Kutinaa, kirvelyä tai outoa valkovuotoa? Uusi seksikumppani voi aiheuttaa ikäviä oireita

2:31img
KATSO MYÖS: Kondomi on ehkäisyväline, joka suojaa seksitaudeilta. Katso videolta, miten käytät kumia oikein.
Julkaistu 14.01.2024 06:29
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Saiko uusi seksikumppani vulvasi suuttumaan? Tässä 6 mahdollista selitystä inhottaville oireille.

Epämääräiset ja häiritsevät oireet vulvan alueella seksin jälkeen voivat saada herkästi hälytyskellot soimaan.  

Etenkin suojaamattoman seksin jälkeen seksitaudin mahdollisuus onkin hyvä sulkea pois matalalla kynnyksellä, mutta joskus oireiden taustalla voi olla lukuisia muitakin syitä. 

Lue myös: Seksitaudit tarttuvat myös suuseksin välityksellä – katso, kuinka tuunaat kondomista suuseksisuojan

1. Mikrobikanta järkkyy

Kun seksikumppani vaihtuu ja omat sekä kumppanin genitaalien mikrobikannat pääsevät sekoittumaan keskenään, voi vulvan luontainen mikrobikanta järkkyä.

Uuden kumppanin mikrobikanta saa aikaan ohimenevän mikrobiologisen epätasapainon vulvassa, joka voi aiheuttaa emätintulehduksen kaltaisia oireita, vaikka kyseessä ei ole tulehdus, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna Parkusjärvi.

Oireet voivat olla esimerkiksi kirvelyä, kutinaa tai valkovuodon laadun muuttumista.

Lue myös: HPV-testin ja papakokeen ero: Onko positiivinen tulos suora syöpätuomio?

2. Lisääntynyt limakalvojen rasitus ja pesu

Selitys epämukaviin tuntemuksiin voi löytyä myös siitä, että uuden kumppanin löydyttyä aktiivista seksielämää on usein enemmän kuin aiemmin, jolloin limakalvoihin kohdistuu enemmän mahdollista hankausta ja muuta aktiviteettia.

Voi myös olla, että jos seksiä on enemmän, päätyy vulvaa pesemään tavallista useammin, mikä voi myös aiheuttaa ärsytystä limakalvoissa. Vulvaa ei pidä pestä liikaa, koska limakalvoilla on oma luontainen bakteeritasapaino. Vesipesu 1–2 kertaa päivässä riittää, Parkusjärvi kertoo.

Monta kertaa uuteen kumppaniin liittyen vulvan alueen oireet eivät johdu tulehduksesta, vaan ovat tällaisia toiminnallisia oireita, jotka rauhoittuvat ja menevät jossain kohtaa ohi.

Lue myös: Käytkö alapesulla yhdynnän jälkeen? Älä tee tätä virhettä

3. Hiivatulehdus

Emättimessä on aina luontaisesti paljon maitohappobakteereja, hiivoja, peräpään bakteereja ja muita bakteereja, joiden välillä on jokin tietty oma tasapaino.

Uuden kumppanin myötä tuo tasapaino voi muuttua, jos esimerkiksi hiivan määrä pääsee kasvamaan, Parkusjärvi kertoo.

Hiivatulehduksen tunnistaa yleensä todella voimakkaasta kutinasta. Siihen liittyy monesti myös hajuton, mutta kokkareinen valkoinen valkovuoto. 

– Jos tällaisia oireita ilmenee ja hiivatulehduksen oireet ovat itselle ennalta tutut, voi niihin huoletta kokeilla apteekista saatavia itsehoitolääkkeitä. 

Parkusjärvi muistuttaaa, että jos oireet eivät helpotu itsehoitolääkkeillä tai pitkittyvät, kannattaa sulkea muiden tulehdusten tai seksitautien mahdollisuus pois.

Katso myös video: Pelottaako gynekologille meno? Katso videolta, miten tutkimus tehdään. Juttu jatkuu videon alla.

4:17img

Gynekologi Sanna Hänninen kertoo, millä mielin vastaanotolle kannattaa tulla ja miten gynekologi suorittaa gynekologisen tutkimuksen.

Lue myös: Mitä tehdä, jos anaaliseksi sattuu? Seksuaalineuvojan vinkit

4. Bakteerivaginoosi

Vulvan luontaisten bakteerien tasapainon syystä tai toisesta muuttuessa, voivat myös tulehduksia aiheuttavien bakteerien määrät päästä niin sanotusti vallitsevaan osaan ja aiheuttaa esimerkiksi bakteerivaginoosin.

Siihen liittyy kirvelyä ja kutinaa, joka ei kuitenkaan ole yhtä voimakasta kuin hiivatulehduksessa. Tavallisin oire on pahanhajuinen ja tympeän harmaa valkovuoto, Parkusjärvi kuvailee.

Bakteerivaginoosia hoidetaan reseptillä saatavalla antibiootilla.

Apteekeista toki saa käsikauppalääkkeitä, joilla voi tasapainottaa emättimen bakteeritasapainoa. Niillä voi saada lievän bakteerivaginoosin taltutetuksi, mutta yleensä se vaatii paikallisantibioottihoitoa.

Lue myös: Gynekologin mukaan pimppihäpeä on todella yleistä – "Pitäisi lisätä monipuolisempaa pimppikuvastoa"

5. Virtsatieinfektio

Virtsatieinfektio on yleinen vaiva, joka tulee vulvallisille verrattain helposti virtsaputken lyhyyden vuoksi. 

Imettävillä ja menopaussin ohittaneilla limakalvot voivat olla kuivat, kun estrogeenin tuotanto elimistössä on laskenut. Limakalvojen kuivuus voi olla yksi selitys sille, miksi yhdyntä uuden kumppanin kanssa altistaa tulehdukselle, Parkusjärvi kertoo.

Toki myös seksielämän aktiivisuus uuden kumppanin kanssa voi altistaa virtsatietulehdukselle, kun limakalvoilla on paljon tapahtumia ja mahdollisuuksia sille, että tulehdusta aiheuttava bakteeri pääsee kulkeutumaan virtsateihin.

Katso myös video: Voiko vaginan kosteudesta päätellä, onko nainen kiihottunut? Juttu jatkuu videon alla.

1:04img

Gynekologi Kia Lampi kertoo, mitä vaginan kosteudesta päätellä.

Virtsatietulehdus hoidetaan antibioottikuurilla. 

Limakalvojen kunnosta huolehtiminen voi myös auttaa ehkäisemään tulehdusta. Limakalvoja voi kosteuttaa joko kosteuttavilla tuotteilla tai paikallisestrogeenivoiteella.

Lue myös: Naisia kehotetaan käymään virtsalla heti seksin jälkeen – onko se oikeasti tarpeellista?

6. Seksitauti

Klamydia ja tippuri voivat oireiltaan muistuttaa kaikkia edellä mainittuja vulvan alueen vaivoja. Siksi myös niiden mahdollisuus on tärkeää sulkea pois.

Jos kutina, kirvely ja poikkeava valkovuoto ovat toistuvia ongelmia, oireet eivät helpota tai on olemassa tartunnan mahdollisuus, on seksitautitesteihin parempi mennä matalalla kynnyksellä.

Tippuri ja klamydia hoidetaan antibioottikuurilla. Kuurin jälkeen on käytävä kontrollitestissä, jotta selviää, onko antibiootti tehonnut.

Seksitaudit voivat olla etenkin vulvallisilla hyvin oireettomia. Taudeilla voi olla paljonkin merkitystä jopa hedelmällisyyteen, joten ne on tärkeä löytää ja hoitaa, Parkusjärvi muistuttaa.

Katso myös: Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan

16:09img

Seksimyytit-sarjan neljännessä jaksossa murskattiin vulvamyyttejä.

Lue myös: Yhä useampi nuori muistaa käyttää kondomia, mutta seksitautitilastoissa se ei näy – erityisesti yksi tauti huolettaa lääkäriä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Gynekologiset sairaudet