuudeksesi jää ilmoittaa mahdollinen tartuntapa, tartunnan ajankohta ja paikka sekä niiden seksikumppaneiden nimet, jotka ovat voineet tartunnan saada.

Kondomin oikeanlainen käyttö varmistaa ehkäisytehon. Juttu jatkuu videon alla.

Näin asetat kondomin oikein 2:31
Kumin käyttö seksin aikana suojaa kaikkia aktin osapuolia seksitaudeilta ja ei-toivotuilta raskauksilta. 

Hiv on krooninen sairaus, tässä tapauksessa siitä ei tarvitse kertoa seksikumppaneilleen

Hiv on krooninen sairaus eli kerran tartunnan saatuaan virus jää elimistöön pysyvästi. Nykyisillä lääkkeillä viruksen määrän saa elimistössä kuitenkin mittaamattomalle tasolle, jolloin virus ei ole löydettävissä elimistöstä enää tartunnasta huolimatta.

Kun hi-virus on saatu lääkityksellä mittaamattomalle tasolle, ei sitä voi tartuttaa seksi- tai veriteitse toiseen ihmiseen.

Hiv-tartunnasta ei tarvitse kertoa seksikumppaneilleen edes ennen suojaamatonta seksiä, jos virus on lääkkeillä saatu mittaamattomiin. Tästä on olemassa oikeuden päätös, Tuunainen kertoo.

Tärkeintä on, ettei kumppani altistu virukselle.

Kesä ja kuumat tunteet! Voiko helle kuivattaa vulvan? Entä voiko huuliherpes tarttua suuseksissä?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan muun muassa kesään liittyviin seksiuskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös eläinlääkärin, ravitsemusterapeutin, ihotautilääkärin ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Aiheuttaako käristetty grillimakkara syöpää? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat